Irak ile 60 dolar değerindeki vergi konusu görüşülecek

0
45

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından düzenlenen kongrenin açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Irak’ın, Türk gıda ürünlerine getirdiği 60 dolarlık vergiyi kaldırmak için müzakere yürüteceklerini söyledi.
Konuşmasında, TUSAF Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy’un Irak merkezi hükümetinin Türk menşeli gıda ürünlerine ton başına 60 dolarlık vergi uyguladığı şeklindeki sözlerini hatırlatan Tüfenkci, şöyle devam etti:
“Irak pazarındaki zorlukları biliyoruz. Bunun için hem Ekonomi Bakanlığı hem de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Nisan ayının başında Irak hükümeti ile Karma Ekonomik Komisyon toplantısı yapılacak. Orada da önemli gündem maddelerimizden birisi Irak hükümetinin gıdaya koyduğu tarife dışı engellerle mücadele olacak. O masamızda birinci gündem maddelerimizden olacak.”

Ürün ihtisas borsası faaliyete başlıyor
Kurdukları ürün ihtisas borsasının bu ay içinde faaliyete geçeceği bilgisini de veren Tüfenkci, “Ürün ihtisas borsası ile özellikle tarım ticareti noktasında derinliği olan bir piyasayı Türkiye’de hep birlikte oluşturacağız. Artık buğdayın veya diğer tarım ürünlerinin fiyatlarını Amerika’da değil Türkiye’de belirleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.