Influencer’lar ve markaları bir araya getiren pazar yeri

0
398

Geleneksel reklam verme yöntemlerinin giderek etkisini kaybettiği ve günden güne farklı bir çehreye bürünen dijital dünyada, güvene dayalı bir pazarlama yöntemi olan influencer marketing tüketicilerin satın alma kararı üzerinde giderek daha etkili olmaya başlıyor. Markalar ve influencer’ları ortak bir pazaryerinde bir araya getiren CreatorDen ise sektörün sistematik bir şekilde gelişmesinde lokomotif rolü oynuyor.
 
Markalar Neden Influencer Marketing’e Güvenmeli?
Influencer marketing; takipçileri ile yakın ve güvene dayalı ilişkileri ile pazarlama dünyasının en etkili unsurlarından biri olarak kabul edilen “ağızdan ağza pazarlamanın” (word of mouth marketing) dijital dünyadaki yansıması sosyal medya fenomenleri (influencer’lar) ve markaları yeni ve dinamik bir iş modelinde bir araya getiriyor.
 
Esasında influencer marketing pazarlama dünyası için çok da yeni bir kavram değil. Bu terim kullanılmaya başlanmadan önce de tüketiciler yönlendirilmek ve bilgi alabilmek için konunun uzmanlarını ya da ünlüleri takip ediyordu. Influencer’lara özel olan ise takipçilerinin güvenini birçok farklı pazarlama aracı ile elde edilebileceğinden çok daha fazla kazanmış olmaları ve satın alma davranışı etkileyecek ve yönlendirecek güce sahip olmaları. Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada pazarlama dünyasına yepyeni bir bakış açısı getiren influencer marketing’in sistematikleşme sürecine baktığımızda influencer marketing’in yerleşik bir pazarlama olarak sahneye çıkmasını 2000’leri başında blogların popularite kazanmaya başladığı zamana dayandırabiliriz. Sağlık, fitness gibi konulardan otomotiv, teknoloji konularına kadar birçok farklı konunun meraklıları kendi fikirlerini blog’larında yayınlayarak konuyla ilgilenen bir kitleye sahibi oldular. Markalar ise bu trendi değerlendirerek, blog yazarlarına bir pazarlama bütçesi ayırarak veya ücretsiz ürün gönderimleri yaparak kendi reklamlarını yapmalarını istediler. Markalar ve blog yazarları arasındaki bu değerli alışveriş daha sonraki yıllarda dijital dünyanın da hızlı değişimi ile birlikte sosyal medyaya influencer marketing olarak taşındı.
 
Doğru Hedef Kitle, Doğru Zamanlama
Influencer marketing’i markalar için diğer pazarlama araçlarının önüne geçiren faktörleri ise şöyle sıralayabiliriz: Markalar influencer marketing ile geleneksel reklam vermek yöntemlerinin aksine direkt hedef kitleye hitap eden kampanyalar oluşturma fırsatı yakalıyor. Aslında şu an influencer marketing’in yakaladığı içgörü televizyon ile ilişkimizin geldiği noktanın tam tersi. Influencer marketing ile markalar doğru hedef kitleye çok daha efektif yollarla ulaşabilirken, geleneksel reklam yöntemleri eksenin genişliği nedeniyle çoğu zaman doğru kitleyi doğru yerde yakalayamıyor. Influencer marketing’in sadece popüler moda, spor, eğlence gibi sektörlerde değil; alabalık yetiştiriciliğinden sıcak yoga ya da otomotiv parçalarına kadar çok farklı alanlarda hedef kitleler ile birebir etkileşimde olabilmesi de onu markalar için çok önemli bir pazarlama aracı olarak konumluyor. Bu da markalara alışık olunandan çok daha yüksek yatırım geri dönüşü (ROI) olarak yansıyor. Ayrıca online kullanıcıların %47’sinin reklam engelleme uygulaması (ad block) kullandığı gerçeği göz önüne alındığında, influencer marketing’in markalar için görünürlüğü arttırarak marka güvenilirliğini ve bağlılılığını arttırdığı açıkça görülebiliyor.
 
CreatorDen: Influencer’lar ve Markaları Biraraya Getiren PazarYeri
Eylül 2015’te Netaş Wesley Clover Teknoloji Fonu’nun desteği ile Rick Köletavitoğlu ve Ozan Tabak tarafından kurulan CreatorDen temelde mobil reklam modelleri gerçek insanlar üzerine nasıl uygulanabilir sorusunu eksenine alarak influencer’ları ve markaları biraraya getirdiği faaliyetlerine başladı. Birbiriyle entegre iki kısımdan oluşan CreatorDen, ajans ve markalara yönelik web platformu ve Influencer’ların kampanyaları görüntüleyip teklif verebilecekleri bir iOS uygulaması olarak, 5 bin ve üzeri takipçi sayısına sahip tüm Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube kullanıcıları tarafından kullanılabiliyor. Markalar için tamamen online olarak işleyen self servis platformunun işleyişi  marka ya da ajansın kampanya detaylarını platforma girmesiyle başlıyor. Kampanyanın kurgusu belirlendikten sonra markaya en uygun olacak influencer’lar CreatorDen’in geliştirdiği algoritma sayesinde seçiliyor. Kampanya süreci boyunca da markalara teknik destek sağlanıyor ve operasyonel ihtiyaçlar da CreatorDen tarafından karşılanıyor. Ardından iOS uygulaması üzerinden söz konusu kampanya için teklif geçen influencer’lar, duruma göre marka ya da ajanstan içerik revizesi de alabiliyor. Marka ya da ajansların online olarak ödeme yaptığı platformda kampanya sonrasında detaylı raporlar üretiliyor.
Kuruluşundan bu yana CreatorDen 1000 influencer’ı 100’den fazla marka ile biraraya getirerek sosyal reklam ağı çerçevesinde 50 milyondan fazla erişime ulaşmış bulunuyor.
 
Influencer Marketing Geleceğin En Etkili Pazarlama Aracı Olmaya Aday
Influencer marketing için rakamlar; beğeniler, yorumlar, etkileşimler ve etki alanı büyük resmin sadece yarısını oluştururken, diğer yarı çok hızlı bir şekilde büyüyen pazardan oluşuyor. Dünyaca tanınmış ünlülerden, çok daha az bilinirliği olan, niş influencer’lara kadar çok büyük bir kitle bu giderek büyüyen pazara dikkat çekiyor. Marklar tarafında da resim çok farklı değil; çok büyük markalardan, KOBİ’lere kadar çok geniş bir yelpazede influencer marketing pazarlama stratejilerinin önemli bir parçası haline geliyor.  Yakın zamanda yapılan bir pazarlama araştırmasına göre markaların %84’ü 2017 yılı içinde en az bir influencer marketing çalışması yapmayı planlıyor. Önümüzdeki 1-2 yıl içinde influencer marketing markaların dijital medya/ pazarlama bütçesinden hak ettiği payı alırken, influencer’ların da hedef kitleler üzerindeki etkileme ve marka sadakati oluşturma gücü giderek artarak daha sistematik bir yapıya ulaşacak. 2020 itibariyle influencer marketing’in Türkiye’de 100 milyon TL’lik bir pazar olacağını tahmin ediyoruz.

Rick Köletavitoglu/ CreatorDen Kurucu Ortak ve CEO