İhracat yapan güçlü endeks hisseleri

0
753

BORSADA HİSSE SENEDİ fiyatlarının dip yaptığı dönemlerde güçlü endeks hisselerinde olmak, olası yükselişlerde hızlı olanları yakalayabilmeyi de beraberinde getiriyor. Yatırım için, borsadaki çöküşleri ve endeks hisselerini takip eden yatırımcı Ömer
Çelik; “Büyük kazançlar ancak kriz dönemlerinde yakalanır” diyor. Yatırım gurusu Peter Lynch da tersten bir yaklaşımda bulunarak; “Borsanın mantıklı bir yatırım aracı olarak kabul edildiği dönemler genellikle en riskli olduğu zamanlardır” hatırlatmasında bulunuyor. Lynche göre kriz zamanları ise yatırımcıların araştırma yapması gereken zamanlardır. Eski Yunanlılar günlerce oturup atın ağzında kaç diş olduğunu tartışırlarmış. Atın ağzına bakmak yerine tartışarak bir sonuca ulaşabileceklerine inanırlarmış. Lynch, birçok yatırımcının saatlerce hissenin yükselip, yükselmeyeceğini tartıştıklarını söylüyor. Gidip şirketi araştırmak yerine borsa meleklerinin cevabı vermesini bekliyorlar. Şirketleri araştırmak, konjonktürün öne çıkardığı hisseleri listelemek, güçlü hisselerin tespiti açısından oldukça önemli. İhracat oranı yüksek olan ve endekste ağırlığı yüksek firmaları incelediğimizde 15 şirketin öne çıktığı görülüyor. Bu hisseler: Ereğli Demir Çelik, Tüpraş, Türk Hava Yolları, Anadolu Efes, Ford Otosan, TAV Havalimanları, Şişe Cam, Kardemir (D), Tofaş Oto. Fab., Arçelik, Enka İnşaat,   Ülker Bisküvi, Coca Cola İçecek, Trakya Cam ve Pegasus. Güçlü endeks hisselerinin beklentileri ve son gelişmeleri ise şöyle:

DÖVİZ POZİSYONU ARTIDA OLAN YEDİ ŞİRKET
İhracat oranı yüksek olan endeks şirketleri arasında döviz pozisyonu artıda olan yedi şirket bulunuyor. Bu şirketler; Tüpraş, TAV Havalimanları, Şişe Cam, Enka İnşaat, Ülker Bisküvi, Trakya Cam ve Pegasus. Bu yedi şirket içerisinde döviz pozisyonu en yüksek olanı 1,4 milyar TL ile Enka İnşaat. Şirket, geri alım programı kapsamında haziran ayında 4,31-4,32 TL fiyat aralığından 225 bin adet hisse aldı. Enka haziran başında 5 milyon hisseye kadar kendi paylarının geri alımını içeren bir program açıklamıştı. Program kapsamında, toplam 3,98 milyon hisse alımı yapıldı ve bütçenin yüzde 80’i kullanılmış oldu. Enka İnşaat’ı 1,3 milyar TL artı döviz pozisyonu ile Şişe Cam ve 1,09 milyar TL artı döviz pozisyonu ile TAV Havalimanları takip ediyor. Pegasus’un 645 milyon TL artı döviz pozisyonu varken Tüpraş’ın 554 milyon TL, Ülker Bisküvi’nin 395 milyon TL ve Trakya Cam’ın 134 milyon TL artı döviz pozisyonu bulunuyor. Ata Yatırım, Tüpraş için endeks üzeri getiri önerisinde bulunuyor.

ENDEKSTEAĞIRLIĞI EN YÜKSEKOLAN ÜÇ HİSSE
Endekste ağırlığı en yüksek olan üç hisse; Ereğli Demir Çelik, Tüpraş ve Türk Hava Yolları. Bu şirketler içerisinde Tüpraş’ın net yabancı para pozisyonu artıda iken Ereğli Demir Çelik ve Türk Hava Yolları’nın net yabancı para pozisyonu ekside bulunuyor. Yine bu üç şirket içerisinde ihracat oranı en yüksek firma yüzde 86,45 ile Türk Hava Yolları. Tüpraş’ın ihracat oranı yüzde 15,89, Ereğli Demir Çelik’in ihracat oranı ise yüzde 13,61 olarak gerçekleşti. İş Yatırım; Ereğli Demir Çelik ve Tüpraş için “al” tavsiyesinde bulunurken Ereğli Demir Çelik için hedef fiyat seviyesini 13,05 TL, Tüpraş için ise 127,70 TL olarak açıkladı. İş Yatırım, hedef fiyat seviyelerine ulaşmaları halinde Ereğli Demir Çelik’in yüzde 20, Tüpraş’ın ise yüzde 13 oranında potansiyel getiri sağlayacağını öngörüyor.
 
ULAŞTIRMA SEKTÖRÜNDEN ÜÇ ŞİRKET
Ulaştırma sektöründen üç şirket listede yer alıyor: Türk Hava Yolları, TAV Havalimanları ve Pegasus. Vakıf Yatırım,  Pegasus’un  iç hatta sergilediği olumlu performansa karşın dış hat yolcu doluluk oranında gerilemeye işaret eden mayıs ayı trafik verilerini olumsuz değerlendiriyor. İş Yatırım ise ulaştırma sektöründe yer alan bu üç şirket için de “al” tavsiyesinde bulunuyor. İş Yatırım’ın Türk Hava Yolları için hedef fiyatı 19,98 TL olurken potansiyel getiri beklentisi yüzde 56 seviyesinde bulunuyor. TAV Havalimanları için hedef fiyat seviyesini 30,25 TL olarak açıklayan İş Yatırım’ın Pegasus için hedef fiyat seviyesi ise 35,36 TL.

OTOMOTİVİN ÖNCÜ ŞİRKETLERİ
Otomotiv sektörünün öncü şirketleri Ford Otosan ve Tofaş Otomobil Fabrikaları endeksteki payları ve yüksek ihracat rakamları ile listede yer alıyor. Yüksek ihracata rağmen her  iki şirketin de net yabancı para pozisyonları ekside. Vakıf Yatırım’ın Tofaş için yayınladığı raporda şirketin ocak-mayıs döneminde ihracat hacminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 azaldığını hatırlatmakta. Tofaş’ın ihracat verilerinin yılın geri kalanında yıllık bazda yüzde 12,7 yükselmesini ve yıl içinde ihracatın yüzde 2,2 artmasını bekliyor. Vakıf Yatırım,
Ford Otosan değerlendirmesinde ise şirketin 2018 yılı genelinde ihracatını yüzde 2 artırarak 303 bin adete çıkarmasını bekliyor.
 
DEMİR ÇELİKATAKTA
Ereğli Demir Çelik ve Kardemir sektöründe öne çıkan iki firma. Özellikle Ereğli Demir Çelik yüzde 8,61 endeks payı ile listede ilk sırada yer alıyor. Kardemir(D)’nin endeksteki payı ise yüzde 1,35. Ereğli Demir Çelik yüzde 13,61 oranında ihracat gerçekleştirirken Kardemir’in ihracat oranı yüzde 11,81. İki şirketin de net yabancı para pozisyonları ekside olması sıkıntılı. İş Yatırım, Kardemir(D) ile ilgili olarak “al” önerisinde bulunurken hedef fiyat olarak 5,15 TL’yi öngörüyor. İş Yatırım’ın bu beklentisi gerçekleştiği takdirde Kardemir(D) hissesinin yaklaşık yüzde 24 oranında potansiyel getiri sağlayacağını öngörüyor.