Goldman Sachs’tan Türkiye’ye yavaşlama uyarısı

0
29

Goldman Sachs, Türkiye’de dün açıklanan 2018 ilk çeyrek milli gelir ve cari işlemler dengesi verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, ilk çeyrek verileri sonrası 2018’in tamamı için büyüme ve cari açık tahminlerini değiştirmediğini bildirdi.
2018 için büyüme tahmininin yüzde 4,5 oduğunu ve cari işlemler açığının GSYH’ya oranının yüzde 5,0’a gerileyeceğini tahmin ettiklerini belirten Goldman Sachs, “Ekonomide ilk çeyrekte görülen yüzde 7,4 büyümenin mali ve yarı mali tedbirlerin etkilerinin azalmasıyla birlikte yavaşlayacağını düşünüyoruz. Ancak ekonominin ne kadar yavaşlamasına izin verileceği, hangi tedbirlerin yenileneceğinin görülmesi gerekli” değerlendirmesini yaptı.
İlk çeyrekte cari işlemler açığını GSYH’nın yüzde 7,1’ine çıkmasında altın ithalatında artışın etkili olduğuna işaret eden Goldman Sachs, altın ithalatının yavaşlaması ve turizm sektöründe toparlanmanın cari açığın kontrol altına alınmasına yardım edebileceğini vurguladı.
Goldman Sachs’a göre yurt içi aktivitede bir yavaşlama olmadan, cari işlemlerde gerçek bir iyileşme muhtemel görünmüyor.