İstanbul’un yeni buluşma noktası

0
210

Astaş Holding, gayrimenkul ve turizm alanındaki yatırımlarına devam ediyor. Holding’in Kempinski Residences Astoria Istanbul, Astoria Alışveriş ve Yaşam Merkezi İstanbul, Bellevue Residences Istanbul Managed by Kempinski, Mandarin Oriental, Bodrum ve The Residences at Mandarin Oriental, Bodrum gibi gayrimenkul ve turizm sektörlerinde gerçekleştirdiği projelerinin yanı sıra son olarak Kuruçeşme’deki Mandarin Oriental Bosphorus, Istanbul projesi ise Şubat 2020’de hizmete girecek. Astaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Aşcı proje ile ilgili, “Kuruçeşme’de Boğaz’ın en güzel lokasyonunda konumlanan Mandarin Oriental Bosphorus, İstanbul, yüksek standartları ve elit mekanları tercih edenler için bir buluşma noktası olacak” diyor. Aşcı ile Mandarin Oriental, Bosphorus Istanbul projesini, 2018 turizm hedeflerini ve yeni planlarını konuştuk.
 
Astaş Holding olarak geçen yıl ne kadarlık bir yatırım yaptınız? Turizm cephesi bu yatırımdan ne kadarlık bir pay aldı? 2018 yılı için yatırım bütçeniz nedir?
2017 yılındaki yatırımlarımız 2 milyar TL civarında olup, bunun 1 milyar TL’lik kısmını İstanbul’un en güzide lokasyonlarından Kuruçeşme boğazda yer alan Mandarin Oriental Bosporus projemize harcadık. Daha sonra açıklayacağımız iki yeni marka ile birlikte hayata geçireceğimiz iki yeni projemizin çalışmalarını da tüm hızıyla sürdürmekteyiz. 2018 ve 2019 yılında toplamda 3 milyar TL’lik turizm ve gayrimenkul (markalı rezidans) sektöründe yeni yatırımlarımız olacak.  

Mandarin Oriental, Bosphorus Istanbul projesinin hayata geçiriliş süreci nasıl gelişti? Ne kadar bir yatırım söz konusu? Proje ile hedeflenen neler? 
Bu projemizin mimarisinde dünyaca ünlü ve birçok önemli projelere imza atmış mimarlar ile çalışmaktayız. Mandarin Oriental Bosphorus, İstanbul projemiz seçkin özelliklere sahip doğal malzemelerle donatılmış özel bir proje ve lüksün konuşulduğu bir lokasyon olacak. Otelimiz her biri deniz manzarasına hakim özel süitleri ve kral daireleri, seçkin restoranları, 800 kişilik balo salonu, beş ayrı büyüklükteki toplantı odaları, bin kişiye hitap edecek yüksek teknoloji ile donatılmış davet ve parti alanı, 2 bin 500 metrekare alanda yer alacak Spa’sı, sağlık merkezi ve çok özel tasarım fitness merkezi, Mandarin barı ve loungeleri, 500 araç kapasiteli otoparkı ve diğer birçok farklı özellikleri ile dünya çapında iş adamlarına, seçkin ailelere ve dünya jet setine İstanbul’da ev sahipliği yapacak, düğünlerin ve davetlerin vazgeçilmezi, eşsiz bir mekan olacak. Toplam yatırım değeri 2,5 milyar TL’ye ulaşacak. 
 
Yıllık ortalama büyüme hızınız nedir? Turizm iş kolunuzda 2018 sonu ciro hedefiniz nedir? Turizm iş kolunuzla ilgili sektörde nasıl bir büyüme bekliyorsunuz?
Astaş Holding her yıl yüzde 50 büyümekte ve öz kaynaklarını güçlendirmektedir. Turizm sektöründe 2018 sonu ciro hedefimiz 250 milyon TL. Ülkemiz doğasıyla, deniziyle, tarihiyle dünyada eşi benzeri olmayan ve 3-4 saatlik uçuş ile 1 milyar insanın kolayca ulaşabileceği bir konumda bulunuyor. 
Turizm sektörü 2018 yılında çok daha iyiye gidiyor. Mandarin Oriental, Bodrum otelimiz hizmete açıldığı günden bu yana, dünya otelcilik sektörünün en prestijli ödüllerine layık görüldü. Kısa süre içerisinde gerek mimarisi ve tasarımı gerek yeşili ve doğası gerek çevre dostu bir proje olması gerekse de hizmet ve servislerimiz ile dünya çapında 30’u aşkın değişik dalda ödül aldık. 
Otelimiz dünyada nitelikli elitlerin, devlet adamlarının, harcama gücü yüksek yerli-yabancı turistlerin, dünyaca ünlü iş insanlarının ve ünlü isimlerin öncelikli tercih ettikleri bir destinasyon haline geldi. Avustralya’dan Kanada’ya, Amerika’dan Japonya’ya kadar dünyanın birçok yerinden elit misafirleri ağırlıyoruz. Bu senede hedeflerimizin yüzde 100 üzerinde gidiyoruz. 2019 yılı ve sonrası için çok olumlu ve pozitif gelişmeler bekliyoruz. İspanya, İtalya ve Fransa 30-40 yıl önce turizm alanındaki faaliyetleri ve Avrupalılara gayrimenkul satışlarıyla gerek ekonomilerinin gerekse de turizmlerinin büyümesine katkı sağladılar. Türkiye geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapmasıyla, doğasıyla, deniziyle, misafirperverliğiyle, genç ve dinamik nüfusuyla çok ciddi potansiyel imkanlara sahip. Çok ciddi yatırım imkanları mevcut. Yabancı yatırımcıların daha çok yatırım yapmaya davet ediyoruz. Ortak güzel ve önemli yatırımlar yaparak, ülkemizi dünyada hakkettiği yere taşımalıyız. 
 
Turizm iş kolunuzda döviz kurlarındaki yüksek dalgalanma sizi nasıl etkiliyor? 
Türk parası karşısında dövizin değer kazanması ülke ekonomisini olumsuz etkiliyor. Yalnız turizm ve ihracat sektörü bundan etkilenmemekte. Bu sene ihracat ve turizm sektöründe ciddi oranda büyüme devam edecek. Maliyetlerimizin hemen hemen yüzde 70’ i döviz bazlı. Demir, çelik, makine, ekipman ve benzeri yüksek teknoloji ürünler döviz endeksli satılıyor. Bizim geliştirdiğimiz markalı projelerimiz ve otelimizin fiyatları döviz bazlı olması sebebiyle kurlar da kendi içimizde denge sağlayabiliyoruz. 
 
Önümüzdeki beş yılda Astaş Holding’i nasıl bir noktada görüyorsunuz? 
Kempinski, Giorgio Armani, Mandarin Oriental’in yanı sıra görüşmekte olduğumuz yeni iki marka ile kaliteli ve sofistike projeler hayata geçirmek üzere çalışmalarımızı tüm hızıyla devam ettiriyoruz. Özellikle önümüzdeki beş yıl içerisinde toplamda beş farklı lokasyonda dünya çapında otel markalarıyla yeni projeler hayata getireceğiz. Astaş Holding olarak diğer sektörlerde olduğu gibi turizm sektöründe de Türkiye’nin dünya çapında tanıtımında ciddi rol alacak, harcama gücü yüksek nitelikli turistleri Türkiye’ye çekiyoruz.