İş dünyası Hamdi Ulukaya öncülüğünde mülteci krizine çözüm arayacak

0
136

İnsani yardım çalışmalarıyla dünyanın dikkatini üzerine çeken Chobani’nin CEO’su Hamdi Ulukaya, yeni kurduğu kişisel vakfı Tent ile insani yardıma yeni bir bakış açısı getiriyor. Ulukaya, Tent Vakfı ile özel sektör kuruluşları ve vakıfların insani yardım faaliyetlerinin geliştirilmesine önayak oluyor.
   
Tent Vakfı’nın taahhüdünü ilk imzalayan şirketler, Dünya Ekonomi Forumu’nun 20 Ocak 2016 tarihinde yapılacak toplantısında açıklanacak.
   
Chobani’nin CEO’su ve Tent Vakfı’nın kurucusu Hamdi Ulukaya, mültecilerin sığındıkları ülkelerle ve küresel ekonomiyle daha iyi entegre olmalarını sağlamak amacıyla  aralarında Airbnb, IKEA Vakfı, LinkedIn, MasterCard ve UPS’in bulunduğu bir grup lider küresel şirketi biraraya getirmek üzere çalışmalar yürüttüğünü duyurdu. Ulukaya, Tent Vakfı’nın  Avrupa, Orta Doğu ve diğer coğrafyalarda ciddiyeti giderek artan mülteci krizinin çözümü için hızla çaba sarfeden gruplara, toplam 1 milyon ABD Doları bağışta bulunacağını da açıkladı.
   
Kendisi de göçmen olan ve daha önce servetinin yarısını mülteci krizini sona erdirmek için kullanmayı taahhüt eden Hamdi Ulukaya şunları söyledi: “Mülteci krizinin boyutları, etkileri ve seyri, bizi çağımızın en büyük insani meselesi olan bu krizi çözümlemek için yeni yollar araştırmaya ve desteklemeye mecbur kılıyor. Özel sektör, ilgili tüm taraflar için ihtiyaçlara daha iyi uyum sağlamak, daha etkili ve daha güvenli bir hale getirmek için elverişli bir konuma sahip. Bu konumlarını kullanarak, dünyada bir fark yaratabileceklerine inanıyorum.

 Tent Vakfı’nın odağında 60 milyon mülteci var
Tent Vakfı, evlerini terk etmek zorunda kalan ve sayıları dünya genelinde 60 milyonu bulan insanların yaşadıkları sorunları, devletler ve insani yardım kuruluşları ile işbirliği yaparak hafifletmeyi amaçlıyor. Vakıf, mülteci sorununa girişimci zihniyetiyle yaklaşarak, farklı sektörlerin ortaklaşa çalışacağı yenilikçi çözümlere zemin hazırlıyor. İnsani yardım mekanizmalarını güçlendirme ve mülteci krizini sona erdirme yolunda, özel sektörü sahip olduğu yaratıcılığı, kaynakları ve girişimcilik ruhunu seferber etmeye teşvik ediyor.
   
Chobani markasının Amerika Birleşik Devletleri’ndeki işletmelerinde 600’den fazla mülteciyi istihdam eden Hamdi Ulukaya  “Tent Vakfı’nın var oluş sebebi, elimizdeki imkan ve kabiliyetleri mülteci krizini sona erdirmek için kullanmaktır. Bu, yardımdan öte bir şeydir. Bu, insani değerleri ön planda tutan anlamlı bir değişim yaratmaya yönelik küresel gücümüzü arttırmaya yatırım yapmak için verilmiş bir sözdür” diyor.
   
BM Mülteciler Yüksek Komiseri: Tent Vakfı ve iş ortakları fark yaratacak
Eski BM Mülteciler Yüksek Komiseri (UNHCR) Antonio Guterres ise şöyle konuştu: “Yenilikçi kişi ve kuruluşların mültecilere yardım etme kapasitelerini en üst seviyeye çıkarmalarına özel sektörün öncülük ettiğini görmek çok sevindirici. Tent Vakfı ve iş ortaklarının UNHCR’in krizlere müdahale süresini kısaltma gayretlerinin bir an önce sonuç vermesini diliyorum. Bu sonuçlar sadece anında sağlanacak yardımlarda değil  uzun vadeli imkan ve kabiliyetler oluşturmada, izlenecek politikalarda ve mülteciler kadar onları kabul eden ülkelere de fayda sağlayacak yaklaşımların desteklenmesinde fark yaratacaktır.”

Tent Vakfı’nın taahhüdü
İş aleminin dünyanın dört bir yanındaki önderleri Tent Vakfı’nın taahhüdü çerçevesinde mültecilerin ve sığındıkları ülkelerin yaşam koşullarını yükseltecek kaynakların devreye sokulduğu ölçülebilir faaliyetleri, aşağıdaki yollardan desteklemeye söz veriyor:
   
İnsani yardım uzmanlarının mülteci kamplarında, kriz bölgelerinde, geçici veya kalıcı yerleşim alanlarında en çok ihtiyaç duyulan şeyler olarak belirlediği yardım malzemesi  lojistik ve hukuki hizmetler ile internet erişimi gibi hizmetleri ve aynî malzemeyi doğrudan sağlamak.
   
Gerek mülteciler gerekse risk altındaki evsahipleri için beceri ve dil eğitimini de kapsayan istihdam olanakları yaratmak.
   
İş ortaklarını  mültecilere veya onlara evsahipliği yapan topluluk mensuplarına iş veren veya mülteci haklarını destekleyen şirketleri ürün ve hizmet tedarikinde tercih etmeye teşvik ederek, ikmal zincirlerini biçimlendirmek.
   
Tent Vakfı’nın taahhüdünü ilk imzalayan şirketler, Dünya Ekonomi Forumu’nun 20 Ocak 2016 tarihinde yapılacak toplantısında açıklanacak.

IKEA Vakfı Tent Vakfı taahhütünü imzaladı
Son beş yıl boyunca insani yardım alanında yenilikçi uygulamalara öncülük eden , mültecilerin sadece yardım tüketen kişiler olarak değil bir insan kaynağı olarak görülmesini sağlamak için çaba gösteren IKEA Vakfı’nın CEO’su Per Heggnes ise şunları söyledi: “Mülteci krizi için birşeyler yapmaya çalışan ve sayıları gittikçe artan şirketlerin, beceri ve kaynaklarını zenginleştirme ve bu kaynaklardan yararlanmada Tent Vakfı ile işbirliği yapmak için sabırsızlanıyorum. Tent Vakfı’nın taahhüdünü imzalamakla, iş dünyasının liderlerini mülteciler konusunda daha fazla gayret göstermeye teşvik etmek için de söz vermiş oluyoruz.”.