İş koşulları değişiyor

0
37

Hilton ve Uluslararası Gençlik Vakfı (International Youth Foundation) işbirliğinde gerçekleştirilen “Küresel Y Kuşağı Bakış Açışı Anketi’ne Türkiye dahil 30 ülke katıldı. Hilton Avrupa, Orta Doğu ve Afrika İK Kıdemli Başkan Yardımcısı Ben Bengougam konuyla ilgili şu bilgileri veriyor: “Artık gençler geleneksel işten fazlasını istiyor.”

Uluslararası iş imkanları, dünya çapında eğitimler, sosyal veya çevresel bir sorunu iyileştirmeye yönelik gönüllük programları iş tercihlerini şekillendiriyor. Küresel Y Kuşağı Bakış Açışı Anketi’nin Türkiye sonuçlarına göre ise Türkiye’deki gençlerin neredeyse yarısı yüzde 52, esnek çalışma saatleriyle çalışmayı ve işten sonra kendilerine yeterli vakit kalmasını istiyor. Katılımcıların üçte birinden fazlası yüzde 37, farklı bölge ve ülkelere taşınabilme konusunda esneklik bekliyor. Her 10 Türk gencinden dördü yüzde 40’ı gelişmiş staj ve formasyon imkanları istiyor. Türk katılımcıların dörtte birinden fazlası otelcilik sektörünü ilk üç kariyer tercihinden biri olarak değerlendiriyor. Türkiye’deki gençlerin yüzde 35’i içerisinde gönüllü çalışma imkanlarını değerlendirmek veya bir hedefe yönelik çalışma fırsatı sunan işlerde çalışmak istiyor.7 bin 600 genç ile gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre;
 
Yüzde 56        Esnek çalışma saatleri ve iş/özel hayat dengesi bekliyor.
Yüzde 33        Farklı bölge ve ülkelere yerleşme konusunda esneklik istiyor.
Yüzde 40        Staj imkanlarından ve eğitimlerinin bir parçası olarak gerçekleştirdikleri zorunlu staj süreçlerinden mutlu değil.
Yüzde 27        Gönüllü çalışma imkanlarını değerlendirmek veya bir hedefe yönelik çalışma fırsatı sunan işleri değerlendirmek istiyor.
Yüzde 17        Otelcilik ve turizm sektöründe bir kariyeri ilk üç tercihleri arasında değerlendiriyor.
 
İşverenin öncelikleri farklı
Randstad İşveren Markası Araştırması 2017’de, işverenlerin önemsedikleriyle çalışanların gerçekte istedikleri arasındaki tutarsızlıklar tespit edildi. İşverenlere göre uluslararası kariyer fırsatı büyük avantaj olarak sunulup, önemseniyor. Fakat ankete katılan çalışanların yarısından fazlası bu konunun önemsiz olduğunu düşünüyor. Randstad’ın işveren markalaşması konusundaki küresel araştırmasına göre çalışanlar için cazip maaş yüzde 58 ile birinci, uzun süreli iş garantisi yüzde 46 ile ikinci en önemli gündem maddeleri olarak öne çıkıyor. Geçen yılki araştırmada dördüncü sırada yer alan iş-yaşam dengesi bu yıl yüzde 45 oranla üçüncü olurken; mutlu çalışma ortamı ve iyi bir ofis atmosferi yüzde 43 oranında bir kesim tarafından şirketin cazibesine katkı sağlayan en önemli faktör olarak dikkat çekiyor.

Araştırmaya göre çalışan kesim tarafından en çok ilgi çeken sektör, teknoloji.
 
Robot teknolojisiyle birlikte 366 iş kolu tehlikede
Burson-Marsteller EMEA’nın açıkladığı bilgilere göre, jenerasyon değişiklikleri ve teknolojik fonksiyonların değişmesinin insan kaynakları anlamında önemli noktalar olduğu gerçeği öne çıkıyor. Kısa ve orta vadede robot teknolojisinin çok hızlı şekilde gelişerek tıp, reklam, sanat ve hatta yaratıcılıkta dahi insan gücünün yerini alabilecek. 366 iş kolunun tehlikede olduğuna değinen rapor, işletmelerin hem kurumsal hem de bireysel anlamda yatırım yapması gerektiğinin altını çiziyor. Korn Ferry Executive Search Genel Müdürü Nilgün Langenberg de; bilişim, bilgi teknolojileri ve bankacılık sektörleriyle başlayan teknoloji kullanımının bugün artık tüm sektörleri etkilediğini, iş modelleri ve organizasyon yapılarının da değiştiğini söylüyor. Yakın gelecekte şirketlere artık dijitalden sorumlu üst düzey yöneticiler atanacağını, hatta robotların çalışma arkadaşlarımız olacağına dikkat çekiyor. Langenberg Türkiye’nin araştırmada yer alan 14 ülke arasında 12. sırada olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’nin bu alandaki performansını geliştirmek için şirketlerin yönetim katında önemli dönüşümler yapması gerekiyor. Geleneksel şirketler için dijital ekonomide başarılı olmak iş modellerinde, operasyonlarında ve kültürlerinde, köklü değişim-dönüşüm sürecini gerekli kılıyor “ diyor.