İKB, 453 milyon dolarlık proje finansmanını onayladı

0
50

Suudi Arabistan merkezli İslam Kalkınma Bankası (İKB) Türkiye, Tunus, Uganda, Ürdün ve Surinam Cumhuriyeti’nde çeşitli projelere 453 milyon dolar finansman sağlanmasını onayladı. 

Bankadan yapılan açıklamada, İKB İcra Kurulu üyelerinin bankanın Cidde’de 17-18 Mayıs’ta yapılacak 42. Yıllık Guvernörler Kurulu Toplantısı’ndan önce bir araya gelerek söz konusu finansmanı onayladığı belirtildi.

Toplantıda, Türkiye’de temiz enerji ve enerji altyapı programlarına 200 milyon dolar, Tunus’da su projesine 79 milyon dolar, Uganda’ki yerel ekonomiyi geliştirme projesine 60 milyon dolar, Ürdün’deki acil sağlık projesine 79 milyon dolar ve Surinam Cumhuriyeti’ndeki ekonomik konut projesine 35 milyon dolar finansman sağlanmasına onay verildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İKB Başkanı Bandar Hajjar, üye ülkelerin kalkınmalarını hızlandırmak için altyapı yatırımlarının önemine işaret ederek, “Altyapının geliştirilmesi istihdam ve yoksulluğun azaltılması gibi başka yararları da sağlıyor. Bu yılki toplantımızın ana teması ‘Gençlerin ekonomik olarak güçlendirilmesi.’ Altyapı projeleri gençlerimize önemli fırsatlar sunmaktadır.” ifadesini kullandı.

İKB, 7 Aralık 1973’te, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu tamamı İslam Konferansı Örgütüne üye ülkeler tarafından kuruldu. Resmi olarak faaliyetlerine 20 Ekim 1975’te başlayan banka, üye ülkeler ve Müslüman toplumların ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmelerine katkıda bulunmayı amaçlıyor.