İş arkadaşım bir robot

0
107

ABB’nin insanlarla robotların kafes veya çite gerek olmadan bir arada çalışmasını sağlayan yeni yöntemi her ikisinin de potansiyelini azamileştirerek verimliliği artırmayı sağlıyor. Sadece 38 kilo ağırlığında ve ufak tefek bir insan boyutlarında olan Yumi, insanlarla birlikte çalışacağı bir sistem içinde kolaylıkla üretim bantlarında yerini alabiliyor.

Yumi’nin fiziksel dünyada içinde yer aldığı bir süreci öğrenerek tekrarlayabilme yeteneği, uzun ve karmaşık kod yazma süreçlerine gerek kalmadan işe katılmasını sağlıyor. Bu, insanlardaki oryantasyondan hemen hemen farksız bir süreç. ABB, robotlarının tümünde olduğu gibi Yumi’nin de Endüstriyel Nesnelerin İnterneti’ne bağlanarak donanım ve süreçlerin performans, güvenilirlik ve ömrünün artırılması için burada oluşan veriye dayalı analitiği kullanmasını sağlıyor. Böylece ipliği iğneye geçirebilecek hassasiyetteki Yumi, toplam deneyimden faydalanarak kendisini geliştiriyor ve arızasız bir sistem içinde çalışıyor.

Bosch’un geçen sene robot koluna 120 sensörlü bir yelek giydirerek yaptığı demoda robotun yanına insan yaklaştığında robotun durmasını sağlaması da insanlar ve robotların birlikte çalıştıkları iş ortamlarında insanların güvenliğini sağlamaya yönelik bir adım olmuştu. ABB’nin 300 bin robotu dünya genelinde fabrika ve tesislerde önemli bir verimlilik artışı sağlasa da endüstriyel robotların sayısının üç yıl içinde yüzde 100 artışla 3 milyona ulaşması durumunda ortaya çıkacak etki çok daha büyük.