Güney Kore’den Özbekistan’a 250 milyon dolarlık yatırım

    0
    27

    Güney Kore’nin Ekonomik Kalkınma İşbirliği Fonu (EDCF), Özbekistan’da gerçekleştirilecek projeler için 250 milyon dolarlık kaynak sağlayacak. 

    Özbekistan Bakanlar Kurulu’ndan yapılan açıklamaya göre, Başbakan 1. Yardımcısı ve Maliye Bakanı Rustam Azimov, Güney Kore’ye yaptığı ziyaret sırasında, iki ülke arasında ekonomik, yatırım ve diğer alanlardaki ilişkilerle ilgili çeşitli görüşmeler gerçekleştirdi. 

    Azimov, Güney Kore Maliye Bakanı Yoo İl Ho ile yaptığı görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi ve Güney Koreli şirketlerin Özbekistan’daki projelerde daha fazla yer almasının sağlanması konusunu ele aldı. 

    Güney Kore’nin Ekonomik Kalkınma İşbirliği Fonu’nun Özbekistan’daki ulaşım ve bilişim teknolojileri sektörlerinde gerçekleştirilecek projeler için 250 milyon dolarlık kredi kaynaklarını sağlamasına ilişkin anlaşma, iki ülke hükümetleri arasında imzalandı. 

    Söz konusu mali kaynakların Taşkent Havaalanı yeni terminalinin inşaatı ve Özbekistan’da e-devlet sisteminin geliştirilmesine ilişkin bilgi merkezinin oluşturulması için kullanılması öngörülüyor. 

    Azimov, ülkedeki temasları kapsamında ayrıca Güney Kore Ticaret Bakanı Chu Hyun Hwang ile birlikte iki ülke arasındaki ekonomik konuların ele alındığı toplantıya da katıldı. 

    Güney Koreli şirketlerin Özbekistan’daki yatırım, enerji ve ulaştırma projelerinde yer alması konularının ele alındığı toplantıda taraflar, Güney Koreli şirketlerin Özbekistan’ın Buhara kentinde toplam proje tutarı 4 milyar dolar olan polimer üretimi tesisleri ile ülkede kurulması öngörülen güneş enerjisi istasyonları projelerinde yer alması konusunu gözden geçirdi. Toplantıda ayrıca, iki ülke arasında ihracatçıların desteklenmesi amacıyla istişare kurulunun oluşturulması konusunda da mutabakat sağlandı. 

    Özbekistan’ın en büyük yatırımcılarından olan Güney Kore, şimdiye kadar ülke ekonomisine 7 milyar dolardan fazla yatırım yaptı. Ülkede Güney Kore sermayeli 400’den fazla işletme faaliyet gösterirken, geçen yıl iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 1,3 milyar dolar oldu.