‘Gazeteler geçmişe dönerek kurtulacak’

    0
    33

    Gelecek yıllarda basın nasıl evrilecek?
    Gazetelerin geleceği belki de geçmişe dönmesinde yatıyor! Küçük ilanlar gazeteleri demokratikleştirinceye kadar bu yayınlar pahalıydı ve maliyeti de büyük oranda, okurların ceplerinden karşılanıyordu. Günümüzde ilanların azalmasıyla basının mevcut modelini evrimden geçirmesi gerekiyor. Opsiyonlardan birincisi, okurun yayına para verebilmesi için uzman gazetecilerin elinden çıkma, katma değerli içerikler oluşturulması. Bilgi, satın alınması cazip bir lüks unsuruna dönüşecek. Gazete okumak bir tür snobizm, ayrıcalıklı bir davranış olacak. Bir diğer olasılık ise şu: Nitelikli basına adanmış kurumları geliştirmek.

    Basın, büyük bir bölümünü Gafa’nın (Google, Apple, Facebook, Amazon’un baş harfleri; kısaca internet medyasının dört Amerikan devi) yuttuğu reklam gelirleri olmadan yaşamayı öğrenecek mi?
    Ne yazık ki, dijital ortama kayma sürecek. Bu devler karşısında gazetelerin birleşmesi gerekiyor; ancak bu birleşmenin de, belli bir ağırlık sağlayabileceğinden emin değilim. Sanırım basın yerleşebileceği nişler bulmak için yaratıcılığını kullanmak zorunda. Özellikle, müşterilerinin de beklentilerini dikkate alarak hizmet alanında yeni mesleklere yönelmeli. Şunu unutmayın ki, Fransa Bisiklet Turu 20. yüzyılın başında “L’Equipe”in (Fransa’nın spor haberleri gazetesi) selefi “L’Auto Vélo” tarafından lanse edilmişti. Basın inişe geçen mevcut ortamda bile para kazanabilir.
     
    Peki dijital basın karşısında kâğıt baskı yok olacak mı?
    Şu bir gerçek ki, dijital anlık haber akışı sağlıyor ancak hızın egemenliği aynı zamanda kopyala/yapıştır sonucu bilgiyi lüzumsuz hale de getirebiliyor. Bu tablo da, uzun formatlı, derinlikli ve titiz araştırmalara dayanan nitelikli yazıları daha da gerekli hale getiriyor. Bakınız, kitaplar hala ayakta ve iyi dayanıyor!