Gayrimenkule ‘fon’ aşısı

0
60

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) 2014 yılında yayınladığı tebliğ ile hukuki altyapıya kavuşan gayrimenkul yatırım fonları (GYF), önümüzdeki yıllarda portföyüne aldığı gayrimenkullerle adından sık sık söz ettirecek gibi görünüyor. Şu anda Omurga Portföy, Re-Pie Gayrimenkul Portföy, 24 Gayrimenkul Portföy, Kalender Gayrimenkul Portföy ve Arz Gayrimenkul Portföy, fon ihraç etmek üzere kuruldu. Ayrıca, Ak Portföy ve Global MD Portföy de gayrimenkul fonu kurma izni almış durumda. Dünyada 450 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olan gayrimenkul yatırım fonlarının Türkiye’de 4-5 milyar dolarlık bir pazara ulaşması öngörülüyor.

“Gayrimenkul fonları, Türk gayrimenkul sektörünün gelişmekte olan bir pazardan gelişmiş bir pazara geçişinin müjdecisi” olacağını ifade eden Omurga Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erktin, bugüne kadar gayrimenkul yapma furyasının olduğunu, ancak bundan sonra yeni finansman modelleriyle eldeki gayrimenkulleri hem finansal hem de fiziksel olarak yönetme zamanının başlayacağını söylüyor.

Nitelikli yatırımcılara sunulacak olan GYF’lerin portföyünde arsa, arazi, konut, ofis, alışveriş merkezi, otel, lojistik merkezi, depo, park, hastane gibi gayrimenkuller bulunacak. Fonların asgari portföy büyüklüğünün katılma paylarının satışına başlandığı tarih itibariyle en geç bir yıl içinde 10 milyon TL’ye ulaşması zorunlu. Fonlar, süreli veya süresiz olarak kurulabiliyor. Yatırımcılar için vergi avantajı da sunan gayrimenkul yatırım fonlarıyla yatırımcılara denetlenen şeffaf bir ortamda istikrarlı gayrimenkul geliri (kira-satış) sağlanması amaçlanıyor. Bu alanda faaliyet göstermek amacıyla kurulan Omurga Portföy de şu anda fon kurma çalışmaları yapıyor. Mehmet Erktin, SPK tebliğinden önce de bu işi yaptıklarını hatırlatıyor. Omurga Portföy, Omurga Yapı’nın çatısı altında faaliyet gösteriyor. Omurga Yapı ise 2011 yılında Gittigidiyor.com’daki hisselerini satan Zafer Tolga Kabataş, Serkan Borançılı, Burak Divanlıoğlu, Aydonat Atasever ile Tekfen’den ayrılan Mehmet Erktin’in bir araya gelerek gayrimenkullere yatırımları yapmasıyla kuruluyor. Erktin, 30 ay içinde 100 milyon liranın üzerinde yatırım yaptıklarını ve iyi bir portföye ulaşarak 30 milyon dolarlık bir birikime sahip olduklarını anlatıyor. SPK’nın tebliğinin ardından da Omurga Gayrimenkul Portföy’ü kurduklarını belirten Erktin, GYF sektörünün Türkiye’de yeni başladığını ancak, kendilerinin bu alanda tecrübeye sahip olduklarını kaydediyor.
Gayrimenkul yatırım fonları ile yatırımcıların birikimleriyle tek bir gayrimenkule değil, birçok gayrimenkule aynı anda yatırım imkanı bulacağını belirten Erktin, ayrıca bu yatırımın sadece bir bölgede değil Türkiye’nin birçok yerine dağılmış olacağını kaydediyor. Fonların kurulmasıyla birlikte yabancılardan da ilgi bekleniyor. Erktin emlak fiyatlarıyla ilgili olarak da önümüzdeki dönemde bir düşüş beklemediğini belirtirken, geliştirici sayısının azalabileceğini söylüyor.

Omurga Portföy Genel Müdürü Oğuz Kösebay da GYF’lerin geri dönüş süresinin ortalama üç-beş yıl olduğu ancak, bu sürelerin daha uzun olabileceğini bilgisini veriyor. Kösebay, GYF’lerin portföy yatırımı olması nedeniyle sektör ve coğrafi riskleri dağıtacağına dikkati çekiyor. Kösebay ayrıca, çok ortaklı gayrimenkullerin, arsaların yönetilmesi için de GYF’lerin iyi bir alternatif olacağına dikkati çekiyor. Omurga Portföy’un yatırım komitesi, Türkiye genelinde ofis, konut, alışveriş merkezi gibi gayrimenkuller dışında yeni yapılan ve yapılması planlanan yatırımları da yakından takip ediyor.