​Irak ve Suriye tezkeresi Meclis’ten geçti

0
23

Hükümete sınır ötesi harekat ve sınır dışına asker gönderme yetkisi veren Irak-Suriye tezkeresi TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü. AK Parti, CHP ve MHP’nin evet oyu kullandığı tezkere kabul edilirken HDP ise hayır oyu kulandı.

Sınır komşularımız Irak ve Suriye’den yönelen tehditlere karşı askeri operasyon yetkisini bir yıl uzatan tezkere dün Meclis Genel Kurulu’nun olağanüstü görüşmesinde kabul edildi.

Ak Parti iktidarının ilk olarak 2007’de çıkardığı Irak’a yönelik operasyon yetkisi 8 yıllık uygulamadan sonra dokuzuncu kez uzatılmış oldu. Sınırötesi yetkiye geçen yıl Suriye’nin de eklenmesiyle tezkere iki ülkeyi kapsamına aldı. İkinci kez iki ülkeyi kapsayacak şekilde düzenlenen tezkereyle Suriye’ye operasyon yetkisi de ikinci yılına girdi.

HDP yönetimi, önceki hükümetçe Meclis’e gönderildiği, dolayısıyla geçici hükümetteki iki HDP’li bakanın imzasını taşımadığı için tezkerenin görüşülemeyeceğini savundu. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Tezkerenin görüşülmemesi, yeni kabinede ele alındıktan sonra gelmesi daha sağlıklı olur” dedi.

MHP’li Başkanvekili Koray Aydın ise önceki hükümetçe gönderilse de, sonraki yasama döneminde bile görüşülebilecek olan bir tezkerenin bu dönemde görüşülmesine anayasal engel olmadığını söyledi. HDP’nin açtığı usul tartışmasına karşın tezkerenin görüşmesi yapıldı.