Goldman Sachs’tan Türkiye’de cari açık uyarısı

0
42

Türkiye’nin cari işlemler açığının Şubat ayında, altın ithalatının normala dönmesi ile daraldığını belirten Goldman Sachs, açığın 4,2 milyar dolar ile kendi tahminleri olan 4,5 milyar dolardan biraz daha iyi geldiğine de işaret etti.
Mevsimsel etkilerden arındırıldığında cari işlemler açığını 7,6 milyar dolardan 4,3 milyar dolara gerilediğine işaret eden Goldman Sachs, bunun büyük öçüde altın ithalatında düşüşten kaynaklandığını vurguladı.
2018’in tamamında Türkiye’de cari işlemler açığının GSYH’ya oranının yüzde 5 olmasını beklediklerini belirten Goldman Sachs, ancak yüksek petrol fiyatları ve TL’deki zayıflığa rağmen tüketimdeki esnekliğin yüksek cari açık riski yarattığını da ifade etti.
Goldman Sachs raporunda, “Cari işlemler açığı yüksek olmaya devam ediyor. Türkiye geçmişte böyle yüksek açıkları sürdürebildi. Bu nedenle finans hesabına ve finansman kalitesine odaklanmaya devam edeceğiz. Türk Lirası’nda son dönemde yaşanan değer kaybı bu konularda baskı yaratabilir” değerlendirmesine yer verdi.