İşte emlak balonu riski en yüksek şehirler

    0
    36

    UBS Group AG’nin dünyada 18 finans merkezini kapsayan araştırmasına göre, son beş yılda emlak fiyatlarındaki artış sonucu balon oluşma riskinin en yüksek olduğu şehirler Vancouver, Londra ve Stockholm olarak sıralanıyor.

    Bloomberg’te yer alan haberde, UBS’in 2016 Global Emlak Balonu İndeksi raporunda Sydney, Münih ve Hong Kong’un da aşırı değerlemelerle karşı karşıya kaldığı belirtiliyor.

    UBS’e göre, balon oluşumu riskinin en yüksek olduğu ülkelerde emlak fiyatları 2011 yılından beri hemen hemen ortalama yüzde 50 oranında artış kaydetti. Oysa aynı dönemde diğer finans merkezlerinde bu artış oranı yüzde 15’ten de daha düşük oldu. Bankanın analizinde, düşük faiz, global sermaye akışı ve yatırımcıların getiri konusundaki iyimserliğinin değerlerin aşırı şişmesine yol açtığı kaydedildi.

    Vancouver 2015 yılında dördüncü sıradayken birinciliğe yükseldi. Real Estate Board of Greater Vancouver’ın rakamlarına göre, çekirdek ailenin yaşayabileceği büyüklükte bağımsız bir evin ortalama fiyatı 1,21 milyon dolar. Vancouver bölgesel idarecileri fiyatları soğutmak amacıyla Ağustos ayında, konutta yabancılara yapılan satışlarda yüzde 15 oranında vergi uygulamaya başladılar.

    UBS’in raporunda düşük faiz oranlarının konuta olan talebi tetiklemesi sonucu başta Amsterdam, Zürih, Paris ve Cenevre olmak üzere tüm Avrupa kentlerinde emlak fiyatlarının aşırı değerlendiğine dikkat çekildi.
     
    UBS Global Emlak Balon Endeksi’ne göre balon riski en yüksek şehirler:
    Vancouver
    Londra
    Stockholm
    Sydney
    Münih
    Hong Kong
    San Francisco
    Amsterdam
    Zürih
    Paris
    Cenevre
    Tokyo
    Frankfurt
    Singapur
    Boston
    New York
    Milano
    Şikago