Generali’nin yeni stratejisi

0
38

İtalyan Generali Grubu, hem dünyada hem Türkiye’de yeni stratejiler belirledi. Varlık yönetim işini büyüterek kârlılığını artırmak isteyen grup, “daha odaklı iş yapmak” için faaliyet gösterdiği 40 ülkenin 15’inden de çıkmayı planlıyor. Generali’nin Asya, Amerika ve EMEA CEO’su Frederic de Courtois, Türkiye’nin faaliyetlerini sürdürecekleri 25 ülkeden biri olacağına dikkati çekerken, “Türkiye bizim için büyüme lokomotifi” diyor. 1863 yılından bu yana bu Türkiye’de faaliyet gösterdiklerini hatırlatan Courtois, Türkiye’deki en eski sigorta şirketi olduklarına dikkat çekiyor. Türkiye’nin grup için önemine vurgu yapan Courtois şu değerlendirmede bulunuyor: “Türkiye’nin sigorta sektöründeki potansiyelini değerlendirdik ve ciddi bir potansiyel görüyoruz. Türkiye’de genç nüfus ve büyüyen ekonomiyle sigorta ihtiyacı artıyor. Diğer yandan, riskler de artıyor. Dolayısıyla pazarın hızlı büyüyeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle yönetim ekibini de güçlendirdik.”

Generali, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yeniden yapılanıyor. Geçtiğimiz nisan ayında Generali Türkiye’de CEO ve genel müdürlük görevine Maurizio Pescarini getirilirken, Genel Müdür Mine Ayhan ise şirketin yönetim kurulu başkanı oldu. Yeni yönetimi ziyaret için Türkiye’ye gelen Frederic de Courtois, yönetim ekibini güçlendirdiklerini ve Türkiye’deki pazar paylarını artıracaklarını söylüyor. Generali Türkiye, bundan sonra daha kârlı iş yapmak isterken, faaliyet alanlarını genişletmeyi de planlıyor. Courtois, önümüzdeki dönemde odaklanacakları sigorta ürünleriyle ilgili çalışmalar yaptıklarını belirtirken, bireysel emeklilik sistemine girebilecekleri sinyalini de veriyor. Diğer yandan, faaliyet gösterdikleri her ülkede ilk beşe girme hedefleri olduğunu vurgulayan Courtois, Türkiye’de bu hedefe ulaşmak için satın almalar yapabileceklerini söylüyor. Courtois, “Satın alma fırsatı çıkarsa değerlendiririz” diyor. Bu yılın ilk üç ayında 58,9 milyon TL prim üretimi gerçekleştiren Generali Türkiye’nin pazar payı da yüzde 1’e yakın.

Peki kârlılık nasıl sağlanacak? Sadece yeni ürünler sunularak buna ulaşılabilecek mi? Bu konuda Courtois, dijital kanalların daha aktif kullanılabileceğini söylüyor. Generali grubunun şu anda satışlarının yüzde 25’i online kanallardan geliyor. Ancak Courtois, acenteleri de dijitalleştirmek istediklerine dikkati çekiyor. Her ne kadar Facebook ve Amazon gibi online platformlar müşteri beklenti ve deneyimlerini çok farklı noktalara çıkarmış olsa ve birçok sektör kendini bu yeni dinamiklere hazırlasa da hâlâ bilgi almak için sigorta sektöründe acentelere ihtiyaç bulunuyor. Generali bundan iki-üç yıl önce acentelerin dijitalleşmesine öncülük ederek onlar adına internet sayfası açmıştı. Şirket, bu konudaki çalışmalarına da hız verecek.

Kârlılığa odaklanan Generali’nin şu an gündemde olan ve sigorta şirketleri için önemli bir zarar kalemi olan kasko ve trafik sigortaları konusundaki stratejisi ne olacak? Courtois, kasko sigortaları için yurtdışındaki “telematik kutusu”nu haziran sonunda Türkiye’ye getirebileceklerini söylüyor. Şöyle ki, arabaların içine yerleştirilen “telematik kutusu” sürücünün davranışlarını kaydederek şirkete gönderiyor. Bu sistem, iyi sürücüye kaskoda daha iyi fiyat verilmesini sağlıyor. Tabii kötü sürücü için de tam tersi bir durum söz konusu. Diğer yandan, bu kutunun bulunduğu araç sürücüleri iyi bir kasko fiyatı için daha dikkatli araba kullanabiliyor.