İşNet, e-dönüşüm çözümleriyle 2017’ye hazır

0
78

KAMUDA E-DÖNÜŞÜM ÇERÇEVESİNDE başlatılan e-fatura, e-defter, e-arşiv uygulamalarına geçiş yeni düzenlemelerle devam ediyor. 2017 yılında da bu çerçevede mükellefleri yeni uygulama ve zorunluluklar bekliyor. e-fatura arşiv çözüm ve hizmetleri sunan İşNet Genel Müdür Yardımcısı Aytül Sepetci yeni dönem için hazırlıklarını şöyle aktarıyor: “2016 yılında sunmuş olduğumuz NetteArşiv Hizmeti ile mükelleflerin hem e-defterlerini, hem de beyannamelerini dijital ortamda saklayabiliyoruz.  Saklanan defter ve beyannamelerin çapraz kontrolleri, mevzuatın gerektirmiş olduğu doğrulamaların yapılması ve mali açıdan denetlenmesi NetteArşiv hizmeti ile kolaylıkla gerçekleşiyor.”  Sepetci ile kamuda e-dönüşümde mevcut ve yeni gelişmeleri konuştuk:
 
Kamudan iş dünyasına e-dönüşüm sürecini kapsayan e-fatura arşiv çözümlerine şirketlerin 2016 yılında geçişi hangi düzeyde oldu?
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) yeni düzenlemesiyle geçtiğimiz yıl, mevcut 20 bin civarındaki mükellefe ek olarak, 10 milyon TL ve üzeri ciroya sahip 30 bin civarında mükellefin de e-fatura, e-defter ve e-arşiv uygulamasına zorunlu olarak geçmesi söz konusuydu.

Buna göre örneğin 2015 yılı brüt satış hasılatı 10 milyon lirayı aşan bir mükellefin 2017 yılı başından itibaren e-fatura ve e-defter uygulamasına geçmesi gerekecek. Bu tarihlerin uygulamaya geçiş tarihleri olduğu ve belli bir süre önce hazırlıklara başlanması gerektiği unutulmamalı.

Bugün itibarıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitesinde e-fatura uygulamasını kullanan mükellef sayısının 52 bine, e-arşiv uygulamasını kullanan mükellef sayısının ise 4 bin 300’e yaklaştığını görüyoruz. Görüldüğü gibi e-fatura kullanıcılarının sayısı hedeflere uygun şekilde artarken e-arşive geçiş noktasında ise henüz sayı az. 2016-2017 yıllarında e-fatura ve e-defter uygulamasına kayıtlı kullanıcı sayısının 100 bine ulaşması bekleniyor.
Kamudaki dijitalleşme ve e-dönüşüm uygulamalarına (e-fatura/ e-defter/e-arşiv) uyum sağlama noktasında, büyük kuruluşlar ciddi bir sıkıntı yaşamıyor. Özellikle finans, sağlık, perakende, ulaştırma gibi sektörlerdeki büyük kuruluşlar, halihazırdaki dijital dönüşüm vizyonlarına paralel olarak, söz konusu dönüşüm entegrasyonunu kendi ekipleri ve iş ortaklarıyla gerçekleştiriyor. Ancak iş KOBİ’lere gelince sıkıntı başlıyor.
1 Ocak 2016 itibariyle zorunlu hale gelen e-arşiv uygulaması, süreçlerin şeffaf bir şekilde izlenebilmesinin yanı sıra, işletmelerin iş yükünü azaltırken, saklama alanı, arşivleme zorluğu gibi sorunları ortadan kaldırıp mali tasarrufu da beraberinde getirecek. Tüm faturaların ikinci kopyalarının elektronik olması ile kırtasiye masrafları neredeyse sıfırlanırken, arşiv alanı sorunu da çözülmüş olacak.

2017 yılında e-fatura arşiv ve e-dönüşüm uygulamalarında mükellefleri hangi yeni yasal uygulamalar bekliyor?
Gelecek yıl özellikle ihracatta e-fatura, ödeme kaydedici cihazlara geçişte mükelleflere yeni zorunluluklar getiriliyor. e-fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler, mal ihracı ve yolcu beraberi eşya ihracı (Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satışlar) kapsamında düzenleyecekleri faturalarını 1.1.2017 tarihinden itibaren e-fatura olarak düzenleyecekler. Değişiklikten önce bu uygulamanın 1 Ocak 2016’da başlatılması öngörülmüştü.

Diğer yandan internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanlardan, 2015 ve müteakip hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 5 milyon lira ve üzerinde olanlar için de e-arşiv uygulaması zorunlu hale geldi.

Bu kapsamdaki mükelleflerin, satış hasılatının 5 milyon lirayı geçtiği hesap dönemine (örneğin 2015) ilişkin gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği tarihi (25 Nisan 2016) takip eden hesap döneminin başına (1 Ocak 2017) kadar başvurularını ve fiili geçiş hazırlıklarını tamamlayarak e-arşiv uygulamasına geçmeleri gerekiyor.

2017 yılının başından itibaren de e-irsaliyeye geçiş dönemi başlayacak.  Zorunluluk esası olmadan 1 Ocak 2017 yılında hayata geçirilmesi planlanan e-irsaliye çözümü, kağıt irsaliyeleri dijital süreçlerle taşıyacak. e-irsaliye yeni bir belge türü olmayıp, kağıt irsaliye ile aynı hukuki niteliklere sahip olacak. Bu kapsamda yalnızca uygulamaya dahil olanlar birbirlerine elektronik ortamda irsaliye düzenleyebilecek.
 
İşNet, e-fatura arşiv çözümlerini şirketlere sunarken farklılıkları ve kullanıcılara sağladıkları fayda nedir?
2013 yılı itibariyle özel entegratör olarak NetteFatura markası ile hizmet vermeye başladık. İştirakimiz Softtech tarafından geliştirilmiş NetteFatura Platformu, fonksiyonel ve kullanışlı portal hizmetinin yanında, başta LucaNet Kobi Ticari Yazılımı olmak üzere farklı yazılımlar ile entegrasyon olanağı sağlayarak, hizmet vermemizi sağlıyor.

NetteFatura hizmeti kapsamında, e-fatura saklama servisini müşterilerimize ücretsiz olarak sunuyoruz. Daha önce farklı bir e-fatura entegratöründen hizmet alan müşterilerimiz, önceki kayıtlarını İşNet NetteFatura platformuna ücretsiz taşıyabiliyor. Ayrıca e-defter uygulamalarında, Softtech tarafından geliştirilen, platform bağımsız NetteDefter uygulamasının satışı da tarafımızdan gerçekleştiriliyor.

2016 yılında sunmuş olduğumuz NetteArşiv Hizmeti ile mükelleflerin hem e-defterlerini hem de beyannamelerini dijital ortamda saklayabiliyoruz. Saklanan defter ve beyannamelerin çapraz kontrolleri, mevzuatın gerektirmiş olduğu doğrulamaların yapılması ve mali açıdan denetlenmesi NetteArşiv hizmeti ile kolaylıkla yapılabiliyor.