İsrail gazında önemli imza

    0
    18

    Amerikan Noble Enerji şirketi, İsrail’in Leviathan sahasında üreteceği gazı Ürdün’e satmak üzere anlaşma imzaladığını açıkladı.

    Şirketin internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, İsrail açıklarındaki Leviathan doğalgaz sahasında faaliyet gösteren Noble Enerji şirketi, Ürdün’ün ulusal elektrik şirketi NEPCO’ya doğalgaz satmak için anlaşma imzaladı.

    Anlaşmaya göre şirket, gelecek yıllarda yapılacak bir boru hattı ile Ürdün’e 15 yıl boyunca yılda 3 milyar metreküp olmak üzere 45 milyar metreküplük doğalgaz satışı gerçekleştireceğini duyurdu.

    Noble Enerji, brüt sözleşme gelirlerinin 10 milyar dolar olduğunu açıkladığı anlaşmanın, “al ya da öde” taahhüdü ile yapıldığını, fiyatınsa brent petrol fiyatı ve şirket taban fiyatına göre belirlendiğini açıkladı.

    Leviathan sahası İsrail’deki Hayfa limanının 130 kilometre batısında ve 1500 metre derinlikte bulunuyor. Sahadan ilk gazın gönderilmesi için gerekli projeyi ve saha hazırlıklarını 3 yıl içinde tamamlamayı amaçlayan Noble Enerji, gazı bir denizaltı boru hattı ile Ürdün’e ulaştırmayı hedefliyor.

    Amerikan Noble Enerjinin operatör olduğu Leviathan sahasında yüzde 39,66 hissesi bulunuyor. Sahada hissesi olan diğer şirketler ise yüzde 22,67’şer paya sahip İsrailli Delek ile Avner ve yüzde 15 hisseye sahip İsrailli Ratio.

    2010 yılında keşfedilen Leviathan sahasında 22 trilyon metreküplük (yaklaşık 622 milyar metreküp) üretilebilir doğalgaz bulunuyor.