IŞİD ekonomisi nasıl işliyor?

    0
    25

    Diğer yandan Financial Times, IŞİD’in Suriye ve Irak’ta kontrol altında tuttuğu alanlardaki ekonomik hayatı kapsamlı bir haberle ele aldı.

    ‘IŞİD ekonomisi’ başlıklı haberde, artan vergiler, tavan fiyatları ve hizmetlerin kötü olması nedeniyle halk arasında IŞİD’e yönelik rahatsızlığın git gide arttığı belirtiliyor. Haberde alandan bilgilerin, ismi açıklanmayan, IŞİD kontrolündeki bölgede yaşayan bir yerel gazeteci tarafından elde edildiği aktarılıyor.

    Birçok görüş ve tanıklığa yer verilen yazıda, 40 yaşındaki bir Iraklı, şu anda hayatlarının en kötü dönemini yaşadığını söylemiş.

    Iraklı Ebu Ahmed, ‘Ben yedi yaşındayken İran savaşı başladı. O zamandan beri savaştayız. Uluslararası yaptırımlara, yoksulluğa, adaletsizliğe tahammül ettik. Ancak hiçbir zaman şimdikinden daha kötü olmamıştı’ diyor.

    Güvenlik nedeniyle röportaj yapılan herkesin adının değiştirildiği haberde Ebu Ahmed takma isimli vatandaş, bu yaz Irak ve Suriye’nin dörtte birinden fazlasını ele geçiren IŞİD’in yönetimi üstlenmesini başlarda hoş karşıladığını, iki ülkede de Sünni Müslümanlar rakip mezheplerin egemen olduğu rejimler tarafından uzun dönem boyunca ayrımcılık hissettiğini açıklamış. IŞİD destekçileri orta yerde taşlamalar ve baş kesmelerden ABD öncülüğündeki koalisyonun günlük hava saldırılarına kadar her şeye müsamaha gösterdiğini ancak birçoğu, insanlara hayatlarını kazanma şansı veren bir ekonomi olmadan IŞİD’in yerine geçtiği yöneticilerden daha fazla vereceği çok az şey olduğunu söylüyor.

    ‘Üç farklı para birimi kullanılıyor’
    Haberde IŞİD’in kontrolü altındaki topraklarda sınırları kaldırdığını söylemesine rağmen kullanılan para birimlerinin farklı olduğuna dikkat çekiliyor:

    (Musul ile Rakka arasındaki yolda) Seyahat edenler Irak’ta Irak dinarı, yol için ABD doları, varınca da Suriyeli poundu stoklamalı.

    ‘Kobani’nin yüzde 80’i Kürtlerin kontrolünde’
    Suriyeli muhaliflere yakınlığıyla bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İçin Gözlemevi (SOHR), Kobani’deki Kürt güçlerin son günlerdeki çatışmalarda kilit konumdaki bir alanı IŞİD’den (Irak Şam İslam Devleti) geri aldığını açıkladı.

    SOHR böylece Kürt güçlerin kentin yüzde 80’inde kontrolü sağladığını belirtti.

    Örgüt, YPG’nin (Halk Savunma Birlikleri) Pazar gecesi başlayan çatışmaları takiben ele geçirdiği bölgede polis merkezinin de bulunduğunu aktardı.

    Kobaneli Kürt yetkili İdris Nassan gelişmeyi teyit etti, IŞİD güçlerinin Maktala ve Kani Kordan bölgelerini kontrol etmeye devam ettiğini ekledi. Nassan, “Umarım birkaç gün içinde YPG birimleri bütün kenti kontrol altına alacak” dedi. Kürt yetkili, “İlerleme hızlandı ve hava saldırıları da yoğunlaştı” diye konuştu.

    Centcom (ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı) tarafından yapılan açıklamada Pazar günü Kobani’de IŞİD’e ait 11 mevzinin imha edildiği açıklandı.

    IŞİD Eylül ayında Suriye’nin kuzeyindeki Kobani kentine kapsamlı bir saldırı başlatmıştı. Çatışmalarda yüzlerce kişi öldü. IŞİD’in saldırısı nedeniyle on binlerce Kobani sakini Türkiye’ye sığınmıştı.