IFC’den Antalya’nın yeni tramvay hattına 140 milyon euro destek

0
114
Dünya Bankası Grubu Üyesi IFC, Türkiye’nin en büyük şehirlerinden Antalya’da yeni tramvay hattının uzatılması için finansman paketi sağladı. Yeni tramay hattı sayesinde şehrin kuzey bölgesinde bulunan Varsak’tan şehir merkezine doğrudan ulaşım sağlanacak.
 
IFC bu çerçevede Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne 12 yıl vadeli 140 milyon Euro tutarında bir finansman paketi temin etti. Uzun vadeli finansman paketinin 80 milyon Euro’luk tutarı IFC tarafından, 60 milyon Euro tutarı ise IFC`nin yönetimindeki ortak-yatırımcı programı Managed Co-Lending Portfolio Program (MCPP) tarafından temin edildi. IFC ayrıca Avrupa ve Orta Asya Sürdürülebilir Şehirler programı kapsamında Antalya Belediyesi’ne finansman desteği dışında doğru finansman yapılandırması ve özellikle tramvay güvenliği ve verimliliği konularında danışmanlık yaptı.
 
Finansman paketi Antalya’nın halihazırda mevcut olan 30 km’lik raylı ulaşım sisteminin genişletilmesine destek olacak. Yeni tramvay hattı 18 km ve 29 duraktan oluşacak, şehrin kuzey bölgesinde Varsak’tan Müze’ye uzanarak, şehirde toplu taşımada çok önemli bir artış sağlayacak. IFC finansmanı ile ayrıca 20 tane yeni tramvay aracı temin edilecek. 
 
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel: “Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC’nin Antalya için son derece önemli bu projenin hayata geçmesi için destek olması, şehrimize olan güveni göstermektedir. IFC ile proje için uygun finansmanı modelini geliştirdik ve bu sayede şehrimizin raylı taşıma ağını İstanbul’dan sonra Türkiye’nin en uzun hattı olacak şekilde büyüteceğiz. Antalya sürdürülebilir ve planlı şehircilik anlayışı ile gelişimine devam ediyor” dedi.
 
Anyalya Türkiye’nin en büyük turizm merkezi ve Türiye’ye gelen turist sayısının yaklaşık yüzde 30’unu karşılıyor. Türkiye’nin en hızlı büyüyen şehirlerinden olan ve 2.3 milyon nüfusu bulunan Antalya’nın ekonomisi Türkiye’de toplam GSMH’ninyaklaşık yüzde 3’ini oluşturuyor. Yeni tramvay hattının hayata geçirilmesi ile her yıl 25 milyon ilave yolcu toplu taşımadan faydalanabilecek. Antalya’nın kuzeydeki yerleşim bölgeleri ile  ile şehir merkezini bağlayacak hat sayesinde şehirde ulaşımın kolaylaşması ve trafiğin azalması hedefleniyor. 
 
IFC Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Altyapı Yatırımlar Bölümü Başkanı Wiebke Schloemer şunları söyledi: “Dünya Bankası Grubu’nun Türkiye stratejisinde yerel yönetimlerin uzun vadeli finansman olanakları ile desteklenmesi ve bu sayede şehirlerin sürdürülebilir büyümesine önemli katkı sağlayan altyapı projelerinin hayata geçmesi bulunuyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi ile gerçeleştirdiğimiz bu önemli işbirliği, Türkiye’de Sürdürülebilir Şehirler programımıza olan bağlılığımızı gösteriyor.’
 
Dünyanın önemli sorunlarından biri olan hızlı şehirleşmeye çözüm üretmek için IFC tüm dünyada sürdürülebilir şehirlere yaklaşık 10 milyar dolar yatırım yaparak, 300’den fazla projenin hayata geçmesini sağladı. Sürdürülebilir Şehirler Programı’nın en önemli ülkelerinden biri olan Türkiye’de IFC bugüne kadar İzmir, İstanbul ve Antalya ile stratejik ortaklıklar gerçekleştirdi. 
 
Türkiye yaklaşık 6 milyar dolar büyüklüğünde bir portföy ile halihazırda IFC’nin tüm dünyada en çok yatırım yaptığı ikinci ülke konumunda bulunuyor. 2017 mali yılında IFC Türkiye’de 1.2 milyar dolarlık uzun vadeli yatırım yaptı ve 700 milyon doların üzerinden kısa vadeli ticaret finansmanı temin etti.