Gözler doların seyrini etkileyecek ABD verisinde!

0
42

Dolar rekor seviyelerini tazelerken piyasaların gözü bugün saat 15.30’da açıklanacak olan ABD mart ayı perakende verisinde. Analistlere göre, bu veri yüzde 1 beklentilerin üzerinde gelirse dolarda yükseliş devam edebilir. Beklentilerin altında gelmesi durumunda ise piyasalar biraz nefes alabilir.
 
Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, piyasalar için ABD perakende verisinin çok önemli olduğunu belirterek, güçlü perakende verisinin ABD’de işlerin yolunda gittiğini ve faiz artırımının başlayacağı kaygılarını artıracağını söyledi.
 
Dolardaki yükselişin FED’in faiz artırımına erken başlayacağı kaygısının yanı sıra içeride seçim sonrası siyasi tablonun nasıl olacağına yönelik beklentilerin etkisi olduğunu belirten Tokalı, riskten kaçış eğiliminin yatırımcıları dolara yönelttiğini söyledi.
 
Sepette yüzde 4 yükseliş potansiyeli var
Bu arada, sepet bazında TL şu anda 2.75 seviyesinde. Ocak ayında 2.87 seviyesini gören sepette yüzde 4’lük bir yükseliş potansiyeli olduğu belirtiliyor. Bu nedenle, 2.68 TL ile rekor seviyede bulunan dolar/TL’nin yükseliş eğiliminin sürdüğü kaydediliyor.

Bu arada, TL yılbaşından bu yana yüzde 14 değer kaybıyla Brezilya reali ile birlikte en fazla değer kaybeden para birimi oldu.
  
Para Kurulu Üyeleri ABD’de ekonomistlerle buluyor
Bu arada, piyasalar alt-üst bir durumdayken Merkez Bankası Para Kurulu Üyeleri bugün Türkiye saatiyle 15.30 ile 17.00 arasında ABD’de ekonomistlere bir sunum yapacak. Üyeler, Türkiye’deki politik ortam ve ekonomik görünüm konusunda ekonomistlere bilgi vermesi bekleniyor.