İş dünyası Fortune 500 Türkiye Galası’nda buluştu

0
48

Türk Telekom ana sponsorluğunda gerçekleşen Fortune 500 Türkiye Gala Gecesi’nde iş dünyasından önemli isimler bir araya geldi.

Four Seasons Bosphorus’ta düzenlenen Fortune 500 Türkiye Gala Gecesi’nde, Fortune 500 Türkiye listesinde yer alan ilk üç şirket ile en yüksek ihracat gerçekleştiren, en yüksek kar elde eden ve satışlarını en çok artıran şirketlere ödül verildi. Galada, gecenin ana sponsoru Türk Telekom’un inovasyon ödülü de sahibini buldu. Fortune 500 Türkiye Gala Gecesi açılış konuşmasını ise Nikkei Mutlu Dergi Grubu Eş Başkanı Toshiyuki Obama yaptı.

Borusan Otomotiv, Kaplankaya, Netlog Lojistik, Philips ve Verifon co-sponsorluğunda düzenlenen Fortune 500 Gala Gecesi’nde Fortune Türkiye Yayın Direktörü Cüneyt Toros moderotörlüğünde düzenlenen ‘Ekonomide dijital dönüşüm ve yeni fırsatlar’ panelinde ise Türk Telekom Kurumsal İş Birimi Yöneticisi Mehmet Ali Akarca, General Electric Türkiye CEO’su Canan Özsoy ve Pegasus Genel Müdürü Mehmet Nane konuşmacı olarak yer aldı.

Fortune Türkiye’nin yaptığı 500 listesi çalışmasını çok önemli gördüğünü belirten Türk Telekom Kurumsal İş Birimi Yöneticisi Akarca, bu tür ödül törenlerinin yapılmasının Türkiye ekonomisi açısından çok değerli olduğunu söyledi.

Akarca, “Ekonomide dijital dönüşümü konuşuyoruz. Ben olaya şu açıdan yaklaşmak istiyorum; Türkiye’de 2.7 milyon ufak-orta işletme bulunuyor. Bu işletmelerin yüzde 30’unun interneti yok. Bizim için küçük şirketleri geliştirmek çok önemli. Böylece Türkiye’de bir büyüme gerçekleştirebileceğimizi düşünüyoruz. Ben genel olarak bakıldığında bilgi eksikliğimiz olduğunu düşünüyorum. Bizim biraz daha dijitalleşme konusunda teşvik etmemiz, anlatmamız ve terminolojiyi Türkçeleştirmemiz gerek” ifadelerini kullandı.

General Electric Türkiye CEO’su Özsoy ise konuyla ilgili, “Dijitalleşmenin bir adım öncesine gitmek istiyorum. Dünya buharlı makinelerin icadıyla birlikte endüstri devrimi denilen bir süreç yaşadı ve bu süreç dünya ekonomisini büyüttü. Ardından yıllar geçti ve internet keşfedildi. İnternetin keşfiyle birlikte de dünya ekonomisinde büyüme yaşadık. Şimdi içinde bulunduğumuz çağda ise endüstriyel internet devrimini yaşıyoruz. Endüstriyel internet devriminin gereksinim, inovasyon, kültürel değişim gibi önemli unsurları var” yorumunu yaptı. Ekonomide dijital dönüşümle birlikte iş gücünün, işe alınan insanlarda aranan özelliklerin ve eğitim sisteminin değişeceğini belirten Özsoy, “Bu değişimler çalışan profiline yansıyacak ve çalışan profilini yaratıcı ve sorun çözme kabiliyeti yüksek insanlara çevirecek” dedi.

Pegasus Genel Müdürü Mehmet Nane dijitalleşme ihtiyacının üretilen bilginin çoğalmasından kaynaklandığının üzerinde durdu. Nane, “Dijitalleşme ve big data’ya yalnızca kavram demek yanlış olur, bunlar bir ihtiyacı karşılayan kavramlar. Peki bu ihtiyacın nedeni nedir? Sabancı’da çalıştığım yıllarda bir hafıza kartı almam gerekti, 128 mb. Hafıza kartı o zaman 100 dolardı. Zaten o dönemde 128 mb zor doldururduk. Şimdi bakalım 16 gb yetmiyor. Terabaytlık hafıza kartı alabiliyoruz. Çünkü data arttı. İnsanın ürettiği bilgi arttı. Örneğin, Pegasus geçen yıl 23 milyon yolcu uçurdu. Bu 23 milyon yolcunun bilgilerini şirket bir yerde toplamak zorunda. Mesela Türk Telekom’un 38 milyon müşterisine yalnızca fatura kesmek in toplamak zorunda kaldığı datayı düşünün. İşte tüm bu bilgilere sahip olabilmek için dijitalleşmeye ihtiyaç duyuyoruz” yorumunda bulundu.

FORTUNE 500 LİSTESİ

FORTUNE 500 TÜRKİYE ÖDÜLLERİ

ÖDÜL ŞİRKET
FORTUNE 500 TÜRKİYE LİSTESİNİN BİRİNCİSİ   BOTAŞ
FORTUNE 500 TÜRKİYE LİSTESİNİN İKİNCİSİ     TÜPRAŞ
FORTUNE 500 TÜRKİYE LİSTESİNİN ÜÇÜNCÜSÜ OMV PETROL
EN FAZLA İHRACAT YAPAN ŞİRKET TÜRK HAVA YOLLARI
KARI EN YÜKSEK ŞİRKET TÜRK TELEKOM
İHRACATINI EN ÇOK ARTIRAN ŞİRKET YB METALURJİ
SATIŞLARINI EN ÇOK ARTIRAN ŞİRKET  MERSİN UN
TÜRK TELEKOM İNOVASYON ÖDÜLÜ TRAKYA ELEKTRİK