İş dünyasından Yapısal Dönüşüm Planı’na destek

0
68

Bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları’na ilişkin işte şu değerlendirmeler yapıldı…
 
Hisarcıklıoğlu: “Son derece olumlu buluyoruz”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan Öncelikli Dönüşüm Programları’nın 1. grup eylem planlarını Türk özel sektörü olarak son derece olumlu bulduklarını belirtti.
 
Hisarcıklıoğlu, açıklamasında şunları kaydetti: “Türk özel sektörü olarak hükümetimizin bugün açıklamış olduğu reform planlarını son derece olumlu buluyoruz. Küresel ekonominin ve coğrafyamızın oldukça kritik bir süreçten geçtiği bu dönemde; Türk iş dünyasının uzun zamandır beklediği reform ateşini, yeniden canlandıran Sayın Başbakanımıza ve ilgili tüm bakanlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Orta Vadeli Plan’da yazılanların planda kalmayacak biçimde somut eylem planlarına doğru ilerleyişini görmekten oldukça mutluyuz. Açıklanan 9 dönüşüm programı ve şeffaf bir takvime bağlanan tüm eylemler, Türkiye’nin ve Türk girişimcilerinin küresel rekabette elini güçlendirecektir.”
 
Hisarcıklıoğlu, eylem planlarının başarıya ulaşması, reformların başarıyla tamamlanması için TOBB camiası olarak ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi.
 
Bahçıvan: “Türkiye’nin arzu ettiğimiz sanayi vizyonuna kavuşacağına inanıyoruz”
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları’na ilişkin, “Biz sürekli istişare ve çözüm önerilerimizin dikkate alınacağı inancıyla bugün açıklananların altını tamamlayacak yöntem ve çalışmaların da yaratacağı olumlu ivmeyle Türkiye’nin arzu ettiğimiz sanayi vizyonuna kavuşacağına inanıyoruz” açıklaması yaptı.
 
Bahçıvan, yaptığı yazılı açıklamada, eylem planında çizilen sanayi vizyonunu çok önemli ve değerli bulduklarını belirterek, “Bu programın ve yapılan açıklamaların tümünü, Türkiye’de sanayinin, üretimin uzun vadeli ve sürdürülebilir kalkınma için önemli görüldüğüne dair temel ve öncü işaretler olması açısından çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Bu açıklamaların, sanayiye dönük bakış açısına yeni bir ivme kazandırılacağının ilk etabına işaret etttiğini aktaran Bahçıvan, şunları kaydetti:
 
“Biz sürekli istişare ve çözüm önerilerimizin dikkate alınacağı inancıyla bugün açıklananların altını tamamlayacak yöntem ve çalışmaların da yaratacağı olumlu ivmeyle Türkiye’nin arzu ettiğimiz sanayi vizyonuna kavuşacağına inanıyoruz. Bu vizyon da yüksek teknoloji ve inovasyona dayalı bir katma değer üreten sanayi vizyonudur.”
 
Çağlar: “Yeni bir başarı hikayesi yazarız”
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planı’nın reel sektöre yeni bir sıçrama dönemi yaşatabileceğini belirterek, “Cumhuriyet tarihimizin en önemli yapısal dönüşüm hamlesi olarak açıklanan programdan İstanbul iş dünyası olarak büyük heyecan duyduk. Bu plan Türkiye için yepyeni bir vizyonun kapılarını aralıyor. 417 eylem planının her birine birlik ve beraberlik içinde dört elle sarılırsak yeni bir başarı hikayesi yazarız” dedi.
 
Çağlar, yenilikçi girişimciliğin merkezi olan bir Türkiye için Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı 9 sektörel dönüşüm programının hem makro istikrarı destekleyeceğini hem de işletmelerin üretim ve rekabet gücünü kamçılayacağını vurgulayarak “Millet olarak Cumhuriyetimizin 100’üncü yıl hedeflerini yakalayabileceğimize inancımız tamdır. Hepimiz biliyoruz ki, sanayicimizin gerçek sorunu teknoloji ağırlıklı ve yüksek katma değerli üretim. Hükümetin dönüşüm planı da Türkiye’nin yeni dünya dengelerinde hak ettiği konuma ulaşması için yolumuzu aydınlatmıştır” diye konuştu.
 
İTO Başkanı Çağlar, eylem planında yer alan ithalata bağımlılığın azaltılması, yerli üretime destek verilmesi, tarım ve enerjide verimliliğin artırılması gibi başlıkların Türkiye’yi geleceğe taşıyacak hamleler olduğunu kaydetti. İbrahim Çağlar, iş programının bir uygulama takvimine bağlanmasından da memnuniyet duyduklarını vurguladı.

Büyükekşi: “İhracata dayalı büyüme modelinin sonuna kadar arkasındayız” 
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, öncelikli dönüşüm planını şu sözlerle değerlendirdi: “Yeni dönüşüm programının önceki programların üzerine yeni bir reform dinamiği yaratacağını ümit ediyoruz. Ülkemizin 2002-2008 arasında yakaladığı yüksek büyüme temposunun arkasında yapısal reformlar ve idari dönüşümler vardı. Aynı şekilde yeni bir reform ajandasının hayata geçmesinden memnuniyet duyuyoruz. Keza yerli üretim, katma değer, inovasyon, bilgi ve teknoloji rekabeti ve enerji güvenliği adına Sayın Başbakanımız bugün önemli açıklamalar yaptı. Üretim açığı ithalatı artırıyor ve sürdürülmesi zor olmayan cari işlemler açığı doğuruyor. Bu sebeple bugün açıklanan yeni büyüme modelinin detaylarını heyecanla bekliyoruz.

TİM olarak eylül ayının sonunda Sayın Başbakanımıza “Sanayinin ve Sanayiciliğin Yeniden Özendirilmesi ve Desteklenmesine” yönelik kapsamlı bir sunum gerçekleştirdik. Bu sunumda öne çıkardığımız başlıkların Sayın Başbakanımızın açıklamasında da yer almasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Türkiye’nin hizmetler sektörlerinde yakaladığı başarının yanı sıra katma-değerli imalatı hızla geliştirmesi ve küresel markalarla rekabetçi şirketler çıkarması için önerilerimizi yaptık.

Günümüzde, teknoloji kapasitesinin geliştirilmesi ve inovasyon odaklı çalışmaların gerçekleştirilmesi, küresel arenada sürdürülebilir rekabet için hem gelişmiş ülkelerin hem de gelişen ülkelerin önceliği haline geldi. Ülkemizin de büyük çaplı bir büyüme ve kalkınma atılımı gerçekleştirmesi için belirlediğimiz dört ana kategori olan inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşma alanlarında daha çok çalışmak adeta memleket meselesi olmalıdır. Bu konuların yeni açıklanan programda yer alması bizleri ziyadesiyle memnun ediyor. 2018 yılı itibariyle ihracatın ithalatı karşılama oranının 2023 İhracat Stratejisinde belirlenen yüzde 70 seviyesi hedefiyle benimsenmesini de son derece isabetli olarak değerlendiriyoruz, zira bu ara hedef bizi 2023’teki yüzde 80 oranına taşıyacak kritik bir aşamadır.”
 
Tanrıverdi: “Son derece yerinde ve önemli bir paket, destekliyoruz”
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları’na ilişkin, eylem planlarının kulağa hoş geldiğini belirterek, “Yapılan çalışmayı son derece yerinde ve önemli bir paket olarak görüyor, destekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları’na yönelik değerlendirmede bulunan Tanrıverdi, eylem planlarının kulağa hoş geldiğini belirterek, “Yapılan çalışmayı son derece yerinde ve önemli bir paket olarak görüyor, destekliyoruz. Burada Başbakanın açıkladığı Eylem Planı’nın alt detaylarına bakmamız gerekiyor. Bu noktada ithalata bağımlılığın minimum düzeylere çekilmesi ve üretim için ayrılan kaynakların daha doğru yönetilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
 
Öncelikli sektörlerin belirlenip, Türkiye’nin neler üretmesi gerektiğinin çok iyi tespit edilmesi gerektiğini aktaran Tanrıverdi, özellikle kuvvetli olunan sektörlerdeki alt yapı yatırımlarına kaynak ayrılmasının önemine işaret etti.
 
Tanrıverdi, öte yandan Türkiye’nin gelecek yıllarda üretimini artıracaksa, sanayileşerek büyüyecekse ciddi bir enerji ihtiyacı doğacağına işaret ederek, “Ancak bilindiği gibi enerji sektörüne yatırım yapmak isteyenler ciddi sıkıntılarla karşılaştılar. Bu sorunların ortadan kaldırılarak yüzde 35 yerli enerji hedefine ulaşmak için enerji yatırımlarının önünün açılması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
 
Doğan: “Ülkemiz yeni ve daha güçlü bir rota çizebilecek”
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan da eylem planlarının son derece memnuniyet verici olduğunu belirterek, “Eylem planında 9 sektör için ortaya konan saptamaların Türkiye’nin gelişen ekonomisine katkı sunacağına inanıyorum. Ülkemizin orta gelir tuzağına düşmeden, kendine yeni ve daha güçlü bir rota çizebilmesini önemli görüyoruz. Bir yandan inovasyon ve teknoloji diğer yandan marka ekonomisini sahiplenen stratejilerle belirlenen hedeflerin yakalanacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Bezci: “2023 hedeflerine rahatlıkla ulaşabiliriz”
Başkent Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Türkiye’nin kalkınma odaklı büyümeyi sürdürebilmesi için ekonomisinde yapısal bir dönüşüme gitmek mecburiyetinde olduğunu ortaya koyarak , “Sayın Başbakan’ın açıkladığı dönüşüm programı kendisinin de ifade ettiği gibi temenni olarak kalmazsa, bu dönüşüm hareketinin neticesi olarak 2023 hedeflerine rahatlıkla ulaşabiliriz” diye belirtti.
 
Bezci, Davutoğlu’nun toplantının açılışında dikkat çektiği siyasi istikrar ve güven ortamının korunması, insan kaynaklarının güçlendirilmesi, üretim teknolojisinin dönüşümü ve ekonomiye bütüncül bir nazar açısıyla yaklaşma konularının dönüşüm programına esas alınmasının yerinde bir yaklaşım olduğunu açıkladı. Bugün açıklanan ilk dokuz sektörel dönüşüm programının ekonominin dinamosu olan reel sektörü canlandıracağını ifade eden Bezci, “İthalata bağımlılığın azaltılmasından yerli üretimin desteklenmesine, tarım ve enerjide verimliliğin esas alınmasından teknolojik ürün yatırımlarının desteklenmesine, ilaç ve tıbbi aygıt ihtiyacının çok büyük oranda yerli üretimle karşılanmasından sıhhat turizmini geliştirmeye kadar açıklanan tüm önlemler Türkiye ekonomisini çok fazla daha güçlendirecektir” diye belirtti.
 
Türkiye’de kamudan özel sektöre kadar tüm kesimlerin memleket için ortak çalışması gerektiğinin altını önemle çizen Bezci, “Açıklanan aksiyon planlarının amacı nihayetinde Türkiye’yi ekonomide dışa bağımlı olmayan, hariç alış-veriş ve döviz açığı vermeyen bir memleket haline getirmektir. Bu netice tüm kesimlerin ortak özlemidir. Biz de reel sektör olarak 2023 senesinde ülkemizi gelişmiş ülkeler liginde görebilmek için elimizi taşın altına koymaya hazırız” ifadelerini kullandı.