‘İranla anlaşmaya varmış değiliz’

    0
    21

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, nükleer müzakerelerin devam ettiği İsviçre’nin Lozan kentinden telekonferans yoluyla düzenlediği brifingde, Amerikan medyasında İran’ın uranyum stokunu ülkeden ihraç edip edemeyeceğine dönük anlaşmadan çekildiğine yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.
     
    İranlılarla aylardır stokların hangi yollarla elden çıkarılacağına ilişkin görüşmeleri sürdürdükleri bilgisini veren Harf, “Bunlardan biri ortak eylem planı altında (stokların) ülke içinde seyreltilmesi, diğeri de ülkeden çıkarılması. Diğer yöntemler de var. Ancak son 24 saatlik zaman diliminde bu konuda yön değişikliği olduğu, (İran’ın) pozisyonunu zorlaması gibi durum doğru değil. Görüşme odasının içinde olanlara dair bu haberler gerçeği yansıtmıyor. (Stoklar) Bu, hala çözmemiz gereken problem olmayı sürdürüyor. En zor konulardan biri bu. İranlılarla stoklara dair herhangi bir anlaşmaya varmış bulunmamaktayız” diye konuştu.
     
    Harf, stokların bomba yapılmasını önleyecek seviyelere getirilmesi için illa ülkeden çıkarılması gerekmediğine de işaret etti.
     
    Müzakerelerde hala bazı büyük meselelerin çözüme kavuşturulmadığına değinen Harf, ancak bazı konularda da aradaki açıkları azalttıklarını dile getirdi. Harf, “Ama eğer bu son kısımları da halledemezsek, anlaşma noktasına gelemeyiz” ifadesini kullandı.
     
    Harf, acele ederek kötü bir anlaşmaya varmak yerine, iyi bir anlaşma olmadıkça bunu imzalamamayı tercih ettiklerini ifade etti.
     
    İran ile nükleer müzakereler, taraflar arasında perşembe gününden beri Lozan kentinde devam ediyor.
     
    İran’ın nükleer kapasitesiyle ilgili görüşmelerde daha önce nihai anlaşmaya ulaşılamamış, müzakereler 1 Temmuz 2015’e uzatılmıştı.