IMF’ten düşük küresel verimlilik uyarısı

    0
    39

    Dünyada verimlilik motoru tekliyor. IMF’nin raporuna göre, dünya nüfusunun refah seviyesinin yükseltilebilmesi için verimliliğin artırılmasının şart olduğuna dikkat çekiliyor.

    IMF Başkanı Christine Lagarde Washington’da American Enterprise Institute’te yaptığı konuşmada, geçen yüzyılda üretkenlikteki artış sayesinde ortalama bir Amerikalının yaklaşık 17 hafta çalışarak, 1915’te bütün bir yıl çalışılarak sağlanan kazanca eşdeğer bir gelir elde edebildiğini kaydetti.

    Ancak Lagarde konuşmasında, 2008 yılındaki mali krizden çok önce hissedilmeye başlanan verimlilikteki yetersiz artışın sadece sanayileşmiş ülkeleri değil, gelişmekte olan ülkeleri de olumsuz etkilediğine dikkat çekti.

    IMF’nin raporuna göre, zengin ülkelerde verimlilik artışı daha önce yıllık yüzde 1’ken krizden sonra yüzde 0,3’e geriledi. Bu oran kriz öncesi seviyede kalsaydı, zengin ülkelerin GYSİH’sindeki büyüyme bugün yüzde 5’in üzerinde olacaktı. Bu da Lagarde’ın ifadesiyle, “dünya ekonomisini yeni bir Japonya düzeyine taşıyacaktı.”

    “Les Echos”da yer alan habere göre, raporda daha önceki resesyonlardan farklı olarak şirketlerin mevcut sıkıntısının kredi darlığından kaynaklanan yetersiz yatırım olduğuna dikkat çekildi. IMF ayrıca dünya ekonomisiyle ilgili gittikçe artan belirsizliğin ve hükümetlerin ekonomi politikalarının da şirketlerin randımanı ama aynı zamanda riski de yüksek projelere yatırım yapmasını engellediğini kaydetti.