Hisarcıklıoğlu: Ticaret istediğimiz gibi artmıyor

0
43

​Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve B20 Türkiye Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Küresel sorunlarımıza küresel çözümleri ancak G20’de bulabiliriz ve G20 liderlerini etkileyebilecek, küresel gündemi yönlendirebilecek çok önemli bir fırsat önümüzde. Maç bu sene bizim sahamızda oynanıyor” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen B20 Türkiye İş Dünyası Liderleri Forumu’nda, Erdoğan’ın hem Başbakanlığı döneminde hem de Cumhurbaşkanlığı döneminde her zaman Türk özel sektörünün yanında olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm ikili ve çoklu temaslarında Türk özel sektörünün küresel etkinliğinin artması için girişimlerde bulunduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, “Geçtiğimiz Temmuz ayında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen arifesinde olmasına rağmen B20 Türkiye Yürütme Kurulu’nda bizleri görevlendirerek, Türkiye’nin dönem başkanlığında B20’ye ne kadar önem verdiğini göstermişti. Bugün de Türk iş dünyasının her kesiminden önemli liderlerin katılımıyla oluşturulan İş Dünyası Liderleri Forumu’nun ilk toplantısında bizlerle birlikte. Ben, Sayın Cumhurbaşkanımızın yönlendirmeleriyle belirlenen bu Forumun hem önümüzdeki 6 aylık süreçte, hem de Antalya Zirvesi’nde Türk iş dünyasını en iyi şekilde temsil edeceğinden eminim” diye konuştu.
 
“TİCARET İSTEDİĞİMİZ GİBİ ARTMIYOR”

Rifat Hisarcıklıoğlu, bu yıl G20 sürecini çok önemsediğini belirterek, G20’yi oluşmakta olan yeni dünyaya uyum sağlama çabası olarak görüyorum ve bu doğru adımı desteklediğini söyledi.

Günümüzde pek çok küresel sorunla yüzleşmek zorunda kalındığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

“Son altı yıldır küresel büyümede istikrarı yakalayamıyoruz. Dünyanın bir tarafı toparlanırken, öbür tarafı kötüye gidiyor. Önce ABD ve Avrupa başta olmak üzere merkez ülkelerde sorun vardı. Onlar toparlanmaya başladı. Ama, bugün gelişmekte olan ülkeler sıkıntı yaşıyor.

Geçmiş yıllarda ticaret küresel büyümenin motoruydu. Şimdi ise ticaret istediğimiz gibi artmıyor. Bir başka deyişle, pasta istediğimiz hızda büyümüyor. Bu da korumacı politikaları körüklüyor. Sadece geçtiğimiz yıl, 2014’te 4,436 korumacı önlem tespit edilmiş, ve bunların 2,999 tanesi G20 ülkeleri tarafından yapılmış.

Genç işsizliği oldukça yüksek seviyelerde. Bazı ülkelerde gençlerin yüzde 40’ı işsiz durumda. Geçtiğimiz 40 yıllık dönemde uygulanan kapsayıcı olmayan politikalar nedeniyle eşitsizlikler artıyor. Eşitsizlik konusu giderek ekonomik bir problem olmaktan çıkıp, toplumsal bir problem haline gelmeye başladı.

Hatta son dönemde tüm dünyada artan güvenlik açığının ve çatışmaların da, artan eşitsizlik ve kapsayıcı olmayan politikalar ile yakından bağlantılı olduğu kanaatindeyim.”
 
“MAÇ BU SENE BİZİM SAHAMIZDA OYNANIYOR” 
İş dünyasının küresel finansman modeli nedeniyle yeni bir sorunla karşı karşıya olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “ABD merkez bankası kendi hukukuna göre, Amerikalı politikacıların yönlendirmesiyle kararlar alıyor. Ama bu kararlar tüm dünyayı etkiliyor. Milli bir kararın etkileri küresel oluyor. Bu bizler için son derece sıra dışı bir durum. Tüm bunlar küresel ekonomideki belirsizliklerin hala ne kadar fazla olduğunu gözler önüne seriyor” diye konuştu.

Küresel sorunların çözümü için de küresel bir koordinasyon mekanizmasına ihtiyaç bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “G20 bu yüzden çok önemli. Çünkü hepimiz çok iyi biliyoruz ki, küresel sorunlarımıza küresel çözümleri ancak G20’de bulabiliriz ve G20 liderlerini etkileyebilecek, küresel gündemi yönlendirebilecek çok önemli bir fırsat önümüzde. Maç bu sene bizim sahamızda oynanıyor” ifadelerini kullandı.
 
“GÜÇLÜ BİR LİDERLİK KADROSU KURDUK” 
TÜrk iş dünyası paydaşları olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla, görevi Avustralya’dan devralır almaz çalışmalara başladıklarını bildiren Hisarcıklıoğlu, şu bilgileri aktardı:

“Sadece 250-300 dev şirketin yer aldığı B20’yi yaklaşık 1000 küresel şirketlik büyük bir ağa dönüştürdük. B20’nin süregelen çalışma alanları olan Ticaret, Altyapı ve Yatırımlar, Büyümenin Finansmanı, İstihdam ve Yolsuzlukla Mücadele alanında Türk devleri ile küresel devlerin bir araya geldiği güçlü bir liderlik kadrosu kurduk.

Eylül ayında küresel iş dünyasının beklentilerini içeren raporumuz size teslim edeceğiz. Kasım ayında da sizin liderliğinizde G20 liderlerine beklentilerimizi doğrudan aktarmayı amaçlıyoruz. Çalışmalarımızı sadece Türkiye ile de sınırlandırmadık. Hem Türkiye’yi, hem de B20’yi anlatmak için 5 kıtada 13 büyük toplantı organize ettik.
Bunların 6’sını tamamladık. Toplamda 158 bin kilometre yol yaptık. Yani dünyanın etrafını tam 4 kez dolandık. İş dünyası liderleriyle bir araya geldik.”
 
“B20’DE TÜRK İŞ DÜNYASININ GÜNDEMİ NASIL BELİRLEYECEĞİNİ HERKESE GÖSTERDİK” 
Devler kulübü olan B20’yi hükümetin sahiplenmesiyle KOBİ’lere açtıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Hem G20’de, hem de B20’de ‘KOBİ’ler nasıl büyür’, ‘büyük şirketlerle nasıl ortaklılar kurar’ meselesini, gündemin ana maddesi haline getirdik” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Dünya KOBİ Forumu’nun kuruluş çalışmalarını başlattıklarını da belirterek, KOBİ’lerin sorunlarını sahiplenecek, bu sorunları çözecek, KOBİ’ler için lobi yapacak, KOBİ’lerin hamisi olacak uluslararası bir kurum kuracaklarını kaydetti.

Türkiye’nin G20 dönem başkanlığında KOBİ’lere yönelik olarak geliştirdiği yenilikçi politikaların tüm G20 hükümetlerinden, Dünya Bankası’ndan ve OECD’den destek bulduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

“Bu çalışmalarımızda hep bizlerin yanında olan, bizlere desteklerini esirgemeyen Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan’a ve G20 Sherpamız Sayın Ayşe Sinirlioğlu’na teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

Altı ay önce Türkiye, G20 dönem başkanlığında varlık gösteremez diyorlardı. Ama bugün, hem G20’de Türkiye’nin ve hükümetimizin, hem de B20’de Türk iş dünyasının gündemi nasıl belirleyeceğini herkese gösterdik. Kasım ayında Liderliğinizde gerçekleşecek Antalya Zirvesi’ne kadar da ülkemiz için en iyisini yapmaya, Türkiye’yi en iyi şekilde tanıtmaya devam edeceğiz.”
 
TOPLANTIDA GÖREV GÜCÜ BAŞKANLARI DA HAZIR BULUNDU 
Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, B20 Ticaret Grubu Görev Gücü Başkanlığını sürdüren Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, KOBİ Görev gücü başkanı Afyonkarahisar Enerji ve Gübre Üretim AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Melih Yurter, Altyapı ve Yatırımlar grubunun Başkanı Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Büyümenin Finansmanı grubunun Başkanı FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, İstihdam grubunun başkanı Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç ve Yolsuzlukla Mücadele grubunun başkanlığını ise Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve B20 yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Toplantıya görev gücü liderlerinin yanı sıra Türkiye’nin önde gelen şirket sahipleri ve Üst Yöneticilerinden (CEO) oluşan 100’ün üzerinde iş dünyası temsilcisi katıldı.

Toplantıya İstanbul Valisi Vasip Şahin ve AK Parti Ankara Milletvekili Bülent Gedikli’nin yanı sıra çok sayıda kamu kesimi paydaşı da katıldı.