İKO: Türk tüketicileri fiyat ve promosyon avcısı

0
67

İstanbul Kuyumcular Odası’nın (İKO) açıklamasına göre Oda, dünyada ilk kez gerçekleştirilen “Kuyumculuk Sektörü Tüketici Araştırması” ile tüketici alışkanlıklarının nabzını tuttu. Oda, Boğaziçi Araştırma & Yönetim Danışmanlık iş birliğinde yürütülen araştırma ile güvenilir bilgi platformu oluşturmayı amaçlıyor.
 
Her ay periyodik olarak gerçekleştirilecek olan araştırma, makroekonomik konjonktürün gidişatı ile ilgilenen üreticilere, perakendecilere ve karar vericilere bilgiler sağlayacak.
 
Açıklamada görüşlerine yer verilen İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Norayr İşler, araştırmanın sektörün gelecek planlamasında, rotasını belirlenmesinde büyük fayda sağlayacağını bildirdi.
 
İstanbul Kuyumcular Odası olarak, beş bin yıllık bir kadim mirası temsil eden Türk kuyumculuk sektörünü dünya liderliğine taşımayı hedeflediklerini aktaran İşler, “Araştırmanın sektör sorunlarının tespiti ve ihtiyaçlarının belirlenmesinde önemli rol oynayacağına ve sektöre yön vereceğine inanıyoruz. Türk tüketicisi hakkında önemli bilgiler veren araştırmaya göre Türk tüketicilerinin yüzde 34’ü fiyat avcısı. Bu veri aslında Türk tüketicisinin iyi bir altın yatırımcısı olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
 
“Kuyumculuk Sektörü Tüketici Araştırması” tüketici alışkanlıkları hakkında çarpıcı verileri ortaya koydu.
 
Buna göre, Türk tüketicilerinin yüzde 34’ü “fiyat avcısı”, yüzde 19’u “marka odaklı”, yüzde 17’si “yenilikçi”, yüzde 15’i “promosyon avcısı”, yüzde 13’ü ise “prestij arayan” segmentinde yer aldı.
 
Araştırmada 2014 yılı eylül ayında ödeme yöntemi olarak yüzde 78 nakit, yüzde 15 ise kredi kartının tercih edildiği bilgisine yer verildi. Bu veri, kredi kartına taksit sınırlamasının, yüzde 27’lik bir kesimin harcamalarını azalttığını ortaya koydu.
 
Araştırmada kuyumculuk alışverişinde daha çok geleneksel kanalların tercih edildiği gözlemlenirken; online alışverişi tercih edenlerin sadece yüzde 4,9 olarak gerçekleştiğine yer verildi.
 
Eylül 2014’te birey başına kuyumcularda ortalama 358,6 lira, tüketici başına sarrafiye ürünlerinde ortalama 200,7 lira, yüzük alışverişinde 674,4 lira harcandı. Tüketicilerin tercih ettiği ürünü özellikle almasının en büyük nedeni yüzde 51 ile “ürünün fiyatı” olurken, bunu yüzde 42 ile “hediyelik için uygun ürün olması” takip etti.
 
Araştırmaya katılanların yüzde 40’ı markalı ürün satan mağazadan alışveriş yaparken, yüzde 27’si markasız ürün satan mağazaları tercih ediyor; hem markalı hem de markasız ürün satışı yapan mağazalardan alışveriş yapanların oranı ise yüzde 32 oldu.
 
Kuyumculuk ürünlerinde markaya önem verenler yüzde 27’lik bir kesimi oluştururken; marka tercihinde en etkili faktörler yüzde 66 ile “garanti ve güvenilirlik” seçildi. Onu yüzde 59 ile dayanıklılık ve uzun ömürlülük, yüzde 51 ile de “ürün modeli ve moda” takip etti. Araştırmada yüzde 58’lik bir oranla tüketicilerin yarısından çoğunun ürünlerin sertifikalı olmasına önem verdiğini de ortaya koydu.
 
Çalışmaya göre, yüzde 80 ile üretim biçimine göre daha çok fabrikasyon ürünler tercih edilirken, el işi ürünleri tercih edenlerin oranı yüzde 19 oldu. Tasarım biçimine göre ise araştırmaya katılanların yüzde 81’i herkesin kullandığı tasarımları, yüzde 18’i de kendisine özel tasarımları tercih ediyor.
 
Açıklamada araştırmaya katılan tüketicilerin özellikleri ile ilgili bilgiler de yer aldı. Buna göre katılımcıların yüzde 50,8’i erkek, yüzde 49,2’si kadın.
 
Yaş ortalamasının 32,3 olduğu araştırmada katılımcıların yüzde 58,4’ü bekar, yüzde 33’7’si evli. Katılımcıların yüzde 39,2’si yüksek sosyo ekonomik statü (AB), yüzde 61,9 orta direk (C1C2)  sosyo ekonomik statü grubunda yer alıyor. Yine katılımcıların yüzde 54,5’i üniversite, yüzde 24,5’i lise mezunu.