İşte Hong Kong’daki gösterilerin üç lideri

    0
    23

    Hong Kong’da devam eden “Occupy Central” (Merkezi İşgal Et) protestolarının üç lideri, Hong Kong yönetiminin reformlarla ilgili kararını vermesi için son günün 1 Ekim olacağını açıkladı.
     
    26 Eylül’de demokrasi yanlısı öğrenciler tarafından başlatılan gösterilere on binlerce eylemci katılmış, Hong Kong yöneticisi CY Leung’un gösterileri yasa dışı ilan etmesi üzerine ise polis eylemcilere cop ve göz yaşartıcı gaz ile müdahale etmeye başlamıştı.

    Protesto liderleri
    Ayaklanmanın üç lideri Chu Yiu-ming, Benny Tai ve Chan Kin-man, Leung’un görevinden istifa etmesini ve 2017’deki Hong Kong yönetici seçimlerinin demokratik yöntemlerle yapılmasını talep ediyor.

    Öğrencilerin başlattığı gösterilerin liderleri olarak görülen Benny Tai hukuk profesörü, Chan Kin-man sosyoloji profesörü ve Chu Yiu-ming ise bir papaz.

    Eylemlerin beşinci gününde toplananların sayısının önceki günlere göre azalmasına rağmen, gösteri liderleri dün akşam yaptıkları açıklamada, 1 Ekim’de reform kararının gelmemesi üzerine gösterilerin büyüyeceğini ve kitlesel sivil itaatsizlik planlarını eyleme geçireceklerini açıkladı.
     
    1 Ekim’in Çin Ulusal Kurtuluş Günü olması, göstericilerin sunduğu ültimatomun Pekin’deki Hong Kong yönetimi tarafından hakaret olarak alınacağı tahmin ediliyor.

    Leung, son yaptığı açıklamada protestocuların istifa çağrılarını reddetmiş ve görevini bırakmanın “geriye doğru atılan bir adım” olacağını söylemişti ve protestoculara “evlerine dönmeleri” çağrısında bulunmuştu.

    Fakat gösterileri herkes desteklemiyor. Bazıları, gösterilerin Hong Kong ve Pekin arasındaki ilişkilere ve finans merkezi olan Hong Kong’un ekonomisine zarar vereceği endişesi taşıyor.

    Çin medyası ise gösterilerden ‘radikal muhalif güçleri’ sorumlu tutuyor.

    Uzmanlara göre, Pekin’deki Komünist Parti liderleri, demokrasi yanlısı gösterilerin Çin’in farklı bölgelerine sıçramasından kaygılanıyor.
     
    Hong Kong’da gerilimin tırmanışı:

    • 1987: Çin ve Birleşik Krallık hükümetleri 1997’de Hong Kong’da yönetimin el değiştireceği 1997 tarihinden itibaren ‘güçlü, özerk bir yapı’ oluşturulması konusunda uzlaşıya vardı. Hong Kong bu anlaşmayla sadece savunma ve dışişleri politikalarında Pekin’e bağlandı.
    • 2004: Çin, 1987 anlaşmasının kendisine Hong Kong’daki seçim sistemini değiştirme hakkı tanıdığını iddia etti.
    • 2008: Çin 2017’den itibaren Hong Kong’da doğrudan seçimlere izin verilebileceğini söyledi. Haziran-Temmuz 2014: Demokrasi yanlıları resmi olmayan bir ‘reform referandumu’ ve büyük bir sokak gösterisi düzenledi. Çin yanlıları ise yanıt olarak kendi mitinglerini yaptı.
    • Ağustos 2014: Çin 2017’de ‘serbest’ seçimlerin düzenleneceğini açıkladı ancak sadece Pekin tarafından onaylanmış adayların seçimlere katılabileceğini söyledi. Hong Kong sokaklarında protestolar başladı.
    • 22 Eylül 2014: Hong Kong’taki öğrenciler bir hafta boyunca okula gitmeyeceklerini ve sistemi boykot ettiklerini duyurdu.