İddiaların ardı arkası kesilmiyor

    0
    25

    ABD’nin yeni liderini belirleyecek başkanlık seçimlerine bir ay kala, Cumhuriyetçi aday Donald Trump ile Demokrat aday Hillary Clinton’a yönelik ithamlara her geçen gün bir yenisi ekleniyor.

    Clinton’a yönelik iddialara genellikle eşi Bill Clinton’la birlikte kurduğu yardım vakfına yapılan bağışlar ile astronomik ücretli konuşmaları konu olurken, emlak milyarderi Trump hakkındaki söylentilerde vergi kaçırmadan dolandırıcılığa kadar pek çok suçlamaya yer veriliyor.

    Trump’ın 5 bin öğrenciyi dolandırdığı iddiası
    Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump’ın, sahip olduğu Trump Üniversitesinde dolandırıcılık yaptığı iddiaları 2013 yılından beri gündemden düşmüyor.

    New York Başsavcısı Eric Schneiderman’ın toplamda 40 milyon dolara yakın para ödeyen 5 bin öğrencinin boş vaatlerle kandırıldığı suçlamasıyla dava açtığı Trump Üniversitesi, ayrıca lisanssız eğitim vermekle suçlanıyor.

    Trump Vakfına “usulsüzlük” soruşturması 
    Emlak milyarderi olan Trump, kendi adını taşıyan yardım vakfına yönelik “usulsüzlük” soruşturmasıyla da gündeme geldi.

    Yine New York Başsavcısı Schneiderman, geçtiğimiz günlerde Trump Vakfının bazı yolsuzluklara bulaştığından şüphelenildiği için vakıf hakkında soruşturma başlattıklarını açıklamış ve bağış yasağı getirmişti.

    Bağış kılıfında rüşvet iddiaları 
    Trump’ın peşinde olan tek savcı Schneiderman değil. Florida Başsavcısı Cumhuriyetçi Pam Bondi de Cumhuriyetçi başkan adayının Trump Üniversitesine yönelik soruşturma açmıştı.

    Bununla birlikte, Trump’ın 2013 yılındaki seçimlerde Bondi’yi destekleyen politik eylem grubuna Trump Vakfının bütçesinden 25 bin dolar bağış yaptığı ve bunun karşılığında üniversitesine yönelik soruşturmanın sonlandırılmasını istediği ileri sürülüyor.

    ABD’de derneklerin siyasi bağışta bulunmaları yasak olduğundan Trump’ın izlediği yöntemin vergi kanunlarına aykırı olduğu belirtiliyor.

    Clinton bağış için görevini suistimal etti iddiası 
    Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton’a yönelik eleştiriler, eşi eski ABD Başkanı Bill Clinton ile kurduğu Clinton Vakfına yapılan bağışlar ve yaptıkları konuşmalar başına aldıkları ücretlere odaklanıyor.

    ABD haricinde Moskova, Cidde, Pekin gibi dünyanın birçok önemli kentinde büyük firmalar için yüzlerce konuşma yapan Clintonlar, bu konuşmalardan yaklaşık 154 milyon dolar gelir elde etti.

    The Economist dergisine göre, Bill ve Hillary Clinton konuşmalarının bazılarını 500 bin dolara yaptı. Clintonlar 154 milyon doları, 2001 yılında Bill Clinton’ın ABD başkanlığını bıraktıktan sonra eşi Hillary ile yaptıkları toplam 728 konuşmadan kazandı.

    Bu gelirin yüzde 86’sı sadece Bill Clinton’ın konuşmalarından gelirken, 2009’da ABD dışişleri bakanlığı görevine gelen Hillary Clinton ise ofisteki görevi boyunca paralı konuşmalara ara vermek zorunda kaldı. 

    Vakfa yapılan bağışlar katlanarak arttı 
    Bill Clinton tarafından 1997’de kurulan Clinton Vakfına yapılan bağışlarda da zamanla artış görülüyor.

    Bağış ve hibelerden oluşan gelirleri 2001 yılında 10 milyon dolar olan vakfın gelirleri 2014 yılına gelindiğinde 338 milyon dolara dayandı. Vakfın varlıkları ise aynı zaman aralığında 21 milyon dolardan 440 milyon dolara ulaştı.

    Clinton Vakfına yabancı devletlerin de yüksek miktarda bağış yaptıkları görülüyor. Bu devletlerin bazılarının yardımdan ziyade çıkar amaçlı bağış yaptıkları ABD medyasında sıklıkla işlendi.