İlker Aycı’dan THY’de 1 milyar dolarlık karın perde arkası

0
22

Türk Hava Yolları tarihinde ilk kez 1 milyar dolar sınırını geçerek 1 milyar 69 milyon dolar ne kar elde etti. 

Habertürk’ten Selçuk Tepeli’nin haberine göre THY Başkanı İlker Aycı, “Dünya ve Türkiye için zor bir yıl olduğunu söyleyebileceğimiz 2015 yılını son derece olumlu bitirdiğimizi söylemek isterim. Türk Hava Yolları bu sonuçlarla global sektördeki yoğun rekabete, yakın coğrafyada yaşanan siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklara ve sektörün doğrudan etkileyen kur dalgalanmalarına rağmen 2015 yılında da en karlı havayolları arasındaki konumunu korudu” dedi. Aycı, kar artışında elbette başta akaryakıt giderlerindeki düşüşün etkisi olduğu gibi artan verimliliğin de büyük katkısını gördüklerini ifade etti. 

İŞTİRAKLERİN KARI BÜYÜK
Aycı’nın verdiği bilgilere göre 11 milyar dolara yakın ciro elde edilirken karlılık da yüzde 9,4 arttı. Aycı şöyle konuştu: “Cironun içindeki 7 milyar dolar, hizmet ihracattı. Yani bu kadar ülkeye döviz getirmişiz. Bugün 287 varış noktası, 113 ülkeye uçuyoruz. 61,2 milyon yıllık yolcu taşıyoruz. Transit yolcu oranı yüzde 51, ama bu yıl biraz daha fazla olacak. Doğru önceliklendirmeyle verimli projelere ağırlık verdik. İştiraklerden gelen karlarımız arttı. Bu şirketlerin gider yönetiminde mali disiplini sağladık. Örneğin, Almanlarla ortak işimiz olan Sun Express ciddi kar yaptı. 80 milyonu geçti. Ben de orada yönetim kurulı başkanıyım. Ortaklık başarıyla yürüyor. Son yılın başında yurtdışı bilet gelirlerinde Euro’dan dolara döndük. Zira karşılıklı parite açısından doların güçlendiği bir dönem oldu 2015. Borçlanmada da Euro’nun payını artırdık. Borçlanma sepetlerini çeşitlendirdik. Euro, Frank, Yen ile..”

Ayrıca kardaki artışta karlı pazarlara olan uçuşların da etkili olduğunu ifade ederken “Karlı yerlerde filoyu büyüterek örneğin Libya gibi bazı yerleri kapattık. Mevsimsel etkileri azaltmak için de ters hat hamleleri yaptık” dedi.