Genç koleksiyonerler dönemi

0
122

Teşvikiye’nin merkezindeki Hüsrev Gerede caddelerini, diğer taraftan Dolmabahçe vadisi üzerinden tüm Marmara’yı seyreden, altı katlı, özel binalardan biri olan Narmanlı Apartmanı, dönemin mimarî estetik özelliklerini taşıyan önemli yapılardan biri. Pek çok sanatçı, tarihçi ve önemli devlet adamının yaşadığı bina, yaşamla, sanatla iç içe geçmiş canlı ve hareketli bir dokuya sahip. Teşvikiye’nin en güzel köşesindeki Narmanlı Apartmanı hem bu dokuyu oluşturan, hem de bu dokuyla şekillenen en önemli yapı taşlarından biri olarak varlığını sürdürüyor.
Sevil Dolmacı Sanat Galerisi’nin genç sanat tarihçisi ve danışmanı Sevil Dolmacı ile birlikte olmak üzere bu özel mekandayız. Öğrenimini sanat tarihi üzerine yapan Dolmacı, Londra Kraliyet Akademisi’nde eğitimine devam etmiş ve Saatchi Gallery ve Tate Modern Müzesi gibi kuruluşlarda çalışmış farklı bir girişimci. Ona girişimci denilmesinde kısa sürede önemli holdinglerden bireysel sanat danışmanlığına giden yolda başarıyla ilerlemesini ve yaydığı sinerjiyi söylemek mümkün.
İstanbul gibi nabzı yüksek bir şehrin sanat piyasasına hakim olan Dolmacı, sosyal medyada da sanatseverlerin takip ettiği isimlerden. Fuarlar, özel sanat etkinlikleri ve sanatçı atölyesi ziyaretlerini sanat danışmanının gözünden aktarıyor ve yön veriyor.
On yılı aşkın süredir büyük koleksiyonlara sanat danışmanlığı hizmeti sunan Dolmacı, DEMSA Group Sanat Danışmanlığı ve Müze Projesi, St. Regis Hotel Projesi, Demirören Group Sanat Danışmanlığı, Kemer Country Golf Kulübü Heykel Park Projesi, Kabakçı Koleksiyonu Sanat Danışmanlığı başta olmak üzere önemli projelere danışman ve küratör olarak da imza attı. Sanatçı portföyünde Ergin İnan, Devrim Erbil, Koray Ariş, Ekrem Yalçındağ, Kemal Önsoy gibi özel isimlere yer veriyor.
Sanatla ilgili olarak farklı bir kesimi bir araya getiren ve bu konuda farklı oluşumlar amaçlayan Dolmacı, ü nlü sanatçıları ve sanat dünyasında kendine yer arayan genç sanatçıları, koleksiyonunu şekillendirmek isteyen koleksiyoncuları ve sanat eserlerine ev sahipliği yapmak isteyen kurumları birbiriyle ilişkilendirerek aynı çatı altında topluyor.
Dolmacı’nın sanat serüveninde özelikle ikinci-üçüncü kuşak sanat yatırımına gönül veren yöneticilere yönelik tavsiyeleri ve sanata dair gelişmelerden yansıyanlar…

Sevil Dolmacı Art Consultancy/Proje ve Sanat Yatırım Danışmanlığı A.Ş. olarak faaliyet alanınızın kapsamı son derece geniş ve ayrıca bu alanda Türkiye’nin ilk uluslararası sanat danışmanlığı şirketisiniz. Fikir nasıl doğdu?
Fikir, Demsa Koleksiyon bünyesinde sanat danışmanlığı yaparken ortaya çıktı. Demsa Koleksiyon dünya ölçeğinde önemli işlere sahip prestijli bir koleksiyon. Yurt dışında önemli müze ve sanat kurumlarıyla oldukça iyi ilişkilere sahip. Yurt dışı alımları ve organizasyonlarında o vakit katıldığım toplantılarda sanat danışmanlık şirketlerinin oldukça önemli olmaya başladığını gördüm. Dünya ölçeğinde sanat satış stratejilerinin de son dönemde güncellenmesi ile private satışlar önem kazandı. Bunun için iyi bir iletişim ağı gerekiyor hiç kuşkusuz. Benim en büyük şansım Türkiye’nin uluslararası ölçekte kayda değer bir koleksiyonunda çalışmam oldu. Sothbey’s Müzayede evinin 85 milyon dolar vererek, Christie’s Müzayede evinin başarılı uzmanı Amy Cappellazzo ve arkadaşları sanat danışmanı Allan Schartzman ile hukuk kökenli banker Adam Chinn’in kurduğu 22 aylık bir danışmanlık şirketi olan AAP’yi satın alması danışmanlık şirketi kurmamda beni oldukça motive etti.

Sanatçılar ne konuda danışıyor?
Örneğin sanatçılar bana elimdeki işlerimi arşivlemek istiyorum diye gelebiliyorlar. Onların arşivlerini toplayıp sanatçıya, müzeye ya da kuruma verebilmek istiyorum. Bu da yine ihtiyaç olan bir şey… Buranın adı Sevil Dolmacı Art Consultuncy. Ama bağımsız bir sanat platformu aslında… Mesela Komet, Ömer Uluç, Fahrelnissa Zeid, Mübin Orhon, Ergin İnan, Devrim Erbil… Bunları bir çatı altında toplayan bir galeri yok. Benim müşteri portföyüm de bu sanatçıların eserlerini alıyor. Ama bu insanları bir çatıda toplamak çok zor… Oysa burada benim kişisel ilişkilerim sayesinde onlarla buluşabiliyorlar. Bir koleksiyoncu, diyelim ki elindeki kıymetli bir koleksiyonu satışa çıkarmak ister. O zaman onu herkesle paylaşmak isteyip bir sergi yapabilirim. Sanatçılar da böyle taleplerle gelebilirler.

Yeni koleksiyonerler ve genç kuşaklar açısından değerlendirdiğinizde sanat danışmanlığında trendler nereye gidiyor ve hedef kitleniz kimler?
Şu anki ortalama koleksiyoner yaşı 59 ama bugün dünyadaki devinimi sağlayan kitle 30-50 yaş arasındaki genç, aktif ve heyecanlı kitle. Biz de burayı açarken bu kitleyi hedef aldık. Şimdi baktığınızda benden fikir almaya, her hafta belli bir saatini ayıran genç adamların bir çoğu yaşça benden küçük. Bunlar iyi eğitimler almışlar, belli ailelerin çocukları. Ama sanata daha az aşinalar, daha az bilgiye sahipler ve sizden bilgi almak için heyecan duyuyorlar. Bu hem finansal açıdan hem de vizyon açısından sizi geliştiren, heyecanlandıran ve daha aktif olmanızı sağlayan bir grup.

Sevil Dolmacı Art Consultancy’nin geleceğe yönelik hedefleri neler?
Türk sanatının uluslararası platformda görünürlüğünü sağlamak üzere yoğun çalışıyorum. Çok yeni Londra’da bir ofis açtım ve kısa sürede ilgi gördü. Sevil Dolmacı Sanat ve Yatırım Danışmanlığı olarak çok önemli sanat projelerinin arka planında var olmayı çok istiyorum. Türk sanatı adına iyi bir şeyler yapmak en büyük hedefim. Türk sanatçıları yurtdışında tanıtmayı ve genç kuşak yöneticilere sanata dair ne mümkünse destek olmayı hedefliyorum.