Global rakiplere kafa tutuyor

0
38

Bir internet sitesinin ne denli hızlı çalıştığını belirleyen tek faktör elbette kullanıcının bağlantı hızı ya da cihazının teknik özelliklerinin gelişmişliği değil. Son yıllarda sıkça değinilen CDN (content delivery network-içerik dağıtım ağı), daha çok “performans” için kullanılan bir platform. Sağladığı en büyük avantaj ise hız konusunda. CDN, internet sitelerinin ve akıllı telefonlardaki mobil uygulamaların çok daha hızlı çalışmasını sağlıyor. Kullanıcıların kısa süre içinde tam olarak açılmayan, görselleri yüklenmeyen siteleri terk ettikleri düşünüldüğünde, internette saniyelik farkların ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılıyor. CDN platformunun en büyük avantajı, görsel ve video optimizasyonları ile anlık olarak web sitenizin veya mobil aplikasyonunuzun daha hızlı çalışmasını sağlamak.

1998 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nden mezun olan Serkan Sevim, yüksek lisans eğitimi için gittiği ABD’de, bir arkadaşı ile birlikte Mezun.com şirketini kurduktan sonra 2006 yılında Türkiye’ye dönerek 444cicek.com ve Medianova şirketlerini kuruyor. Sırayla 2009 ve 2011 yıllarında Mezun.com’daki ve 444cicek.com’daki hisselerini satarak iki başarılı çıkış yapıyor.

Serkan Sevim’in kurucusu ve CEO’su olduğu Medianova Türkiye’nin en büyük streaming ve platform servis sağlayıcılarından. Sevim şöyle anlatıyor: Bu işe ilk başladığımızda kimse CDN kelimesinin anlamını bilmiyordu. Verdiğimiz hizmeti ‘performance hosting’ olarak adlandıranlar da var. Çünkü siteye 1 milyon kişi de girse site aynı performansla hizmet vermeye devam ediyor. Bu esnada şirketin BT ekibi ise artan trafiklerde ekstra bir yük ve performans riski taşımıyor. Ayrıca bir görseli ve web sitesini kaç saniyede yükletiriz, bir video veya müzik parçasına tıklandığında kaç milisaniyede başlar, gecikme varsa nerede vakit kaybediyoruz gibi günlük konularımız var.” Sevim, tüm bu kriterleri platformlarında 500 bin anlık kullanıcı varken ve günde 2 milyarın üzerinde işlem yapıyorken ölçebildiklerini söylüyor.

CDN altyapısının kaç veri merkezinde olduğu, hangi yerel operatörlere entegre olduğu, iç süreçlerinde ne kadar şeffaf olduğu, kendisini nasıl izlediği, ne seviyede destek verdiği ve teknoloji üreten mi yoksa başkasının servisini satan mı olduğu gibi konular önemli. Amazon, CloudFlare, MaxCDN ve Akamai gibi global şirketler karşısında Medianova’nın yerini sorduğumuz Sevim şu yanıtı veriyor: “Bir kullanıcı Medianova platformunda host edilen bir video servisini ortalamada 1,12 saniyede seyretmeye başlıyor. Riot Games gibi dünyanın en büyük oyun şirketlerinden biri, altyapısında Medianova’yı kullanıyor. Trendyol ve Markafoni de performans ve imaj optimizasyonları için Medianova’yı tercih ediyor. Yerli bir firma olarak 10 yıldır CDN hizmeti veriyor olmamız da bizi rakiplerden ayrıştırıyor.”

Dünyanın en büyük 10 bin web sitesi arasında yapılan bir araştırmaya göre CDN kullanım oranı yüzde 48,3 civarında. Dünyanın en büyük 1 milyon sitesinde ise oran yüzde 14,7’ye düşüyor. Bunun sebebi için Sevim; “Yüksek trafikli web siteleri daha büyük sorunlarla uğraştığı için CDN’in faydasını daha net görebiliyor” yorumunu yapıyor.