İş dünyası temsilcileri 15 Temmuz darbe girişimini değerlendirdi

0
35

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz’un, ülke ekonomisinin tamamına vurulmak istenen bir darbe girişimi olduğunu söyledi. 

Çağlar, “O gece Türkiye için bir yeniden doğuş destanıdır. Bu süreç ekonomimiz için de büyük bir sınavdı. İş dünyası olarak yekpare, sağlam bir duruşla, biz o sınavı alnımızın akıyla geçtik. Ekonomiye olumsuz etkisi olmamasının en önemli nedeni hükümetin dirayetli tutumudur.” dedi.

İTO’nun geçen yıl 35 uluslararası fuara katılım göstererek Türkiye’deki yatırım ortamını dünyanın her köşesinde “canla başla” tanıttığını, böylelikle o hain gecenin ekonomik etkilerini o çeyrekte tamamen sildiklerini belirten Çağlar, şöyle devam etti: 

“Bu nedenle sonraki çeyreklerde yeniden büyümeye devam edebildik. Hatta 2017’ye de yüzde 5 gibi gayet yüksek bir oranla başladık. Bu oran bizim için sürpriz değil. Türkiye, bu büyüme rakamlarını geometrik oranda katlayabilecek potansiyele sahip. Bu dış etkiler olmazsa, çevremizdeki jeopolitik karışıklıklar son bulsa, çift haneli büyüme rakamları dahi bu ülke için olağandır.”

Büyükekşi: O karanlık geceyi ülkeye kattıklarıyla anıyoruz
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de geriye dönüp baktıklarında o karanlık geceyi olumsuz yanları ile değil, ülkeye kattıklarıyla andıklarını, verdikleri demokrasi mücadelesini tarihi bir dönüm noktası olarak gördüklerini ifade etti. 

Ülke ihracatının darbe girişiminden Temmuz 2016’da kısmi olarak etkilense de daha sonra çok hızlı şekilde toparlanmaya başladığını ifade eden Büyükekşi, “Hain darbe girişiminden bu yana ihracatımızda değer bazında yüzde 4,5, miktar bazında yüzde 7,5’lik artış gördük. Yılın geri kalanında da çok daha yüksek rakamlara ulaşacağız.” dedi. 

Bahçıvan: Türkiye ekonomisi dinamizmini yitirmemiştir
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise darbe girişiminin de olduğu dönemde dünyada ve Türkiye’de üst üste çok sayıda olumsuz gelişme yaşandığını, bu olumsuzlukların ekonomide tahribat yaratmamasının beklenemeyeceğini söyledi.

Özel sektörün, geçmişten gelen güçlüklerle savaşma, mücadele etme direncini 2016’nın o zor günlerinde fazlasıyla ortaya koyduğunu, böylece devlete, millete ve ülkeye güvenme noktasındaki en öncü görevi ve sorumluluğu yerine getirdiklerini belirten Bahçıvan, şunları kaydetti: 

“Kısacası, ekonomimizin ve sanayimizin çarkları durmamış ve durdurulamamıştır. Sanayi sektörümüz eski dönemlerden kalmış olan o güçlüklerle savaşma direncini 2016’da sürdürmüş ve yüzde 2,9 büyüyen ekonomimize yüzde 4,5’lik büyümesiyle en büyük katkıyı sunmuştur. Bu performans 2017’de de sürdü. İlk çeyrekte yaşanan yüzde 5’lik büyümeye sanayi yüzde 5,3 ile katkı verdi. Sanayimiz böyle bir dönemde göstermiş olduğu performansla her zaman olduğu gibi, ekonominin en yakın yol arkadaşı, zor günlerin dostu olduğunu göstermiştir. Türkiye’mizin bir daha böyle kötü günler yaşamamasını dilerken, geleceğe güvenle bakmalıyız. Umutsuzluk, yılgınlık ve karamsarlık ülkemiz ve milletimiz için en büyük tuzaktır.” 

Koca: Ekonomik anlamda sağlam bir duruş sergiledik
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca da Temmuz’da halkın destansı bir mücadele verdiğini ve milli iradeye sahip çıkıldığını söyledi. 

11 Eylül saldırıları sonrası “süper güç” diye tanımlanan ABD’de bile milyonlarca insanın işsiz kaldığını, bu ülkenin borsasında ve turizminde büyük kayıp yaşandığını, ülke ekonomisinin adeta “felç” geçirdiğini belirten Koca, şöyle devam etti: 

“ABD’de bile hal böyleyken necip milletimiz, 15 Temmuz’da göstermiş olduğu cansiparane milli mücadelesini ekonomi alanında da gösterdi. Moody’s’in 15 Temmuz sonrası ekonomimize zarar vermek adına yaptığı çıkışlar bile ters tepti. Hükümetimizin de atmış olduğu yerinde adımlar ve kararlar ile çok şükür, ekonomik anlamda da sağlam bir duruş sergiledik. Bugün hamdolsun ülkemiz yüzde 5 büyüme sağladı. Lokomotif sektörlerimiz büyümede önemli adımlar attı. Millette bu azim ve gayret olduğu, vatana sevdalı yöneticiler bulunduğu sürece ülkemizin sırtı asla yere gelmeyecek.”

Doğan: Türkiye artık daha güvenilir bir yatırım limanı
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan ise “Böylesine bir haince kalkışmayı bir başka devlet yaşasaydı bu kadar kısa sürede ve bu kadar kolay toparlanamazdı. Türkiye ise kalkışmadan hemen sonra ayakta durmayı bildi.” dedi. 

Terör ve kriz gibi araçları sahaya sürenlerin kısa vadede panik oluşturup ekonomik istikrarsızlığa sebep olabileceğini ancak milletin soğukkanlılığı ile sonrasında yaşanabilecek olumsuzlukların aşıldığını belirten Doğan, “Ekonomimiz, bu hain darbe girişimi öncesine göre çok daha güçlü ve istikrarlıdır.” diy konuştu.
Türkiye’nin artık daha güvenilir bir yatırım limanı olduğunu ifade eden Doğan, 15 Temmuz ile ortaya çıkan “milletçe ve devletçe birlikte hareket etme ruhunun” 2023 vizyonu doğrultusunda ekonomik başarılar için bir vesile olabileceğini kaydetti.

Ünsal: En az kayıpla atlatılması ekonomimizin direncini gösterdi
İş Dünyası Konfederasyonu (BİRKONFED) Genel Başkanı Osman Ünsal ise da Temmuz’da aziz milletin, uluslararası şer güçler ittifakının planladığı işgal girişimini canını ortaya koyarak püskürttüğünü ve tarihi bir destana imza attığını söyledi.

Türkiye tarihinde ilk defa böylesine ciddi bir saldırı ile karşı karşıya kalındığını, ülke ekonomisinin darbe girişimi ve sonrasında gelen haksız not indirimleriyle zarara uğratılmaya çalışıldığına dikkati çeken Ünsal, şunları kaydetti: 

“Darbe girişiminde ülkemizin istikrarı da hedef alınmıştır. Ekonomimizin bu saldırıları en az kayıpla atlatması, büyük bir başarı örneğidir ve ekonomimizin ne kadar dirençli olduğunun göstergesidir. 2016’da iş adamlarımızla gösterdiğimiz milli mücadelemizi bu yıl da aynı kararlılıkla sürdüreceğiz.”