Gelişen piyasalar krize mi sürükleniyor?

0
22

Wall Street, BRIC sözcüğü ile 14 yıl önce tanıştı. BRIC, 4 önemli gelişen piyasa ekonomisini oluşturan Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in baş harflerinden oluşuyor.

Sert yükselişler ve ani terse dönüşler gösteren BRIC ülkeleri bugün büyük kayıplar veriyor.

Gelişen piyasaların tarihi, patlamalar ve bozulmalarla dolu. Ancak yakın gelecek sıradan bir durumun habercisi olabilir: durağanlık.

Yatırımcılar bugün getirilerde 10 yıllık bir kayba dönüşebilecek bir durumla mücadele ediyor ve bu tatsız olay 4-5 yıl daha sürebilir.

Harvard Kennedy Schoolekonomisti Carmen Reinhart, “10 yıllık bir refah döneminin ardından bunlar cılız geçen yıllar” dedi.

Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin dünyanın küresel büyüme motorları olarak tanımlanmıştı. Şimdi ise Brezilya ve Rusya, küresel emtiadaki çöküşün etkisi ile derin resesyonlarla karşı karşıya. Diğer taraftan Çin ekonomisi yavaşlıyor ve hisse senedi piyasasındaki hızlı düşüş müdahalelere rağmen sona ermiyor.

Öte yandan Fed’in faiz artırımı olasılığı gelişen piyasalarda karamsarlığı artırıyor. Güney Afrika randından Malezya ringitine gelişen piyasa para birimleri değer kaybediyor.

UBS Group AG stratejisti Bhanu Baweja, “Bu yavaş çekim bir kriz. Gerçek zorluklar önümüzde” dedi.