İstanbul’a iki yeni metro hattı geliyor

0
35
İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre Topbaş, kentin Anadolu ve Avrupa yakalarında iki önemli metro hattı için ihale aşamasına geldiklerini belirtti. 

“Ataköy-İkitelli ve Dudullu-Bostancı metroları için eylül ayında ihaleler yapılacak” ifadesini kullanan Topbaş, Ataköy-İkitelli hattı ile Basın Ekspres yolu güzergahının Marmaray ve Olimpiyatköy-Bağcılar metrosu ile entegre raylı sisteme kavuşacağına dikkati çekti. Topbaş, bu şekilde Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar, Küçükçekmece ve Başakşehir ilçelerinin hattan istifade edeceğini aktardı. 

Topbaş, Anadolu Yakası’ndaki Dudullu-Bostancı metrosunun ise Maltepe, Kadıköy, Ataşehir ve Ümraniye’den geçeceğini anlatarak, bu hattın da Marmaray, Kadıköy-Kartal Metrosu ve Üsküdar-Ümraniye-Sancaktepe-Çekmeköy metrosu ile entegre olacağına işaret etti. 

Açıklamaya göre, 14 Eylül’de ihalesi yapılacak Ataköy-İkitelli Hattı 13,3 kilometre uzunluğunda olacak ve saatte tek yönde 45 bin yolcu taşıyacak. Ataköy, Yenibosna, Çobançeşme, Kuyumcukent, Doğu Sanayi, Mimar Sinan, Evren Mahallesi, İkitelli Kavşak, Mehmet Akif, Bahariye, Masko, İkitelli Sanayi istasyonlarından oluşacak hattın yolculuk süreleri; Ataköy-İkitelli arasında 19,5 dakika, Yenikapı-Çobançeşme arasında 20 dakika, Kirazlı-Ataköy arasında 15 dakika, İkitelli-Bahçelievler arasında 20 dakika olacak.

Uzunluğu 14,2 kilometre olan Dudullu-Bostancı Hattı ise 10 Eylül’de ihale edilecek. Saatte tek yönde 45 bin yolcu taşıma kapasiteli metro hattı, Bostancı, Suadiye, Üst Bostancı, Kozyatağı, Küçükbakkalköy, İçerenköy, Kayışdağı, Türk-iş Blokları, İmes, Modoko, Dudullu, Yukarı Dudullu istasyonlarından oluşacak. Hatta yolculuk süreleri; Dudullu-Bostancı arasında 21 dakika, İçerenköy-Taksim arasında 38 dakika, İMES-Kadıköy arasında 23 dakika, Modoko-Eminönü arasında 26 dakika, Kayışdağı-Kadıköy arasında 18 dakika olacak. 

RAKAMLARLA YENİ METROLAR:
Ataköy-İkitelli Hattı:
Uzunluk:                           13.3 km.
Kapasite:                          Saatte tek yönde 45 bin yolcu taşıyacak
İhale Tarihi:                     14 Eylül 2015
İstasyonlar:                      Ataköy, Yenibosna, Çobançeşme, Kuyumcukent, Doğu Sanayi, Mimar Sinan, Evren Mahallesi, İkitelli Kavşak, Mehmet Akif, Bahariye, Masko, İkitelli Sanayi
Yolculuk süreleri: 
Ataköy-İkitelli:                 19,5 Dakika
Yenikapı-Çobançeşme:    20 Dakika
Kirazlı-Ataköy:                 15 Dakika
İkitelli-Bahçelievler:        20 Dakika

Dudullu-Bostancı Hattı
Uzunluk:                             14.2 km.
Kapasite:                            Saatte tek yönde 45 bin yolcu taşıyacak
İhale Tarihi:                       10 Eylül 2015
İstasyonlar:                        Bostancı, Suadiye, Üst Bostancı, Kozyatağı, Küçükbakkalköy, İçerenköy, Kayışdağı, Türk-iş Blokları, İmes, Modoko, Dudullu, Yukarı Dudullu
Yolculuk süreleri:
Dudullu-Bostancı:              21 Dakika
İçerenköy-Taksim:             38 Dakika
İMES-Kadıköy:                    23 Dakika
Modoko-Eminönü:             26 Dakika
Kayışdağı-Kadıköy:             18 Dakika