Hakan Ateş’in ‘havuzlu’ turizm hayali

0
28

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, enerji, altyapı, turizm gibi ağır yatırımların “Ver krediyi, vadeye kadar bekle, geri al” modeliyle finanse edilmesi halinde önünde sonunda duvara toslanacağı uyarısında bulundu. 

Habertürk Gazetesi’nin haberine göre, Turizm Sektör Buluşması’nda konuşan Ateş, kredi mevduat oranının yüzde 120’ler civarında olduğuna dikkat çekerek “Bu ne demek? Bankalar mevduatının tamamını kredi vermiş, üstüne de kredileri yurtdışından alıp, borçlanıp vermiş. Nereye kadar? Yurtdışındaki adam da soruyor: ‘Kardeşim kriz olursa sen bunu bana ödeyebilir misin?’ Bunun bir limiti var” dedi. 

‘ALACAKLAR SAĞLAM BATIK ORANI DÜŞÜK’ 
Ateş, alacakların sağlam, batık oranının düşük olduğu bir sektörden bahsedildiğini anlatarak turizm sektörünün 18.5 milyar dolar kredisi olduğunu kaydetti. “Aslında biz bunun pekâlâ 10 milyar dolarını ya da her banka kendi kısmını, ben de bizdeki 2.9 milyar doları için konuşayım, bunu bir havuz alacak haline getirip, bunu kutulayıp yurtdışındaki yatırımcılara açabilmeliyim” diye devam eden Ateş, kendilerinin bundan komisyon payını alıp, belli bir düşük batık payıyla satmayı becerebilmeleri halinde buradan elde edilecek fonlarla yeni otelleri finanse etme kabiliyetine kavuşacaklarını dile getirdi. Ateş, “Bunu tabii ki şimdilik bir hayal olarak paylaşıyorum” şeklinde konuştu. 

‘FİNANSTA KABUL EDİLEMEZ’ 
Ateş, cari açığın Türkiye’nin Gayrisafi Yurtiçi Hasılasına (GSYH) oranının yüzde 4.5 seviyelerine kadar gerilediğini anımsatarak “Bu rakam turizm gelirini içinden çektiğiniz zaman yüzde 4.5’ten yüzde 9’lara fırlıyor ve yüzde 9, uluslararası finans camiasında kabul edilemez bir orandır. Yani GSYH’nin yüzde 10’unu açık vermek, kabul edilemez bir orandır. Bu bakımdan turizm hayati bir öneme sahip” diye konuştu. 

İTALYA VE YUNANİSTAN TÜRKİYE’YE RAKİP DEĞİL 
Hakan Ateş, turizm sektöründe sorunun sadece Türkiye’de yaşanmadığını kaydederken, şu anda Akdeniz çanağında yüzde 30’a yakın bir turist azalmasından söz edildiğini belirtti. Ateş, Türkiye’nin geçen yıl bunu yüzde 1-2 civarında azalmayla hafif atlattığını dile getirdi. Söz konusu bölgede kapasite olarak ne İtalya ne de Yunanistan’ın Türkiye’ye rakip olmadığının altını çizen Ateş, bu kaliteyi bu fiyata veren başka bir destinasyonun olmadığını sözlerine ekledi. 

SIKINTI ‘ÇOCUKSUZ’ DÖNEMLERDE YAŞANACAK
Bu yılın turizm sektörü için çok kritik olduğuna vurgu yapan Ateş, şöyle devam etti: “Berlin’deki uluslararası turizm fuarındaki tur operatörleri, ‘Çok fazla terör olayı olmazsa henüz charter’larımızı tutuyoruz. Henüz çocuklu aileler rezervasyon yapmadı, okul tatil olduğunda gelecekler. Onun için hâlâ ümidimiz yüksek, özellikle haziranın ikinci yarısı, temmuz, ağustos için’ dediler. Ancak görünen o ki fiyatlarda belli bir düşüş olacak. Sezonun önü ve arkası, daha ziyade çocuksuzların tatil yaptığı dönemlerde, sıkıntıların biraz daha büyümesi muhtemel.”