Hükümet kurulamazsa ne olacak?

0
228

Anayasa’nın verdiği 45 günlük sürede yeni hükümet kurulamaması durumunda, Türkiye “geçici bakanlar kurulu” ile seçime gidecek.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 63. Hükümet’i kurmak için AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu’nu 9 Temmuz’da görevlendirdi. Davutoğlu, CHP ve MHP ile yaptığı görüşmelerden sonuç alamadı. Erdoğan’ın Anayasa gereği, Davutoğlu’na hükümeti kurmak için verdiği 45 günlük süre, 23 Ağustos’ta sona eriyor.
 
Sürenin sona ermesine 5 gün kala, Davutoğlu görevi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iade edecek. Bu durumda Cumhurbaşkanı yeni görevlendirme yapabilecek. Erdoğan’ın seçimden en çok oy alan ikinci parti CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na görevi vermesi de ihtimaller arasında yer alıyor.
 
KILIÇDAROĞLU’NA GÖREV VERİLİRSE
Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’na görev vermesi ve bu durumda da hükümetin kurulamaması halinde, seçimlerin yenilenmesi “geçici bakanlar kurulu” kurulması ihtimalleri güçleniyor.
 
Anayasa’ya göre seçim kararı TBMM veya Cumhurbaşkanı tarafından alınabiliyor.
 
Anayasa’nın 116. maddesi gereği, yeni seçilen TBMM’de Başkanlık Divanı seçiminden sonra 45 gün içinde Bakanlar Kurulu’nun kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı’na danışarak seçimlerin yenilenmesine karar verebiliyor. Yenileme kararının Cumhurbaşkanınca verilmesi halinde bu kararın alındığı günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk pazar seçim yapılıyor.
 
Hükümet kurma sürecinin olumsuz tamamlanmasının ardından Türkiye tarihinde ilk kez bir Cumhurbaşkanı seçimin yenilenmesi yetkisini kullanabilecek.
 
Anayasa’nın 77. maddesine göre, 4 yılda bir yapılan TBMM seçimleri, bu süre dolmadan Meclis tarafından da yenilenebiliyor. 
 
Seçimlerin yenilenmesine dair önergeler, Anayasa Komisyonunda görüşülüyor ve Anayasa Komisyonu raporu Genel Kurulda gündemdeki bütün konulardan önce görüşüldükten sonra açık oya sunuluyor.
 
Yenileme kararı, TBMM tarafından verilmişse Meclis, Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) danışarak, seçimin yapılacağı tarihi de belirliyor.
 
Seçimlerin yenilenmesine veya ara seçim yapılmasına karar verildiği hallerde YSK, ilgili kanunların seçimlere ilişkin tespit ettiği süreleri kısaltarak uygulayabiliyor.
 
SEÇİMLERDE GEÇİCİ BAKANLAR KURULU
Geçici bakanlar kurulu, 45 gün içinde hükümetin kurulamaması ve Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi koşullarının bir araya gelmesi sonucu kuruluyor.
 
Anayasa’ya göre, TBMM seçimlerinin Cumhurbaşkanınca yenilenmesine karar verilmesi halinde, Bakanlar Kurulu çekiliyor ve Cumhurbaşkanı geçici bakanlar kurulu kurmak üzere bir Başbakan atıyor.
 
Geçici bakanlar kurulu, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları TBMM’deki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan olmak üzere, siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınıyor.
 
Siyasi parti gruplarından alınacak üye sayısını TBMM Başkanı tespit ederek Başbakana bildiriyor. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine, TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanıyor.
 
Geçici bakanlar kurulu, yenilenme kararının Resmi Gazete’de ilanından itibaren beş gün içinde kuruluyor. geçici bakanlar kurulu için güvenoyuna başvurulmuyor. Geçici bakanlar kurulu , seçim süresince ve yeni Meclis toplanıncaya kadar görev yapıyor.
 
Geçici bakanlar kurulu oluşturulması halinde, milletvekili sayılarına göre, AK Parti’ye 12, CHP’ye 7, MHP ve HDP’ye 3’er bakanlık düşeceği hesaplanıyor.
 
CHP ve MHP yöneticileri geçici bakanlar kuruluna üye vermeyeceklerini ifade etti. CHP ve MHP, üye vermediği takdirde, bu partilere düşecek bakanlıklar diğer partiler arasında pay edilecek.