​İbrahim Turhan o sözlerine açıklık getirdi

0
37

CNBC-e’ye konuşan Turhan şunları söyledi: “Merkez Bankası’nın araç bağımsızlığının devam etmesi hususunda hiçbir tereddüt yok. Dalgalı kur rejiminde de herhangi bir değişiklik öngörülmüyor. Yaşanan son kriz gösterdi ki merkez bankaları fiyat istikrarının yanı sıra finansal istikrarla da yakından ilgilenmek zorunda. İngiltere MB krize müdahalede geç kaldı. Geldiğimiz noktada bankacılık düzenleme ve denetimi otoritesi ile birleşmesi bile gündeme geldi.

İLAVE ARAÇ GEREKİRSE…

Avrupa Merkez Bankası’nın bankacılık sektörüyle ilgili sorumlulukları artırıldı. Bizim merkez bankamızın elindeki araç imkanları sınırlı olduğu için birinci önceliği olarak faiz oranını kullanmak zorunda kalıyor. Bu gereksiz bir karmaşıklığa yol açılıyor. Para politikasının etkisinin artırılması ve kısa sürede sonuç alınabilmesi ve büyüme ve istihdam politikalarını destekleme görevini etkin şekilde yerine getirebilmesi için, daha esnek daha etkili sonuç olana MB olması için mevcut araçlara ilave bir takım araçlar eklenmesi gerekiyorsa bunun için de yasal değişiklik yapılması şartsa bu da yapılabilir. İngiliz MB, AMB nasıl küresel krizin öğrettiği dersler ışığında yeniden yapılandıysa daha etkili hale geldiyse böyle bir ihtiyacın olduğu düşünülürse.. Görüştüğüm yabancılar atılan adımların yeteri kadar anlaşılmadığını ya da geç anlaşıldığını ifade ediyorlar.”

TURHAN NE DEMİŞTİ? 

Turhan, AA’ya yaptığı açıklamada, Merkez Bankası’nın politika enstrümanlarının kapasitesini artırmak ve bazı konulardaki esnekliğini geliştirmek için yasal değişiklik yapılması gerekebileceğini belirterek, “Fakat araç bağımsızlığının ve fiyat istikrarının Bankanın öncelikli hedefi olduğu hususlarının tartışma konusu yapılmaması gerekiyor” dedi.