Gökhan Öğüt: Türkiye’de en geniş kapsama sahip operatör olacağız

0
71

Vodafone’un bu yıl ikincisini düzenlediği Dijital Dönüşüm Zirvesi, bugün (15 Mart) Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda başladı. “Dijital Dönüşüm’ün parçası ol” temasıyla düzenlenen zirve, bu yıl da dijitalleşmenin lider isimlerini Türkiye’de buluşturuyor. “Gelecek Burada”, “Keşfedin”, “Yarını Tasarlayın” ve “Fark Yaratın” ana başlıkları altında 11 farklı oturumda 16 uzman konuşmacıyı ağırlayan zirvede, iş dünyası, reklam, pazarlama, gazetecilik, müzik, finans, sağlık, şehircilik, otomotiv, eğitim ve spor gibi alanlarda dijitalleşmenin hayatı nasıl değiştirdiği Türkiye’den ve dünyadan çarpıcı örneklerle anlatılacak. 4 bini aşkın davetlinin katılımıyla başlayan ve yaklaşık 50 bin izleyicinin de online olarak takip etmesinin beklendiği zirveyle, birey ve kurumlara geleceği şekillendirecek olan dijitalleşme sürecinde ilham verilmesi hedefleniyor.
 
Gökhan Öğüt: Türkiye’de her yerde herkesin hayatını değiştirmeyi hedefliyoruz
Zirvenin açılış konuşmasını Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt yaptı. Her şeyin hızla dijitalleştiğine ve sanattan spora her alanda tüm ezberlerin bozulduğu bir geleceğe doğru ilerlediğimize dikkat çeken Öğüt, şunları söyledi:
 
“Vodafone olarak, geçen yıl başlattığımız dijitalleşme diyaloğunu bu yıl daha da güçlendirerek devam ettiriyoruz. Dijital Dönüşüm’ü gerçekleştirecek olanların bireyler ve kurumlar olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla, 7’den 70’e herkesi Dijital Dönüşüm’ün bir parçası olmaya davet ediyoruz. Türkiye’yi 2023 ve ötesine taşıyacak ana unsur, gücünü dijitalleşmeden alan ezberbozan teknolojiler olacak. Daha iyi bir gelecek için herkesin Dijital Dönüşüm’ün lideri olması gerekiyor. Bu ne kadar hızlı olursa, Türkiye’nin dünya dijitalleşme liginde üst sıralara yerleşmesi de o kadar hızlı olacak. Bu noktada, en yakın fırsat, 1 Nisan itibariyle hayatımıza girecek 4.5G teknolojisi olacak. 4G ve üstü teknolojilerde sahip olduğumuz 30 yıllık global deneyimimizle Türkiye’de her yerde herkesin hayatını değiştirmeyi hedefliyoruz. Yeni ‘4bucakG’ stratejimizle 4.5G’yi 81 ilde en ücra köşeye kadar götüreceğiz. 4.5G için yaptığımız yatırımlarla Türkiye’de ‘en geniş kapsamaya sahip operatör’ olmayı taahhüt ediyoruz.”
 
Dr. Ömer Fatih Sayan: Dijital Dönüşüm’ün dışında kalmak bizi yaşamın dışında bırakacak
Zirvenin açılışında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan da bir konuşma yaptı. Sayan, şunları kaydetti:
 
“Günümüzde her şey hızla dijitalleşiyor. Bugün artık, Endüstri 4.0 dönemindeyiz. Gelecekte, gücünü dijitalleşmeden alan iş modelleri başarılı olacak. Teknoloji, önce insanları, ardından makineleri birbirine bağladı. Yakın gelecekte de nesneleri birbirine bağlayacak. Bu dönüşüm ise sadece hayallerimizle sınırlı olacak. Telekomünikasyon sektörü, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin gelişiminde de önemli rol oynuyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak, Ulusal Genişbant Stratejisi’ni tamamlamak üzereyiz. Bu stratejinin hayata geçmesiyle birlikte sayısal uçurumun azaldığı bir Türkiye’ye adım atacağız. Vatandaşlarımıza her an her yerde yüksek hızlı genişbant erişimi sağlayacağız. 1 Nisan sabahı itibariyle hizmete sunacağımız 4.5G, genişbant yol haritamızda önemli bir adım olacak. 4.5G, sadece yeni bir teknoloji değil, aynı zamanda yeni bir yaşam ortamı getirecek. Bu teknolojiyle birlikte en az 10 kat daha hızlı internet bağlantısına sahip olacağız. Ülke olarak, Dijital Dönüşüm’ün parçası olmalıyız. Aksi durumda, teknoloji transferi yapmaktan öteye geçemeyiz. Dijital Dönüşüm’ün dışında kalmak bizi yaşamın dışında bırakacak. Dijitalleşmenin etkin bir biçimde hayata geçeceği yeni bir çağa giriyoruz. Bu yeni dönemde biz de bilgi ve iletişim sektöründe yerli ürün ve hizmetlerimizle daha fazla söz sahibi olmayı hedefliyoruz. Birlikte hayal ediyoruz, bu hayalleri birlikte gerçekleştireceğiz. Türkiye’ye dijital yenilikleri tanıtan Vodafone’a teşekkürlerimi sunuyor, herkesi dijitalleşmenin bir parçası olmaya davet ediyorum.”
 
İş dünyasında dijitalleşmenin etkileri konuşuldu
Vodafone Dijital Dönüşüm Zirvesi, bu yıl da Türk iş dünyasının liderlerini bir araya getirdi. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy’un yönettiği Türk İş Dünyası Paneli’ne, GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan M. Özsoy, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ve Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı katıldı. Dijitalleşmenin enerji, bankacılık, sanayi ve medya alanlarındaki etkilerinin ele alındığı panelde, şirketlerin dijitalleşme stratejileri paylaşılarak, Türkiye’nin ekonomik ve toplumsal kalkınması için dijitalleşmenin her alanda teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
 
Sorrell: Ezberbozan şirketler çekim merkezi olacak 
Zirvenin öğleden önceki bölümünde, Dijital Dönüşüm’ün öncü isimlerinden WPP’nin Kurucusu ve CEO’su Sir Martin Sorrell de söz aldı. Pazarlama ve iletişim gurusu Sorrell, “Pazarlama Dijitalleşti” başlıklı sunumunda, hızla dijitalleşen pazarlama dünyasında iletişimin yeni kodlarına dikkat çekerek, şunları söyledi:
 
“Her şeyi farklılaştırmaya çalıştığımız bir dönemdeyiz. Ürüne talep, üretimden düşük; yeteneğe talep, mevcut yetenekten fazla. Bu yeni dönemde ezberbozucu olmak gerekiyor. Bunu gerçekleştiren şirketler, yeni yeteneğin çekim merkezini oluşturuyor. Örneğin, bugün artık e-perakendeden bahsediyoruz. İlk kez üretici, müşterileri ile doğrudan bağ kurabiliyor. Bu, farklı bir üretici-müşteri ilişkisi demek. Küçük mağazalar ile müşterinin yaşadığı yere yakın olmayı veya elektronik alışveriş ile ürünlere ulaşmayı tercih ediyoruz. Mobil, artık bir araç değil; farklı bir yaşam biçimini ifade ediyor. Bununla birlikte, mobilin artış hızına uygun hızda pazarlama ve reklam faaliyeti görmüyoruz. Dolayısıyla, burada büyük bir fırsat yatıyor.”
 
Türkiye pazarının büyümeye devam ettiğini belirten Sorrell, “Türkiye; Endonezya, Filipinler, Vietnam, Kolombiya, Arjantin gibi büyüyen ülkeler içinde önemli bir konumda. Türkiye’de işinizi iki katına büyütme olasılığınız hep var” dedi.
 
Zirvenin sabahki bölümünde, Huawei Kurumsal Çözümler Orta Asya ve Kafkasya Bölge Başkanı Zou Siyi ve Google Eski Başkan Yardımcısı ve Google X Kurucusu Sebastian Thrun da birer konuşma yaptı. Siyi, dünyanın en büyük cihaz üreticilerinden Huawei’nin kurumsal çözümlerini ve dijitalleşme vizyonunu anlatırken, Google’ın trafik kazalarını azaltmak ve hayat kurtarmak için geliştirdiği sürücüsüz aracın yaratıcısı Sebastian Thrun ise “İnovasyon ve Google X” konulu sunumunda dijital otomobillerin kullanılacağı yeni gelecek hakkında bilgi verdi.