Gerçekte kaç saat uykuya ihtiyacımız var?

    0
    201

    Uzmanlar genellikle sağlıklı yetişkinler için yedi ila dokuz saatlik uykunun yeterli olduğunu söylüyorlar. Uyku alışkanlıklarını inceleyen bilim adamlarına göre,  Amerikalıların ortalama uyku süresi geçmişe göre azaldı.
     
    Uykuyla ilgili pek çok araştırma, genel kanının aksine 8 değil 7 saatlik sürenin optimal bir uyku süresi olduğunu ortaya koyuyor, ancak pek çok doktor bu bulguya da kuşkuyla yaklaşıyor.
     
    Uyuma Alışkanlığımız:
     

    • İnsanlar ortalama 7 saat, 13 dakikalık bir uykuya ihtiyaç duyduklarını söylüyorlar. Hafta içi ortalama uyku süresi 6 saat 31 dakika, hafta sonları ise 7 saat 22 dakika.
    • Amerikalıların yüzde 69’u hafta içi günlerde ihtiyaç duyduğundan daha az uyuyabildiğini söylüyor.
    • Yetişkinlerin yüzde 60’ı partneriyle uyumayı tercih ediyor. Yaklaşık 5 kişiden biri evcil bir hayvanla uyuyor.
    • İnsanların yüzde 73’ü yatarken pijama giyiyor, yüzde 12’si ise hiçbir şey giymiyor.
    • Yetişkinlerin üçte biri bir yastıkla, yüzde 41’i iki yastıkla, yüzde 14’ü ise dört ya da daha fazla yastıkla uyuyor.

    Kaynak: Ulusal Uyku Vakfı; 2013 Uluslar arası Yatak Odası Anketi
     
    Bir başka yeni araştırma da, gece uykusunda yüzde 20’lik bir azalmanın bile ertesi günkü performansı olumsuz etkilediğini ortaya koyuyor. Çok fazla uyumak ise diyabet, obezite, kalp damar hastalıkları ve yüksek oranda ölüm riskini beraberinde getiriyor.

    Arizona Üniversitesi, Sağlık İnovasyonu biriminden profesör Shawn Youngstedt, “7 saatlik uyku ölüm ve hastalık riskini en aza indirgiyor” diyor. Profesöre göre, araştırmalar 8 saat ya da üzeri uyku süresinin tehlikeli olduğunu ortaya koyuyor.

    San Diego, Kaliforniya Üniversitesi’nden psikiyatri profesörü Daniel F. Kripke,  geniş çaplı bir kanser araştırmasına katılan 1.1 milyon insanın altı yıllık verilerini inceledi. Deneklerden 6.5-7.4 saat arası uyuyanlarda ölüm oranı, daha az ya da daha fazla uyuyanlardan düşüktü.

    Sleep Medicine dergisinde 2011 yılında yayımlanan bir başka araştırmada ise, Dr. Kripke optimal uyku süresinin geleneksel 8 saatten daha az olması gerektiğine dair başka kanıtlar da bulunduğunu yazdı. Araştırmacılar, bileklerinde aygıtlar olan 450 yaşlı kadının uyku aktivitesini bir hafta boyunca izledi. 10 yıllık bir sürenin ardından, beş saatten daha az ya da 6,5 saatten daha uzun uyuyanlarda ölüm oranının daha yüksek olduğu belirlendi.

    Öte yandan, Mayo Klinik Merkezi, Uyku Tıbbı biriminden Profesör Timothy Morgenthaler ise “Bu çalışmalarda sorun, iki şey arasındaki ilişki hakkında iyi bilgi verirken nedenleri açıklayamamasıdır” diyor.

    Dr. Morgenthaler hastalara geceleyin 7 ila 8 saat uyumalarını ve nasıl hissettiklerini değerlendirmelerini tavsiye ediyor. Bilim adamına göre, uyku gereksinimi büyük ölçüde kültürel ve genetik farklılıklardan dolayı kişiden kişiye değişebilir.

    Gerektiği kadar uyumak bir sonraki gün canlı olabilmek için önemli; nitekim kısa süre önce yapılan araştırmalar 7 saatlik uykuyla optimal kognitif performans (bilişsel performans, anlama kavrama performansı) arasında bir bağ belirledi.

    Pek çok araştırma, çok az uyumanın kognitif performans ve sağlık sorunları, kilo alma gibi sonuçlara yol açtığına işaret ediyor.

    Uzmanlara göre, insanların ne kadar sürelik bir uykuya gereksinim duyduklarını belirlemeleri için ideal zaman tatil dönemi. Tatildeyken alarmı kurmayın. Yorulduğunuzda gidin uyuyun. Fazla kafein ve alkolden kaçının. Yatağa girmeden birkaç saat önce de elektronik cihazları fişten çekin. Deneme süresince, uykunuzu bir günlükle ya da uyku sürenizi kaydeden bir aygıtla izleyin. Eğer gün içinde kendinizi taze ve dinlenmiş hissediyorsanız, muhtemelen optimal uyku sürenizi belirlediniz demektir.

    Detroit’teki Wayne State Üniversitesi, Tıp Okulu’nda akciğer, kritik bakım ve uyku bölümü başkanı Safwan Badr, “Sağlıklı bir uyku uyuduğunuzda aşırıya kaçacağınızı sanmıyorum. Yeterince uyuduğunuzda zaten vücudunuz sizi uyandıracaktır” diyor.

    Journal of Clinical Sleep Medicine’in son sayısındaki bir araştırma da bunu doğrular nitelikte. Deney kapsamında, beş sağlıklı yetişkin Almanya’da, araştırmacıların ifadesiyle Taş Devri koşullarına yerleştirildi. Denekler iki ayı aşkın bir süre elektrik, saat ve musluk suyu olmadan yaşadılar. Bu ortamda katılımcıların iki saat daha erken uykuları geldi ve uyuma süreleri de normal yaşamlarında olduğundan ortalama 1,5 saat daha fazlaydı. Geceleyin ortalama uyku süresi 7.2 saat oldu.