Global Shapers İstanbul’dan sosyal farkındalık kampanyası

0
50

Dünya Ekonomi Forumu’nun (World Economic Forum) bir inisiyatifi olarak kurulan ve dünyada 350’den fazla şehirde liderlik potansiyeli taşıyan gençlerin topluma faydalı olabilecek projeler ürettiği Global Shapers Topluluğu’nun İstanbul merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) işbirliği ile sosyal farkındalık kampanyası başlattı. Forum tarafından her yıl yayınlanan Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu (Global Gender Gap Report) kapsamında, Türkiye’nin 144 ülke içerisinde 130. sırada yer aldığı 2016 yılı verilerinden yola çıkarak, genç kadınları cesaretlendirmek ve Türkiye perspektifinde başarı hikayelerini vurgulamak amacıyla, Kagider üyeleri içerisinden topluma rol model oluşturan kadın girişimcilerin başarı hikayelerini tanıttı.

2011 yılında Türkiye’de faaliyetlerine başlayan ve girişimci, gazeteci, akademisyen, özel sektör çalışanları gibi farklı mesleklerden kadın üyeleri bünyesinde bulunduran Global Shapers İstanbul merkezi, geçtiğimiz yıllarda Demet Mutlu, Afşin Yurdakul, Zeynep Dağlı, Rina Onur gibi mesleğinde çeşitli başarılara imza atmış kadın üyelerinin katılımı ile Davos Zirvesi’nde temsil edilmişti. Global Shapers İstanbul yönetimi, genç lider kadın dimağların küresel zirvelerde Türkiye’yi temsil etmesinden duydukları gurur ve vizyon ile sosyal farkındalık projesini hayata geçirdiklerini belirtti.

Dünya Ekonomi Forumu İcra Kurulu Üyesi ve Eğitim, Cinsiyet, İstihdam Komitesi Başkanı Saadia Zahidi, “Şu anki değişim hızında, cinsiyetler arasındaki ekonomik uçurumun kapanması için 170 yıl öngörülüyor. Bu öngörü, kaçınılmaz bir son değildir. Bu aslında konuya ilişkin ilerlemede mevcut durumu yansıtıyor, politikacılara ve toplumun diğer paydaşlarına toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin gösterdikleri mevcut çabaların iki katını göstermeleri konusunda bir çağrı olarak hizmet ediyor.” şeklinde projeye ilişkin yorumlarını ifade etti.
Türkiye’de kadın girişimciliği ve istihdamını arttırmak misyonu ile faaliyet gösteren Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar, Şubat ayında düzenlenen Kadın Tedarikçiler Sergi ve Forumu’nda (WVEF) yaptığı konuşmasında; “Dünyada 392 milyon kadının iş sahibi olduğunu, her 100 erkek girişimci için 69 kadın girişimci olduğunu görüyoruz. Yapılan araştırmalara göre şayet cinsiyet eşitliği sağlansaydı küresel gayrisafi hasılada 28 trilyon dolarlık bir artış olacaktır.” diye belirtmişti.