İmalat PMI Nisan’da geriledi

0
50

İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Nisan’da 48.9’a gerileyerek sektörün 13 ay süren büyümenin ardından daraldığına işaret etti. Yeni siparişler ve istihdam daralma kaydederken, üretim ve ihracat siparişlerinde büyüme sürdü.
 
Girdi maliyetleri TL’deki değer kaybı nedeniyle bir önceki aya göre güçlü artış kaydederken, fabrika çıkış fiyatları da yükseldi.
 
IHS Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan imalat PMI, Mart ayında 51.8 değerini almıştı. PMI’da 50’nin üzeri seviyeler büyümeye, altı daralmaya işaret ediyor.
 
Yeni siparişler endeksi Mart ayındaki 53 seviyesinden Nisan’da 47.2’ye gerilerken, yeni ihracat siparişleri alt endeksi 51.6’dan 53.2’ye yükseldi.
 
İmalatçılar ankete verdikleri cevapta yeni siparişlerdeki gerilemeyi pazardaki oynaklığa, ihracat siparişlerdeki artışı ise küresel ekonomik koşullardaki iyimserliğe bağladı.
 
Üretim alt endeksi 53’ten 50.6’ya inmesine karşılık art arda 14. ayda da büyümeye işaret etti.
 
İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.