Göçmenler dünyanın en kalabalık 6’ıncı “ülkesi”

    0
    28

    Dünyada yaşanan savaşların yanı sıra doğal afetler de insanların yaşadıkları yerleri terk etmelerine yol açarken,  mülteci nüfusu 181 milyon gibi baş döndürücü bir rakama ulaşmış durumda.  
     
    Çeşitli ülkelere dağılmış bu göçmenlerin birleşip, tek bir yerde toplanması halinde nüfus bakımından Çin, Hindistan, Endonezya ve Brezilya’nın ardından dünyanın en kalabalık altıncı ülkesi ortaya çıkabilir. Asıl önemlisi ise, Dünya Bankası’nın rakamlarına göre, bu göçmenler 2013 yılında ülkelerine toplamda 435 milyar dolar gönderdiler, bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 5’lik bir artış anlamına geliyor.
     
    Bu rakam, göçmenlerin anavatanları olan gelişmekte olan ülkelere yapılan kamusal yardımlardan üç katı daha fazla bir toplama işaret ediyor.  Yine Dünya Bankası’nın rakamlarına göre, göçmenlerin gönderdikleri paralar Tacikistan’ın GSYİH’sının yüzde 42’sini, Kırgızistan  GSYİH’sinin yüzde 32’sini oluştururken, Nepal için bu rakam yüzde 29, Moldavya için ise yüzde 25.
     
    Başka ülkelerde çalışan 13 milyon vatandaşı olan Hindistan bu fonlardan birinci derecede yararlanan ülke konumunda; göçmen Hintlilerin bu yıl ülkelerine toplamda 71 milyar dolar kadar bir para göndermeleri bekleniyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde çalışan vatandaşları olan Çin’in ise bu yıl bu nüfustan 64 milyar dolar elde etmesi bekleniyor. Ülke dışındaki çalışan vatandaşlarından iyi bir gelir elde eden diğer ülkeler ise Filipinler (28 milyar dolar), Meksika (24 milyar dolar), Nijerya (21 milyar dolar) ve Mısır (18 milyar dolar) olarak sıralanıyor.
     
    Öte yandan, göçmenlerin ülkelerine gönderdikleri paralar, bu ülkelere yapılan devlet ya da birtakım uluslararası fon yardımlarından daha fazla olsa da,  göçmenlerin mali durumu çalıştıkları ülkelerin ekonomik konjonktürüne bağlı. Nitekim, Dünya Bankası’nın araştırmasına göre, örneğin ABD’de inşaat sektörünün iyi bir seyir izlemesi, bu sektördeki işçilerin büyük bir bölümünü oluşturan Meksikalı göçmenlerin de yüzünü güldürüyor. İspanya’da ciddi boyutlara varan ekonomik sorunlar ve işsizlik Latin Amerika’ya gönderilen göçmen paralarının azalmasına yol açtı. Analistlere göre, Hindistan ve Filipinler gibi ülkelere göçmenlerden gelen paralar, bu ülkelerin bölgesel ekonomik şoklara karşı daha dayanıklı olmalarını sağlıyor.