İşte Meclis Başkanlığı 3. tur oylama sonuçları

0
54

TBMM Başkanlığı seçiminin üçüncü turunda, adaylardan hiçbiri seçilebilmek için gereken üye tamsayısının salt çoğunluğuna (276) ulaşamadı. Dördüncü tur oylama, üçüncü turda en çok oyu alan AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz ile CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal arasında geçecek ve en çok oyu alan aday Meclis Başkanı seçilmiş olacak.
 
Genel Kurul, TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal başkanlığında toplandı. Baykal, birleşimi açtıktan sonra, toplantı yeter sayısının olduğunu belirterek gündeme geçti.
 
TBMM Başkanı seçimine devam edileceğini ifade eden Baykal, dün yapılan ilk iki turda üçte iki oy çoğunluğun bulunamadığını hatırlattı. Üçüncü turda salt çoğunluk olan 276 oy aranacağını, seçilememesi halinde üçüncü turda en çok oyu alan iki adayın dördüncü turda yarışacağını kaydetti.
 
Baykal’ın seçime ilişkin hususları belirtmesinin ardından Tasnif Komisyonu için kurayla 5 milletvekili belirlendi. Genel Kurul’da daha sonra TBMM Başkanı seçimi için gizli oylamaya geçildi.
 
TBMM Başkanlığı için Milli Savunma Bakanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, Meclis Geçici Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yarışıyor.  
 
Oylama için Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Genel Kurul’a geldi.
 
BİRİNCİ TUR OYLAMA
Birinci tur oylamada, adaylardan hiçbiri seçilmek için gerekli olan nitelikli çoğunluğa (367) ulaşamadı.
 
İlk turda TBMM Başkan adayları Milli Savunma Bakanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz 256, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal 125, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu 81 ve HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat da 81 oy aldı. İki oy boş çıktı.
 
İKİNCİ TUR OYLAMA
İkinci tur oylamada da adaylardan hiçbiri seçilmek için gerekli olan nitelikli çoğunluğa ulaşamadı.
 
İkinci turda TBMM Başkan adayları Milli Savunma Bakanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz 256, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal 128, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanolu 80 ve HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat da 80 oy aldı. Bir oy da geçersiz sayıldı.
 
Bugün yapılacak üçüncü tur oylamada da gerekli çoğunluk sağlanamazsa, yine bugün bu turda en çok oyu alan iki aday arasında dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan aday TBMM Başkanı seçilmiş olacak.
 
ÜÇÜNCÜ TUR OYLAMA
Üçüncü turda TBMM Başkan adayları Milli Savunma Bakanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz 259, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal 129, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanolu 80 ve HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat da 78 oy aldı.