İş Bankası 1,9 milyar dolar yurtdışı kaynak sağladı

0
35

Türkiye İş Bankası 23 Eylül’de aldığı yaklaşık 1,1 milyar ABD Doları tutarında sendikasyon kredisinin ardından, geçtiğimiz hafta da uluslararası piyasalarda 600 milyon ABD Doları tutarında 5,5 yıl vadeli tahvil ihraç etti. Türkiye dışında yerleşik yatırımcılara satılan tahvilin kupon faiz oranı ve getirisi %5,5 olarak gerçekleşti. Bu ihraç, 15 Temmuz darbe girişimi ve yatırım yapılabilir ülke notunun kaybedilmesi sonrası Türkiye’de özel sektör tarafından gerçekleştirilen ilk eurotahvil ihracı olma özelliği taşıyor. İş Bankası bu yılın Nisan ayında da 5,5 yıl vadeli eurotahvil ihraç etmiş, tahvilin getirisi %5,473 olarak gerçekleşmişti. Bu iki ihracın getirilerinin neredeyse aynı olması, yatırım yapılabilir ülke notunun kaybedilmesine rağmen eurotahvil piyasasındaki borçlanma maliyetlerinde bir değişim olmadığını gösteriyor. Sigorta, varlık yönetim ve emeklilik şirketleri ile bankaların ilgi gösterdiği ihraca, yatırımcılardan iki katın üzerinde bir talep geldi. İhraç edilen tahvilin %39’u İngiltere, %30’u Avrupa, %20’si ABD, %6’sı Orta Doğu ve %5’i Asya ülkelerindeki yatırımcılar tarafından satın alındı.

İş Bankası, ayrıca, 21 Ekim 2016 tarihinde yurt dışı havale akımlarına dayalı seküritizasyon programı kapsamında 240 milyon ABD Doları tutarında yeni kaynak sağladı. Sağlanan kaynağın farklı dilimlerinin vadeleri 5 ila 12 yıl arasında değişiyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından “A-” notu verilen işleme ticari bankaların yanı sıra Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) da yatırımcı olarak katıldı. EBRD tarafından sağlanan 55 milyon ABD Doları tutarındaki kaynak, özel sektör kuruluşlarının sürdürülebilir enerji yatırımlarının finansmanında kullandırılacak.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Ertürk, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede  “Sendikasyon, seküritizasyon ve eurotahvil ihracı yoluyla son bir aylık dönemde yurtdışından yaklaşık 1,9 milyar ABD Doları tutarında kaynak sağladık. Yılın ilk 10 aylık döneminde ise bu tutar 4,7 milyar ABD Doları olarak gerçekleşti. 15 Temmuz’da yaşanan menfur olaylar ve yatırım yapılabilir ülke notunun kaybedilmesi, ülkemize yönelik kaynak girişinde ve maliyetinde belirgin bir kötüleşmeye neden olmadı. Türk bankalarının yurtdışından fon sağlama kabiliyeti her koşulda yüksek. Bankalar vadesi gelen sendikasyon kredilerini bir sorunla karşılaşmadan yenileyebiliyorlar. Halen sektörde sendikasyon kredilerinde ortalama yenileme oranı %95 civarında. Maliyetinde ise küçük sayılabilecek bir artış yaşandı.

Moody’s’in not indirimi sonrası ilk olarak Hazine Müsteşarlığı başarılı bir eurotahvil ihracı gerçekleştirdi. Akabinde İş Bankası olarak biz piyasaya çıktık. 5,5 yıl vadeli, 600 milyon ABD Doları tutarında kaynak sağladık. Sağladığımız kaynağın maliyeti, Nisan ayında yaptığımızla ihraçla neredeyse aynı. Bizi diğer Türk bankaları izlediler. Ekim ayında Türkiye’den yapılan yurtdışı ihraçların toplamı daha şimdiden 3,1 milyar ABD Dolarına ulaştı. 2016 yılının ilk 10 aylık döneminde ise Hazine Müsteşarlığı, Türk bankaları ve şirketleri tarafından yapılan yurtdışı ihraç sayısı 17, sağlanan kaynak tutarı ise yaklaşık 12,1 milyar ABD Doları olarak gerçekleşti. Önümüzdeki günlerde Türk bankalarının yeni ihraçlar yapmaya devam edeceklerini tahmin ediyoruz. Geçtiğimiz hafta ayrıca 240 milyon ABD Doları tutarında yeni bir seküritizasyon kredisi daha aldık. Kısaca, İş Bankası ve diğer Türk bankaları vadesi gelen sendikasyon kredilerini yenilemede, eurotahvil ihraç etmede, diğer kanallardan finansman tedarik etmede başarılı bir şekilde yollarına devam ediyorlar. Yatırımcıların Türkiye’ye, İş Bankası’na ve bankacılık sektörüne olan güvenlerinde biz herhangi bir değişiklik görmüyoruz. Bilindiği üzere, 15 Temmuz sonrası not indirimine giden kredi derecelendirme kuruluşlarının gerekçeleri arasında dış borçların çevrilme riskinin arttığı da vardı. Ancak, yatırım yapılabilir ülke notunun kaybı sonrası yapılan başarılı yurtdışı borçlanma işlemlerinin, kredi derecelendirme kuruluşlarının dikkat çektiği bu riskin doğruluğunu sorgular mahiyette olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Eurotahvil ihracına ilişkin olarak Ertürk  “Yurtdışında ilk tahvil ihracını Şubat 2011’de gerçekleştirdik. İş Bankası’nın bugüne kadar uluslararası piyasalardan tahvil ihraçları yoluyla sağladığı kaynak 11 milyar ABD Dolarını aştı. Sektörde bu alanda da lideriz. İktisadi, siyasi ve jeopolitik belirsizliklerin arttığı bu dönemde İş Bankası olarak, geçmişe kıyasla yatırımcılarla daha sık görüşüyoruz. Görüşmelerde Türkiye ekonomisinin ve bankacılık sektörünün güçlü bir temele sahip olduğunu, iç ve dış şoklara karşı dayanıklı olduğunu vurguluyoruz. İhraç ettiğimiz tahvile ve devamında diğer Türk bankaları tarafından yapılan ihraçlara gösterilen ilginin, yatırımcıların bizlere inancının bir göstergesi olduğunu düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
   
Ertürk, tamamlanan seküritizasyon işlemine de değinerek “İş Bankası olarak, seküritizasyon piyasalarından 2000 yılından bu yana kaynak sağlıyoruz. Yurt dışı havale akımlarına dayalı olarak 2004 yılında kurduğumuz program çerçevesinde reel sektöre aktardığımız kaynak tutarı bugün itibarıyla 5,5 milyar ABD Dolarını aştı. EBRD’den sağladığımız kaynak, enerji sektöründe kullanılacak. Dünya ve ülkemiz için giderek daha önemli hale gelen enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının finansmanı konusunda Türkiye’ye sağladığımız katkı artarak devam edecek” dedi.