Güvenli şehirden akıllı şehire

0
52

EKİN TEKNOLOJİ Yönetim Kurulu Başkanı Akif Ekin, “Çözümlerimi denesinler. Rakiplerimizle aynı seviyedeysek, bir şey istemiyorum. Daha kötüysek demiyorum; aynı seviyedeysek diyorum. Biz herkesten iyiyiz” diyor. Ekin bunları söylerken Bebek Divan’daki kahvaltı masası sanki farklı bir enerji ile yükleniyor. Uzun süredir geliştirdiği teknolojiyle iddialı olan Ekin, bu iddiasının meyvelerini şimdi Avrupa’da toplamak istiyor. Bunun için de önemli kozları bulunuyor. Ekin Bike Patrol, Avrupa’da gelişen güvenlik dinamiklerinin yanında mobilite trendlerini de yakalamakta iyi bir performans sergilediğini ortaya koyuyor.

Terör saldırılarının ardından aldıkları önlemlerle her zamankinden daha güvenli hale gelen ancak yine bu saldırılar nedeniyle güvensizlik duygusunun her zamankinden yüksek olduğu Avrupa pazarı güvenlik yatırımlarının artışına sahne oluyor. Bu pazarda yer almak için harekete geçen  Ekin Teknoloji’nin geleceğe yönelik geliştirdiği teknolojiler kadar sicili de güçlü bir referans.

1998’DEN BU YANA güvenli şehir teknolojilerine yön veren Ekin Teknoloji’nin etki alanı İstanbul merkez olmak üzere, Stuttgart, Abu Dabi, Ankara, Bakü, Dubai, New York’ta bulunan ofisleri ile geniş bir coğrafya oluşturuyor. 2004 NATO Zirvesi ve 2006 yılında Almanya FIFA Dünya Kupası’nın güvenlik teknolojilerini geliştiren ve bugüne kadar 500’den fazla şehir güvenlik komuta kontrol merkezi kurarak uluslararası alanda kendini ispatlayan şirket, bugünkü iddiasını bu kabul görme düzeyi ve deneyimine dayandırıyor.

Aldığı ödüller de şirketin bu iddiasını destekliyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı araştırmasında bilişim hizmetlerinde Türkiye’nin ihracat şampiyonu olan Ekin Teknoloji, Ekin Patrol ile CES 2017’de, tasarım ve mühendislik açısından teknolojiye yön veren ürünlerin ödüllendirildiği CES Innovation Awards Vehicle Intelligence kategorisinde CES Innovation Awards Honoree seçildi. 2016’da İtalyan tasarım yarışması A Design Award’da Ekin Patrol ile ödül alan şirket 2017’de aynı ödülü Ekin Bike Patrol ile aldı.
Ekin Teknoloji, kazananları  2014’te New York’ta belirlenen Dünya Teknoloji Ödüllerinde (WTN) de Google ve Linkedin gibi dünya devlerinin yanında beş finalistten biri olmasıyla dikkat çekerken son dönemdeki dönüşümünü diğer iki ödül açıklıyor.

Özellikle İtalya’da aldığı ödül bu anlamda dikkat çekici… Daha önce polis arabalarına monte edilerek kullanılan Ekin Patrol ile aldığı ödülü, İtalya’da geçen sene, çözümü bisiklete monte edilebilecek kadar kompakt hale getirdiği Bike Patrol ile alması, Ekin’in kendi akıllı teknolojisini yaratmanın yanında pazar trendlerini de yakından takip edebildiğini gösteriyor. Avrupa Birliği’nin 2020 hedefleri doğrultusunda çevreye daha az zarar veren bir yaşam tarzını hayata geçirmek için attığı adımlar güvenlik tarafında bu tür bir yeşil çözümün değerini artırıyor. Akif Ekin’in anlattıkları arasında dikkat çekici bir diğer nokta ise, güvenli şehirler üzerinde uzmanlaşan şirketin yükselen akıllı şehir anlayışına hitap etme konusunda da aynı şekilde iddialı olduğu. Sonuçta cihazların veri toplama konusundaki kabiliyetleri, odaklandıkları alanın güvenlik ya da şehir zekası olması fark etmeksizin bunların birer uç birim olarak kullanılmasına olanak tanıyor. Arka plandaki zeka ile birleştiğinde bir güvenli şehir çözümünden akıllı şehir çözümü çıkarmanın çok zor olmadığı görülüyor.

Bunun sonuçlarının oluştuğuna işaret eden Ekin, “Bugün tasarımı, donanımı ve yazılımı yüzde 100 Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ürünlerimizle Türkiye’nin yanı sıra, dünyada da alanında takip edilen bir şirket olmayı başardık. Birçok özelliği üzerinde barındıran ürünlerimiz kolay kullanımı sayesinde gerçekleştirilen testlerden övgüyle geçiyor. Ödüllü akıllı güvenli şehir teknolojilerimizin kullanıldığı Abu Dabi’de ölümlü trafik kazalarında yüzde 34’lük bir düşüş gözlemlendi. Sistemimiz sayesinde, güvenlik güçleri mevcut sistemi ile 100 günde aranan kişiyi bulurken, bu süreyi 1 saate indirmeyi başardık” şeklinde konuşuyor.

Bunun güvenli şehirden akıllı şehir kavramına dönüşmesinde Ekin Bike Patrol, sağladığı mobilite ile kilit bir rol oynuyor. Şehir gözetim yöntemlerine farklı bir bakış açısı kazandıran Ekin Bike Patrol, güvenlik güçlerinin sabit sistemlerin bulunmadığı noktaları da denetleyebilmesini  ve  kent trafiğinin daha güvenli hale gelmesini sağlıyor. Herhangi bir polis bisikletine kolaylıkla monte edilebilen sistem, hareket halinde görüş alanını sürekli kaydediyor ve emniyet güçlerine denetim konusunda büyük kolaylık sağlıyor. Buradaki güvenlik sözcüğünün yerine şehrin aklı ile ilgili herhangi bir konsepti koyduğunuzda, Ekin Bike Patrol bir anda bir akıllı şehir çözümünün parçası haline geliyor.

Ekin Micro Spotter ve Ekin Patrol G2 de akıllı şehirlerin temel özellikleri arasında yer alan mobilite ve erişimi güçlendiriyor. Ekin’in güvenli trafik için tasarlanan en kompakt ve çok yönlü ürünü olan Ekin Micro Spotter, yüksek çözünürlüklü kameraları ile 7 gün 24 saat video gözetimi yapıyor.

Sistem, Avrupa, Amerika ve Orta Doğu plakalarını yüksek doğruluk oranı ile tespit edip, aynı zamanda tespit edilen plakaların hangi ülkeye ait olduğunu belirliyor. İhtiyaca göre tripod üzerinde, direk ya da araç üzerinde hem mobil hem de sabit bir sistem olarak kullanılabilen ürün, araç plakalarının yanı sıra araç hızını ve kırmızı ışık ihlallerini otomatik ve sürekli olarak tespit ederek trafik güvenliği sağlıyor. Sistem, araç rengi ve marka – model tespiti de yapıyor.

BU INOVATIFÇÖZÜM BILEŞENLERININ yanında yenilenen konvansiyonel ürün  Ekin  Patrol G2 yer alıyor. Şehirlerin güvenliğini artırmak amacıyla polis, jandarma, itfaiye gibi araçlar için tepe lambası konseptinde tasarlanan yüksek teknolojili mobil bir gözetleme sistemi olan Ekin Patrol G2’nin tasarımı ve teknolojisi tamamen değişen yeni versiyonunun en önemli özelliği; 360 derece gözetim imkânı sunarak, sabit sistemlerin olmadığı noktaların kontrolünü sağlaması. Dört tarafına yerleştirilen kameralar ile hareket halindeyken yüz, plaka tanıma, hız ve park ihlal tespiti yapabilen Ekin Patrol G2 kesintisiz görüş olanağı sağlıyor ve sabit sistemlerin bulunmadığı alanlarda, fark edilmesi zor eylemleri dahi kaydedebiliyor. Ekin Patrol G2  istenildiğinde sadece öndeki ya da yandaki değil, arkadan gelen araçların da hız ve plakalarını algılama özelliğine sahip. Beş şeride kadar plaka tanıma ve hız ihlal tespiti yapabilen mobil devriye, birbirine çok yakın araçlar için park ihlal taraması gerçekleştirebiliyor.

Aranan veya çalınan araçların belirli bir veri tabanında tanımlanması ya da park süresini aşan araçların tespiti   bu sayede mümkün oluyor. Gerekli durumlarda öndeki ve arkadaki araçların içine ışık tutabilen Ekin Patrol G2’de ısı   ve nem sensörü de bulunuyor. Şüpheli araçların tespitinde tablet uygulamasına ve kontrol merkezine tercihe göre sesli veya görsel alarm gönderen sistem, güvenli şehir yönetim sistemi ile anında iletişim kuruyor. Yüz tanıma da yapabilen Ekin Patrol G2, görüş alanında bulunan insan yüzlerini anında görüntüleyerek veri bankasına aktarıyor, mevcut veriyi sistemdekilerle eşleştiriyor ve yüzlerin yüksek doğruluk oranında tanınmasını sağlıyor.

Ekin Patrol G2’nin evrimi, güvenli şehirden akıllı şehre geçiş konusunda Ekin Teknoloji’nin sahip olduğu olanakları da ortaya koyuyor. Güvenlik alanında kullanılan bu sistem çok kolayca bir bina giriş yönetim sistemine dönüştürülebilir veya istatistik toplayarak kitlesel ya da kişiye özel pazarlama platformuna dönüşebilir. Ya da bir bölgenin dinamik aydınlatma yönetimi bu sistemle desteklenebilir. Ancak Ekin Teknoloji’nin en önemli iki avantajı bunlardan farklı bir alandan geliyor. Bunlardan ilki bir alana odaklandığı için çok gelişmiş ve rekabetli bir çözüm oluşturmayı başarmış olması. İkincisi ise çözümünü mobilite trendlerine uyarlayarak akıllı şehirlerin ihtiyacını karşılayacak dinamik bir çözüm yaratmış olması. Akif Ekin’in Avrupa seferinde en önemli iki silahı bunlar olacak.