İlk çeyrekte hızlı büyüyen şirketler

0
115

Her bilanço döneminde şirketleri yeniden gözden geçiren uzmanlar, 2018 yılının ilk çeyrek verileri sonrasında oldukça yoğun bir çalışma dönemine girdi. Döviz, faiz ve petrolde gözlenen artışla birlikte bir yandan bilançolardaki hasarlar gözden geçirilirken diğer yandan da öne çıkan şirketler tespit edilmeye çalışıldı. İlk çeyrek sonuçlarını değerlendiren Ziraat Yatırım, 18 Mayıs tarihli raporunda, şirketlerin ilk çeyrek kârlarının ortalama yüzde 8,5 arttığını belirtirken bardağın dolu tarafını işaret ediyor. Yatırım kuruluşlarından Ünlü & Co. ise hisse senetlerindeki geri çekilmeyle birlikte güçlü bir risk-getiri profili oluştuğuna dikkat çekiyor. Kurum, mayısın ikinci haftasında yayınladığı raporda, hisse senetleri için çarpanların kriz seviyelerine geri çekildiğini ve cari seviyelerde iyi bir yükseliş potansiyeli gördüklerini, dile getirmekte. BIST 100 Endeksi’nin fiyat/kazanç oranının 7,0 olduğunu bunun ise Mart 2009’dan bu yana görülen en düşük seviyeye denk geldiğini belirtmekte. Oran MSCI Gelişmekte Olan Endeksine göre yüzde 44 iskonto oranına denk geliyor. Biz de bu noktada satışla kârını yüzde 10’un üzerinde artıran ve 300 milyon TL’nin üzerinde satış açıklayan şirketleri mercek altına aldık. Listeye sadece 15 borsa şirketi girdi. İşte öne çıkan bu borsa şirketleri ve beklentileri:

BÜYÜYEN YÜKSEK CIROLU ŞIRKETLER
Açıklanan üç aylık verilerin göre, 300 milyon TL’nin üzerinde satış yapan aynı zamanda satış ve kârı yüzde 10’un üzerinde büyüyen şirketler içerisinde en fazla satış yapan 7,2 milyar TL ile Ford Otosan oldu. Ford Otosan’ı perakende ticaret sektöründe faaliyet gösteren BİM takip ediyor. BİM’in satış rakamı 6,9 milyar TL. Ziraat Yatırım analistlerinden Harun Dereli ve Gaye Aksongur, mayıs ortasında BİM ile ilgili değerlendirmelerinde “tut” önerisinde bulundu. Hedef fiyat ise 81,5 TL. Şirketin Yönetim Kurulu ise borsada işlem gören azami 2 milyon adet payın geri alınabilmesine yönelik 150 milyon TL tutarında fon ayırdığını kamuyla paylaştı.

KÂR ARTIŞINDA ÖNE ÇIKANLAR
Listeye giren şirketler içerisinde en fazla kâr artışı sağlayan şirket Armada Bilgisayar oldu. Şirket kârını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 635,89 oranında artırdı. Armada Bilgisayar’dan sonra kârını en fazla artıran borsa şirketi yüzde 187,31 ile Doğuş Otomotiv oldu. Vakıf Yatırım mayıs ayı ortasında yayınladığı Doğuş Otomotiv değerlendirmesinde, kısa vadeli önerisini “Endeks Üzeri Getiri”ye yükseltirken şirket için 12 aylık hedef fiyatını 10,47 TL olarak belirtti. Gayrimenkul yatırım ortaklığı olan Emlak Konut ise yüzde 171,28 oranında kâr elde etti. Cam sektöründe faaliyet gösteren Trakya Cam da kârını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80,09 artırarak dördüncü sırada yer aldı.

SATIŞ ARTIŞI YÜKSEK ŞIRKETLER
Belirlenen kritere kapsamında satışlarını en fazla artıran şirket yüzde 72,09 ile Emlak Konut oldu. BNP Paribas hisse için “tut” önerisinde bulunuyor. Emlak Konut’u yüzde 51,06 artışla Vestel Beyaz Eşya takip ediyor. Çimento sektöründe faaliyet yürüten Çimsa yüzde 45,17 ile üçüncü sırada yer aldı. İş Yatırım Çimsa için “al” önerisinde bulunurken hedef fiyat olarak 16,48 TL’yi önerdi. Bilişim sektöründe öne çıkan Armada Bilgisayar ise satışlarını yüzde 43,13 artırarak dördüncü sırada yer aldı.

OTOMOTIV VE CAM SEKTÖRÜNÜN ÖNCÜLERI
Otomotiv sektöründe yer alan Ford Otosan ve Doğuş Otomotiv ile Otomotiv Yan Sanayi sektöründe yer alan Good-Year 2018 yılı bilançolarında öne çıkan firmalar. Ford Otosan için İş Yatırım ‘Tut’ önerisinde bulunurken hedef fiyat olarak 60,45 TL’yi öngördü. Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, yılın ilk çeyreğinde şirketin sektördeki ihracat liderliğini sürdürürken ihracat adetlerini yıllık bazda yüzde 10 artırdığını belirtti. Çakıroğlu, açıklamasında yüzde 81’i Ford Otosan tarafından üretilen Transit modelleri sayesinde Avrupa’da hafif ticari araç alanında liderliklerini pekiştirdiklerini, belirtti. Cam sektöründe faaliyet gösteren Trakya Cam ve Şişe Cam kârlarını geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre sırasıyla yüzde 80,09 ve yüzde 16,75 artırdı. Şişe Cam 393 milyon TL kâr elde ederken Trakya Cam’ın kârı 206 milyon TL olarak gerçekleşti.
 
ÇİMENTO VE BETON SEKTÖRÜNDEN İKİ ŞIRKET
Satışlarını yüzde 30’un üzerinde artıran Akçansa ve Çimsa çimento sektöründe öne çıkan şirketlerden. Çimsa yılın ilk çeyreğinde 360 milyon TL satış rakamına ulaşırken Akçansa 387 milyon TL satış gerçekleştirdi. Akçansa için ‘Tut’ önerisinde bulunan İş Yatırım, hedef fiyat olarak 11,35 TL’yi öngörüyor. Akçansa Genel Müdürü Şahap Sarıer, ilk çeyrek sonuçlarının ardından yaptığı açıklamada, üçüncü köprünün ardından dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü unvanını taşıyacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün tedarikçileri arasında yer aldıklarını belirtti.
 
SEKIZ FARKLI SEKTÖRDEN BİRER ŞİRKET
Demir çelik sektörünün öncü şirketlerinden Ereğli Demir Çelik, yılın ilk çeyreğinde 1 milyar TL’nin üzerinde kâr elde etti. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre kârını yüzde 17,87 oranında artıran şirket için İş Yatırım ‘al’ önerisinde bulunuyor. İş Yatırım Analisti Aslı Özata Kumbaracı, şirketin güçlü net nakit pozisyonu olduğunu söylüyor. Kumbaracı, Erdemir’in ham çelik kapasite kullanım oranının yüzde 100 olduğunu vurgularken bunun dünya ortalaması olan yüzde 72’nin üzerinde olduğunu belirtiyor. Hedef fiyat olarak da 12,49 TL’yi işaret ediyor. Gayrimenkul sektöründen Emlak Konut GMYO, diğer kimyasal ürünler sektöründe Soda Sanayi, perakende ticaret sektöründen BİM, ilaç & sağlık sektöründen Selçuk Ecza Deposu, dayanıklı tüketim sektöründen Vestel Beyaz Eşya, metal işleme sektöründe Sarkuysan ve bilişim sektöründe Armada Bilgisayar listede yer alan diğer firmalar.