İngiltere’de hükümet ‘yalnızlığa’ karşı savaş açtı

    0
    37

    Fortune.com’da yer alan habere göre, İngiltere Başbakanı Theresa May ocak ayında, yalnızlık sorununa el atması için bir bakan tayin etti. Şimdi hükümet bu sorun çözmeye yönelik bir strateji üzerinde çalışıyor.
    Bu stratejinin üç amacı var: Yalnızlığa neyin yol açtığını, sonuçlarını ve bununla nasıl baş edileceğini daha iyi anlamak; yalnızlık sorunuyla mücadeleyi hükümet politikası çerçevesinde ve toplumun yararına olacak şekilde ele almak ve de yalnızlıkla ilgili ulusal çapta bir tartışma platformu oluşturmak, bu sorunu yaratan nedenlerini araçtırmak.
    Hükümetin bu hedeflerine ulaşmak için tercih ettiği yöntemlerden biri, “sosyal reçetelendirme” adlı bir uygulamayı devreye sokması. Buna göre, 2023 yılında İngiltere’deki tüm doktorlar ilaç yazmaya alternatif olarak “yalnızlık sorunu olan hastaları gönüllü hizmetlere ve toplu faaliyetlere” yönlendirecekler. Bu etkinlikler arasında yemek pişirme, dans kursları, yürüyüş kulüpleri ya da sanat grupları var; tümünün hükümet tarafından fonlanacağı bu organizasyonların amacı hastaların yaşam kalitesini iyileştirmek ve İngiltere’nin sosyal sağlık sistemi üzerindeki yükü hafifletmek.
    Hükümet bu plan için ocak ayında 26 milyon dolarlık bir kaynak aktaracağını açıklamıştı;  Başbakan May buna ek olarak, geçenlerde de bu amaçla oluşturulacak cafe, sanat merkezleri ve bahçe gibi kamusal alanlara 2,3 milyon dolarlık bir bütçe daha ayrılacağını bildirdi. Hükümet aynı zamanda posta hizmetleri Royal Mail’le de belli şehirlerde işbirliği yapacak; burada amaç postacıların günlük posta dağıtımı sırasında uğradıkları evlerde yalnız insanları tespit etmeleri.
    Hükümetin araştırmalarına göre İngiltere’de yetişkinlerin beşte biri kendisini yalnız hissediyor; bu da obezite ve sigara bağımlılığı gibi sağlık açısından riskli gelişmelere yol açabiliyor. İngiltere’de yapılan ankete katılan doktorların dörtte üçü, gün içinde kendilerini ziyaret eden her beş hastadan birinin yalnızlık sorunu için yardım istediğini ve ülkede 200 bin kadar yetişkinin bir aydan daha uzun bir süreyi kimseyle konuşmadan geçirdiğini bildirdi. Bu tablo karşısında Başbakan Theresa May yalnızlığı “zamanımızın en büyük kamusal sağlık sorunlarından biri” olarak tanımladı.