İstanbul’a akıllı park

0
48

Vodafone ve Huawei işbirliğiyle hayata geçirilen “Teknoloji Şehri İstanbul” (Tech-City) projesi kapsamında ilk pilot uygulama, dar bantta nesnelerin interneti (NB-IoT) teknolojisi kullanılarak gerçekleştirildi. Dar Bantta Nesnelerin İnterneti teknolojisine dayalı “Yarına Hazır Park Çözümleri”ni ilk olarak mart ayında Dijital Dönüşüm Zirvesi’nde tanıtan Vodafone, bu çözümlerin ilk canlı testini de İstanbul’da gerçekleştirdi. Vodafone ve Huawei işbirliğiyle yapılan test için asfalt altına sensör yerleştirilerek park halindeki arabanın bilgisi başarıyla takip edildi. Test sonucunda akıllı telefon uygulamasıyla park yerinin boş ya da dolu olduğu bilgisini uzaktan izlemek mümkün oldu.

Dar bantta nesnelerin interneti teknolojisine dayanan Vodafone Akıllı Park Sistemi ile hem park yerinin durumu canlı olarak anında takip edilebiliyor, hem de gidilecek lokasyondaki park yeri daha oraya varmadan bir uygulamayla rezerve edilebiliyor. Sistem, park yerini rezerve eden aracı tanıyor ve sadece o aracın gir- mesine izin veriyor. Sistemin bu özelliği sayesinde İstanbullular gidecekleri lokasyondaki park yerini istedikleri yerden rezerve etme imkanına sahip oluyor. Böylece, park yeri ancak rezerve edildikten sonra kullanılabiliyor.
Türkiye’de ilk kez canlı olarak uygulanan Akıllı Park Sistemi’ni değerlendiren Vodafone Türkiye Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Mallik Rao, şunları söyledi: “Vodafone olarak, tüm dünyada yeni nesil genişbant teknoloji- lerinin gelişimine öncülük ediyoruz. Huawei ile global çapta başlattığımız Teknoloji Şehirleri projesi kapsamında Madrid’den sonra İstanbul’u örnek olarak belirle- miştik. 5G teknolojisine geçişte kritik bir adım olan dar bantta nesnelerin interneti teknolojisinin geliştirilmesinde Türkiye ve dünyada önemli rol oynuyoruz.

Dar bantta nesnelerin interneti, uzun erimli mobil bağlantıya ve düşük enerji tüketimine ihtiyaç duyan nesneler için uzun pil ömrü ve geniş kapsama alanı sunan, düşük maliyetli bir LPWA (Low Power Wide Area – Düşük Enerjili Geniş Alan) teknolojisi olarak tanımlanıyor. Vodafone olarak, ilerleyen zamanlarda dar bantta nesnelerin interneti hizmetlerini sanayi sektörü için elektrik, su ve doğalgaz sayaçlarının uzaktan okunması, aydınlatma, demirbaş takibi, tarımda ve her türlü sensör izleme gibi faaliyet alanlarında Türkiye pazarına sunacağız.”