​İlaç sektörünün kadın liderlerinden ‘Öne çıkın’ tavsiyesi

0
917

İlaç sektörünün öncü kadınları CPhI İstanbul’da buluştu. Sağlık sektöründe çalışanların yüzde 78’ini kadınların oluşturduğunun belirtildiği toplantıda, ilaç ve sağlık sektörlerinde kadınların çok başarılı olduğu ve kariyerlerinde güçlü adımlarla ilerledikleri vurgulandı.

Türkiye’de tüm sektörler arasında yapılan insan kaynakları araştırmaları, kadınların yönetici düzeyinde, en çok ilaç sektöründe işe başladığını gösterdi. 2015 yılında kamuoyuna açıklanan atamalar arasında ilaç sektöründe görevine başlayan yöneticilerin yüzde 41’inin kadınlardan oluştu. 

Kadın yönetici istihdamı açısından liderliği göğüsleyen ilaç sektöründe kadın liderler, hemcinslerini sektörde desteklemek amacı ile Fortune Türkiye’nin katkıları ile CPhI Istanbul 2016 İlaç Fuarı’nda bir araya geldi. Hem pozitif ayrımcılığın oluşması hem de sağlık ve ilaç sektörlerinde çalışan kadınların desteklenmesi amacı ile CPhI Istanbul, 2 Haziran  Women Breakfast toplantısında sektörün öncü ve lider kadınlarını buluşturdu. 
CPhI İstanbul 2016 kapsamında organize edilen İş Kadınları buluşmasında, Eczacıbaşı Sağlık Grubu Başkanı Elif Çelik, Merck Group Global Ticari Operasyonlar Başkanı Elçin Elgün, Sanofi Pasteur AMESA Bölge Başkanı Emay Aly, Amrop International Yönetici Ortağı Prof. Dr. Yeşim Toduk ve Abdi İbrahim İş Geliştirme Direktörü Elif Elkin başarı öyküleri ile deneyimlerini paylaştı.

Türkiye’nin genelinde kadın istihdamını artırmaya yönelik pozitif ayrımcılık ve ilaç sektöründe kadın çalışanın durumunun masaya yatırıldığı Women Breakfast programında, ilaç ve sağlık sektöründe başarılı olmuş bu 5 kadının kariyer yolculuğunda önlerine çıkan engeller ve kadının sağlık ve ilaç sektöründeki duruşu konuşuldu. 
CPhI Istanbul ile başlayan Women Breakfast ‘İş Kadınları Kahvaltısı’ organizasyonları bu çerçevede Türkiye’de aile, kültür ve profesyonel bağları olan kadınları bir araya getiren ilk uluslararası iletişim ağı olan The Turkish Women’s International Network (TurkishWIN)’ün katkıları ile fuardan sonra da düzenlenmeye devam edecek. 

“Sağlık sektöründe çalışanların yüzde 78’i kadın”
Amrop International Yönetici Ortağı Prof. Dr. Yeşim Toduk

Toplantıda konuşan ve dünya genelinde orta kademe yöneticilerin yüzde 35’ini kadınların oluşturduğunu söyleyen Amrop International Yönetici Ortağı Prof. Dr. Yeşim Toduk, Türkiye’de sağlık sektöründe çalışanların yüzde 78’inin kadınlardan oluştuğunu tüm sektörlerde ise orta kademe yöneticilerin yüzde 20’sinin kadın olduğunu ifade etti.

Kadınların güvenli alanlarında mutlu olduklarını ve yönetici pozisyonları için hazır oldukları halde geride durduklarını söyleyen Toduk, “İşe alımlarda yönetici pozisyonu için görüşüldüğünde kadınlar, donanım olarak hazır oldukları halde çekingen davranıp hazır olmadıklarını belirtirken, erkekler yüzde 50 hazır oldukları halde, hevesle işe talip oluyor ve maaşını, arabasını sormaya başlıyor” dedi.

“Öne çıktığımda donanımlı olduğumdan emindim”
Eczacıbaşı Sağlık Grubu Başkanı Elif Çelik 

Kadınların aktif iş yaşamında ve stratejik karar mekanizmalarında daha fazla söz sahibi olmaları konusunda girişimleriyle dikkat çeken Eczacıbaşı Sağlık Grubu Başkanı Elif Çelik, kadın yönetici olarak başarısında kendine olan güveninin ve öne çıkma cesaretinin etkili olduğunu belirtti. En kritik faktörün öne çıkmak olduğunu söyleyen Çelik, “Kadınlar bir yönetici pozisyonu için tamamıyla hazır olsalar bile öne çıkmaktan çekinirken, erkekler o pozisyona hazır olmadıkları halde cesaretle başvuruyor. Kadınlar bu anlamda mükemmeliyetçi, daha fazla hazırlık yapıyor ve çok çalışıyorlar. Kendim için söylemem gerekirse öne çıktığımda donanımlı olduğumdan emindim, çevremde bunu anlayan insanlar olması benim için şanstı” şeklinde konuştu. 
İlaç sektöründe yükselmek isteyen kadınlara tavsiyelerde bulunan Çelik, “Yönetimde daha fazla kadının yer aldığı şirketlerin daha karlı olduğu araştırmalarla kanıtlanmış. Maskülen olmamak, kadın olmanın getirdiği farklılıkları kullanmak gerekiyor. Samimiyeti kaybetmemelisiniz, kendinizi besleyerek gözlerinizi dünyaya açmalısınız” dedi. 

“Kendinizi ve samimiyetinizi kaybetmediğiniz sürece değer görüyorsunuz”
Sanofi Pasteur AMESA Bölge Başkanı Emay Aly

Kariyerinin başında 7 iş değiştirdiğini ve kimya sektöründe işe başladığında çevresindeki herkesin bu işin bir kadına göre uygun olmadığını söylediğini ifade eden Sanofi Pasteur AMESA Bölge Başkanı Emay Aly ise, “Asla yapamayacağım bir şey olduğunu düşünmedim. Kendinizi ve samimiyetinizi kaybetmediğiniz sürece değer görürsünüz” dedi. 

“Biz kadınlar birbirimizi desteklemekten asla vazgeçmemeliyiz”
Abdi İbrahim İş Geliştirme Direktörü Elif Elkin

Kariyerinde kendine inanma ve öğrenmeye devam etmenin çok önemli olduğunu söyleyen Abdi İbrahim İş Geliştirme Direktörü Elif Elkin ise ilaç sektöründe kariyer yapmak isteyen kadınlar için deneyimleri ve tavsiyelerini şu sözlerle aktardı: “Güven ve inanç çok önemli. Öğrenmeye devam etmek beni ayakta tutan şeydi. Hayat size ne getiriyorsa getirsin asla hayata tutunmayı bırakmayın. Kendinize inanmaya devam ederseniz, açık olursanız başarıya giderseniz. İş ve özel hayat dengesini gözetmek bir diğer önemli nokta. Üç çocuğum var. Biz kadınları zengin yapan şey, iyi bir organizasyoncu olmamız. İşim gereği çok geziyorum ve hayatımdaki her şeye yetişiyorum. Zamanınızı nasıl geçirdiğiniz önemli. Bir o kadar önemlisi da dakik olmanız… Biz kadınlar birbirimizi desteklemekten asla vazgeçmemeliyiz.”

“Bir kadın olarak kendi hikayenizi anlatmanız lazım”
Merck Group Global Ticari Operasyonlar Başkanı Elçin Elgün

Türk kadınlarının çok güçlü ve Türkiye’de yönetici olmanın ise sektörde çalışan herkes için mümkün olduğunu belirten Merck Group Global Ticari Operasyonlar Başkanı Elçin Elgün, “En tepeye kadınların çıkmasını engelleyecek bir zorluk göremiyorum. İş hayatımda hep bir sonraki pozisyon için hazırlandım ve risk aldım. Bir kariyere sahip olmak istiyorsanız, risk almalısınız. Aynı şirkette çalışıp güvenli alanda kalmakla olmaz. Sizi etkileyen doğru insanları bulmanız ve görünür olmanız önemli. Bir kadın olarak kendi hikayenizi anlatmanız lazım” dedi.

“Bu 5 kadının ajandasında kadını desteklemek var”
TurkishWIN Topluluğu Kurucusu Melek Pulatkonak

CPhI İstanbul’un başlattığı kadınları desteklemeye yönelik toplantıların ve girişimlerin bundan sonraki süreçlerde TurkishWIN Topluluğu tarafından sürdürüleceğini ifade eden topluluğun kurucusu Melek Pulatkonak,  “TurkishWIN Topluluğu partnerlerinden BinYaprak ile coğrafyaların araya açtığı mesafeleri dijital yoldan kapatmak istiyoruz. Hem sosyal hem dijital etkinliklerle sağlıkta kadın ve kariyerinin konuşulduğu yeni bir sayfa açmak istiyoruz. İlaç sektöründe özellikle liderlik seviyesinde Avrupa’ya oranla çok fazla kadın var. Kadınların sektörde önü çok açık. Bugün burada olan 5 kadının ajandasında kadını desteklemek var. Hem kendi kişisel duruşlarında hem de çalıştıkları şirketlerde. Bu nedenle bu kadınlarla çalışan kadınların çok şanslı olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.